Aalborg Street Food fik flot start: Især dette køkken var megapopulært

Skrevet af: Michael Qureshi

Det blev en flot premieredag for Aalborg Street Food – The Lighthouse.

Efter flere ugers tovtrækkeri med brandmyndighederne kunne de endelig i går åbne på en dispensation. Der var brede smil overalt, og de 13 køkkener som åbnede torsdag var fyldt med passion og glæde over at være en del af projektet.

MigogAalborg var ude på Skudehavnsvej i Vestbyen både til åbningen ved frokosttid torsdag og senere om aftenen hvor der var propfyldt med sultne og nysgerrige aalborgensere.

Flere af stederne derude har også Street Food køkkener i eksempelvis Aarhus og på Papirøen i København.

Altid kø ved dette køkken i Aarhus

Der var især et køkken, som virkelig tiltrak sig rigtig meget opmærksomhed i løbet af åbningsdagen. Det var Duck It, der laver burgere med superlækkert andekød med suveræne andefedt fritterede fritter til.

“Duck It er klart et af de køkkener, hvor der altid er kø ved i Aarhus, og de bliver helt sikkert også populære her i Aalborg,” forklarede den ene stifter af Aalborg Street Food, Isabel Enevoldsen.

Populære Duck It

Duck Its argentinske frontfigur glæder sig også over, at man nu er rykket til Aalborg.

“Det her er et meget populært koncept, og jeg er glad for, at vi nu kan dele det med aalborgenserne. Jeg synes helt sikkert, at man skal komme ud og få en smagsprøve,” sagde han til MigogAalborg.

Her er en gennemgang af de forskellige køkkener;

Street Sushi

Street sushi serverer sushi af højeste kvalitet, hvor friskheden er i højsæde. Det er forskellige ruller og Nigiri. Udover det er der hjemmelavede forårsruller og Gyoza. Derudover serverer de den helt specielle Wagyue (Kobe) Burger, som smelter i munden, og smager helt fantastisk.

Smørrebrødskartellet

Smørrebrødskartellet serverer ægte dansk smørrebrød når det er bedst, og der er ikke sparret på noget. Der bliver blandt andet serveret smørrebrød med æg og rejer, stjerneskud, roastbeef med hjemmerørt remoulade, nye danske kartofler og Henriks frikadeller.

Indisk

Prassad tager dig med på en rejse til Indien, med indiske specialiteter, som bla. Butter Chicken, Beef Curry og Samosa. Prassad er fra Indien, og han ved præcis hvordan en frisk hjemmelavet Mango Lassi skal smage.

Burgers and Shakes

Hos Zeino får man den klassiske Amerikanske burger, som er så greasy at det drypper, og der skal bruges en hel del servietter. Hertil serveres rustic twister fries, hjemmelavet dips og de lækreste hjemmelavede milkshakes.

 Danyar Fish & Chips

Uni tager os med til Færøerne, hvor fisken fanges på line fra små både og dermed er med til at hjælpe et lille fiskersamfund til at opretholde fangst og udskæring af fisken. Unis far, farbror og farfar har fisket med line i mange år.

Fisken er 100 % økologisk. Han serverer blandt andet også de lækreste glutenfri fiskefrikadeller og store fiskefilleter.

Wok me

Mallika vil trylle med sin wok, og svinge de lækreste ingredienser så duften spredes. Hun er født og opvokset i Thailand, og kom til Danmark da hun var 9 år gammel.

I Thailand er der gadekøkkener på hvert et gadehjørne, så Mallika er godt kendt i dette miljø. Der vil være oksekød, kylling og rejer med nudler og ris samt en masse lækre grøntsager som vendes i wok’en med hjemmelavede saucer.

Stegen og dellen

David startede i de Københavnske gader med sin foodtruck, efterfølgende rykkede han til Århus street food marked. Davids berømte flæskestegssandwich er blevet modtaget meget godt i Jylland.

Han har fået meget omtale i de jyske medier, men også i New York Times. Davids svær er ALTID sprøde, og smagen er himmelsk. Han serverer også kæmpe store frikadellesandwich.

nhmì Bandits

Banditterne er en flok ”unge”, passionerede ildsjæle, som hver især har rejst i Vietnam, og er blevet betaget af deres street food kultur, og har en fælles begejstring for det vietnamesiske gadekøkken.

Banditterne er meget professionelle og deres sprøde baguettes smager virkelig godt, fyldt med friske grøntsager og lækker marineret kylling eller svinekød.

Ugood

Sylvester serverer ugandiske rolex som ikke set før i Danmark. Sylvester er fra Uganda, og han mener at danskerne også skal lære at spise de lækre og berømte rolex. Derudover er der hjemmelavet sukkerrørsjuice, og sweet potato fries.

Nordic pizza

De 3 gæve jyder har rigtig meget erfaring som kokke mange steder i verden. De har en drøm om at lave ægte dansk økologisk pizza, fyldt med kærlighed og friske råvarer. Alt er hjemmelavet fra den økologiske pizzadej til brændenældepestoen, og råvarerne er af højeste kvalitet.

Duck it

De berygtede Duck it kommer til Aalborg. Duckfather serverer confiteret and af højeste kvalitet. Denne serveres med blandt andet duck fat fries og duck boats.

Aladdin Grill Adventure

Muhammad er fra Mellemøsten, han tilbereder de lækreste spyd på en kulgrill, maden er hjemmelavet, og der bruges altid friske råvarer. Opskrifterne er fra hans og Laras mødre, bedstemødre og tanter.

Cibus

Cibus betyder mad på latin, og maden har rødder i det sydamerikanske køkken, og byder på lækre hjemmelavede fyldige empanadas, coxinas, ceviche og cassavafries.

The Mexican Donkey

Hvis man ønsker ægte autentisk mexicansk mad, har The mexican donkey speciale i dette, mener bla. New York Times. Her serveres bløde majstacos, rullede burritos og varme quesadillas og ikke mindst hjemmelavet guacamole. Alt er hjemmelavet, og her kan både vegetarer og veganere nyde alt hvad der serveres.

Pita By Foodsteps

Line er uddannet kok, og hun disker op med de lækreste hjemmelavede pitabrød fyldt med lækker kød og årstidens grønt. Alle dressinger er hjemmelavede, og de smager himmelsk. Hertil serveres Wedges og kokosvand.

Der er stadig plads til to køkkener, som man er velkommen til at ansøge omkring. Det kan gøres på email-adresse: lighthousestreetfood@gmail.com

Du kan følge Aalborg Streetfood – The Lighthouse på Facebook her

Fremadstormende boghandler indtager Aalborg: To butikker skifter navn

Skrevet af: Michael Qureshi

To nuværende Aalborg-butikker skifter fra nytår til et nyt navn.

I dag hedder boghandleren i Østerågade og den lige over for Vejgaard Torv det velkendte Bog & Ide. Fra det nye år skifter de navn til Aalborg Boghandel (Østerågade) og Vejgaard Boghandel.

Årsagen er, at de to butikker bliver en del af den fremadstormende boghandler-kæde Kon-Tur.

Det er en forholdsvis ny landsdækkende bog- papir og legetøjshandlerkæde.

Kommer op på 66 butikker i 2020

I det nye år kommer Kon-Tur op på i alt 66 butikker – tre af dem er på Færøerne.

En lille tredjedel af dem – 19 præcist – er nytilkomne butikker, der skifter deres kædetilhørsforhold fra Bog & idé til Kon-Tur.

”Det er en enorm glæde for os, at vi kan byde de mange nye butikker velkommen i Kon-Tur. Vi er stolte over den tillid, som er blevet vist os.

Vi går ydmygt til opgaven at få implementeret de nye butikker i vores kæde,” siger kædechef Steffen Kjærulff Fjord i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen skriver Kon-Tur også at hovedparten af deres butikker har vendt underskud til overskud efter skiftet over i deres samarbejde.

UCN-studerende hjælper i svære tider: Børne- og UngeBuddies projekt skaber stor glæde

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

I september kunne vi fortælle om det hjertevarme projekt Børne- og Ungebuddies, som er startet af professionshøjskolen UCN.

I projektet matches børn og unge, der har sygdom eller død tæt på livet, med frivillige studerende fra UCN.

Formålet er at skabe et frirum, hvor barnet er i fokus og får positiv opmærksomhed ved bl.a. at lave en masse aktiviteter ud fra barnets præmisser.

Projektet begyndte at matche børnene og deres buddies i oktober, og et af de vennepar, der har klikket fra dag ét er 10-årige Tobiaz og den 24-årige sygeplejerskestuderende Line.

MigogAalborg møder Line, Tobiaz og Pia, Tobiaz mor, i familiens hjem til en snak om, hvordan de oplever projektet, hvilke aktiviteter de laver og om hvor fedt videospillet Fortnite er.

Et fantastisk match

Lejligheden er allerede pyntet op til den helt store julemedalje, da vi besøger den lille familie i Nørresundby.

Et hvidt juletræ spreder lys og julehygge i det ene hjørne af stuen, mens køkkenbordet er dækket op med alt, hvad man kan ønske sig på sådan en december-kold aften: Pebernødder, brunkager og varm kaffe på kanden.

“Tobiaz elsker jul,” forklarer hans mor Pia med et smil, da jeg bemærker den julede indretning.

Hovedpersonerne selv har travlt med at diskutere deres sidste udflugt, hvor Tobiaz fik lov til at vælge sushi til aftensmad og kom hjem til Lines lejlighed, hvor han spillede yndlingsspillet Fortnite sammen med Lines kæreste, Anton.

“Jeg forstår slet ikke Fortnite,” medgiver Line, der ikke ligefrem deler de to drenges fritidsinteresser.

“Men du er ved at lære det,” pointerer Tobiaz, og man får hurtigt indtryk af at den unge studerende er klar til at omfavne alt, hvad Tobiaz interesserer sig for – fra at spille Playstation spil til at fjolle rundt ude i Aalborg Storcenter.

Selvom de to kun har været “buddies” i lidt over en måned, skulle man nærmest tro, at de var søskende, så godt kommer de ud af det med hinanden.

“Tobiaz plejer normalt lige at skulle se folk an, men første gang han mødte Line, endte han med at give hende en krammer.

Det plejer han aldrig at gøre, men de klikkede simpelthen så godt. Det er fantastisk matchet af projektet,” fortæller Pia.

“Øv, skal jeg allerede hjem?”

Sådan lyder det tit mundret fra Tobiaz, når han bliver hentet af sin mor efter at have været ude med Line.

Og det er netop de mange aktiviteter ude af huset, som virkelig gør en forskel i familien.

“Jeg har en kronisk sygdom, og selvom at jeg rigtig gerne vil lave en masse aktiviteter med Tobiaz, er der mange dage, hvor jeg har for mange smerter til at komme ud,” fortæller Pia åbenhjertigt om årsagen til, hvorfor hun kontaktede den projektansvarlige, Karina Brix Nissen.

Spørger man Tobiaz selv, nyder han uden tvivl godt af de mange aktiviteter med Line såvel som den fortrolighed, de har opbygget.

“Det er fedt at have en buddy,” eksklamerer han entusiatisk og bliver mødt med et lige så stort et smil fra Line på den anden side af bordet.

“Far har tit meget travlt, og mor kan ikke så meget på grund af hoften, men når jeg er sammen med Line, laver vi en masse spændende ting.”

Det er det hele værd

Før Line blev matchet med Tobiaz, skulle hun gennem projektets obligatoriske kursus sammen med alle de andre frivillige for at ruste hende bedst muligt til samværet.

Kurset er inddelt i fire kursusgange bestående af 12 lektioner, hvor en psykolog, en forsker og projektledelsen selv står for undervisningen.

På trods af et langt forløb, der skulle klares sideløbende med et fuldtidsstudie som sygeplejerske på UCN og et fritidsjob som barnepige, var Line aldrig i tvivl om, at det var noget for hende.

“Jeg har i forbindelse med min uddannelse været i praktik på forskellige sygehusafdelinger og oplevede desværre nogle gange at raske søskende kan føle sig glemt i det syge barns forløb, så da jeg blev tilbudt at være med i Børne- og UngeBuddies, sprang jeg på med det samme.

Jeg elsker at arbejde med børn og vil gerne arbejde med det fremover.

Det at give Tobiaz et frirum og se ham glad, det er det hele værd,” siger Line, der blev valgt som en af 30 andre frivillige fra UCN.

At det giver hende mulighed for at træde ud af sin hektiske dagligdag og være mere af et barn sammen med Tobiaz er også et kæmpe plus.

“Tobiaz er meget pjattet, og jeg er meget pjattet, men når vi er sammen, er det ligemeget, hvad andre tænker,” tilføjer hun.

Tobiaz tøver ikke med at give sin buddy svar på tiltalen:

“Jeg synes, du er mest fjollet,” konstaterer han og som mange gange før i løbet af aftenen, bryder hele bordet ud i latter.

Spring ud i det

Som aftenen går på hæld og kaffekrusene bliver tømt, er det også tid til det store spørgsmål.

Er det værd at deltage i Børne-og UngeBuddies?

Der lyder et rungende ja fra alle i rummet.

“Selvom man er i tvivl eller nervøs, skal man springe ud i det.

Vi er super glade for Line, og jeg har sagt til Karina, at hvis ikke Line kan fortsætte som frivillig, må du klone hende,” siger Pia, der kun har ros tilovers for hele projektet.

“Hvis der var en i min klasse, der overvejede at deltage, ville jeg sige, at det er mega fedt at have en buddy, og alle burde have en,” istemmer Tobiaz, og på trods af det dæmpede lys, er en let rød farve begyndt at indfinde sig på Lines kinder.

Større ros kan man vist ikke ønske sig.

Børne- og UngeBuddies er støttet af Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden.

Læs mere her.

Stærk start for el-løbehjul i Aalborg: Så mange ture er kørt den første måned

Skrevet af: Michael Qureshi

For en måned siden var det Aalborgs tur til at få de hypede el-løbehjul i bybilledet.

100 el-løbehjul fra firmaet VOI blev indsat. Der var både glæde og skepsis, da de kom til Aalborg.

Aalborg Kommune er her en måned efter introduktionen godt tilfreds med implementeringen, hvor både brugere og byens borgere har taget godt imod ordningen.

Det er gået over al forventning, og der er kørt godt 12.000 ture på el-løbehjulene siden 11. november.

“Vi er helt overvældet over den stor brug af løbehjulene, og er glade for at både brugerne og størstedelen af byens øvrige borgere bakker op om det nye tilbud.

Ud fra vores data over brugen af løbehjulene – og efter en hurtigt dialog med borgerne i byen – har vi identificeret nogle forbedringspotentialer, som vi vil tage hånd om i samarbejde med Voi,” forklarer Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Hans Henrik Henriksen.

VOI er også begejstret

Voi, som udbyder løbehjul i 40 byer i 10 lande i Europa, er også meget begejstret for opstarten, der er gået over al forventning – specielt årstiden taget i betragtning:

“Vores tætte samarbejde med byen har været nøglen til succes den første måned efter lanceringen.

Vi er enormt glade for, at vores el-løbehjul har fået en så varm velkomst af både brugere og borgere i Aalborg, og vi ser frem til fortsat at forbedre vores drift i byen,” siger Erik Hasselbalch, Driftsleder for Danmark.

Fakta om brugen af løbehjul i Aalborg:

  • 11.797 ture i perioden 11. november – 10. december 2019
  • Mere end 95% af løbehjulene bruges flere gange inden for 12 timer
  • Størstedelen af turene starter fra mobilitetsknudepunkter (stationen og busstoppesteder) og stopper i bymidten
  • 40% af løbehjulene parkeres i de 23 hubs, som er udpeget og godkendt af Aalborg Kommune
  • Brugerne er godt tilfredse med servicen (“Riders rate” giver os 4,6 ud af 5 stjerner)
  • Der har været et par dage med frostvejr, hvor løbehjulene har været deaktiveret fra morgenstunden for at undgå glatføre uheld.

Aalborg Kommune har gennemført en undersøgelse, der viser nogle forbedringspotentialer, som Aalborg Kommune og Voi vil arbejde på at sætte fokus på i den kommende tid.

Dette gælder bl.a. parkeringen, hvor der vil blive oprettet nye parkerings-hubs på de steder, hvor der har været stor søgningen efter dette i appen, så flere løbehjul kan parkeres hensigtsmæssigt i en hub og ikke placeres tilfældigt i gadebilledet.

Derudover er der behov for at gøre ekstra opmærksom på færdselsreglerne, så det bliver tydeligt for brugerne, at de skal opføre sig som cyklister og altså ikke køre på fortove og pladser – ligesom der generelt skal lyde en opfordring til at vise hensyn til byens øvrige borgere.

Sådan fungerer ordningen:

  • Du kan bruge el-løbehjulene ved at downloade Vois app og oprette dig som bruger. Du betaler via dit betalingskort. Det koster et startgebyr og en minutpris at bruge el-løbehjulene. Det koster:
    – 15 kr. i opstartsgebyr (unlock)
    – 10 kr. i rabat ved at parkere i en station
    – 1,5 kr./min.
  • Voi uddanner løbende brugere igennem appen i at parkere i hubs
  • Løbehjulene er begrænset til højst at køre 20 km/t
  • Voi opfordrer stærkt brugerne til at bruge hjelme
  • Det er ikke tilladt at køre i gågaderne, hvorfor løbehjulene her er indstillet til kun at kunne køre 2-3 km/t, så de kan trækkes.
  • Voi holder løbende øje med el-løbehjulenes placering og batteriprocent. Når de er ude og placere/hente el-løbehjul, flytter de el-løbehjul der står uden for en hub, ind i en hub. Hvis batteriprocenten er tilstrækkelig lav, kører de el-løbehjulet tilbage til deres lager for genopladning og ny placering senere på dagen eller dagen efter.