Aalborg som spøgelsesby: Sådan går det med midtbyens butikker

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der er ingen tvivl om, at vi alle skal vænne os til en noget anderledes hverdag (i mindst) de næste 14 dage.

Vi skal alle gøre en indsats for at mindske smitten, men byens butikker og erhvervsdrivende skal samtidig have hjulene til at køre rundt, og de kæmper for at komme gennem denne periode uden alvorlige økonomiske konsekvenser.

Byens butikker, caféer og restauranter har alle forskellige tilgange til den nye hverdag – du kan få et overblik over åbne og lukkede restauranter her.

Her på redaktionen må vi også vænne os til en ny hverdag, hvor vi normalt lever af at fortælle om en by i rivende udvikling – mens vi i disse dage må rapportere fra noget, der mest af alt minder om en spøgelsesby.

På mange facader bliver man mødt af skilte, som fortæller om årsagen til lukkede døre.

I dag tog vi på rundtur blandt nogle af byens butikker og caféer, hvor der plejer at være proppet med mennesker for at få en aktuel status – selvfølgelig uden håndtryk og på behørig afstand.

Blomster ved døren hitter

Vores første stop var ved Jonas Jensen Blomsterdesign (bedst kendt som Blomster Jonas), og har du nogensinde besøgt den prisvindende blomsterbutik, ved du nok, at Jonas er en person, som er svær at svinge ud af kurs.

“Vi får knap så mange besøg i butikken, men vores leveringer til hjemmet er eksploderet, så alt er godt,” siger Jonas med sit karakteristiske grin.

“Vi tager da også vores forholdsregler – buddet ringer blot på, og så sætter han det udenfor uden at have fysisk kontakt med folk,” forklarer Jonas.

Buketterne er både populære som en lille “god bedring”-gestus, men også blot for at få lidt pynt ind i hjemmet – nu hvor de fleste af os skal glo på de samme fire vægge i flere uger.

Surdej er populært

Få meter fra blomsterbutikken finder vi Surdejsbageren, som én af få caféer/bagere stadig holder åbent.

De har nemlig den fordel, at de kan sælge brød, kaffe og søde sager i den lille vinduesluge, så afstanden bliver så stor som mulig.

Derudover tager de kun imod betalinger på kort, så de undgår smittefare fra kontanter.

“Ja, vi er jo snart de eneste, der har åbent, men salget går faktisk rigtig godt.

I går solgte vi eksempelvis 20 af de såkaldte karantænekits, som består af 1 portion surdej og 2 x 1,5 kg mel til 100 kr.

Det giver folk en mulighed for at hygge lidt ekstra derhjemme og bage lækkert brød uden at bevæge sig for meget udenfor,” forklarer ejer, Henrik Bruse Skougaard.

Intet at rive i …

I Salling er der normalt sort af mennesker, når Rivegildet finder sted.

Men da vi tog en tur hele vejen fra gadeniveau og op til Rooftop, var det tydeligt, at folk ikke ligefrem er i shoppehumør i disse dage.

“Det er usædvanligt stille og roligt,” sagde en knap så travl ekspedient, da vi spurgte ind til situationen.

Et rivegilde, hvor der ikke rigtig var nogen, der rev i noget … der var tværtimod masser af plads, og det er jo kun godt i den situation, vi står i lige for tiden.

I Harmonie Spa & Wellness i Slotsgade mærker man for alvor, at folk tager deres forbehold i forhold til corona-virus.

“Omkring en tredjedel af vores bookinger er blevet aflyst, og det er begrænset, hvad der kommer af nye bookinger. Vi håber selvfølgelig, at situationen snart vender igen,” fortæller ejer Karina Klein.

Harmonie understreger over for MigogAalborg, at god hygiejne altid har højeste prioritet på klinikken, men den har alligevel fået et endnu større fokus i disse dage.

“Vi spritter alt af flere gange om dagen, og sørger for at lufte ud med specielle luftrensere, så alt er så rent som overhovedet muligt.”

Livet går videre i byen, og der arbejdes på højtryk på Boulevarden

Rugbrød ryger som varmt … brød

Lagkagehuset i Magasin holder også åbent i disse dage, og her har de også oplevet folks øgede lyst til at fylde spisekammeret op.

“I går havde vi udsolgt af rugbrød, så vi har bagt ekstra meget til de kommende dage,” fortæller ekspedienten.

Da vi besøgte Lagkagehuset var der helt tomt af mennesker i caféen, og det er tydeligt, at folk foretækker at tage bagværket med to-go og spise det derhjemme.

Smil og optismisme

Der er ingen tvivl om, at de små specialbutikker er ekstra ramt.

I slutningen af oktober flyttede Maibritt Kithim hendes populære butik, K Living, til større lokaler i Nørregade 3.

Og selvom hun også godt kan mærke en lidt mere stille tid i disse dage, er hun ved godt mod. Fokus i butikken er udover lækkert interiør også på hygge – i form af lækkert te, kaffe og diverse søde sager.

Vi har vist alle brug for lidt ekstra hygge i disse tider, og Maibrit står klar med alverdens lækkerier.

“Jeg har gavekurve til enhver smag, som kan forsøde tilværelsen lidt i den her periode,” siger Maibritt.

Stille på Strandvejen

Vi sluttede vores rundtur af med en (velfortjent?) kop kaffe og lidt kage ved Kaffefair på Strandvejen, som også stadig holder åbent.

Her benytter mange også deres mange lækre take away muligheder – lige fra måltider, lækre kager og friskbagt brød.

“Før corona var vores marts fyldt op med alverdens møder og arrangementer, og nu har vi nærmest intet at lave. Vi har sendt en del medarbejdere hjem,” fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Trænger du til lidt søde lækkerier eller god, hjemme(bragt) aftensmad, så står KaffeFair altså fortsat til rådighed. Både som take-away og dine-in.

Det er helt tydeligt, at alle byens erhvervsdrivende lider i den nye og usædvanlige situation, men der var heldigvis plads til masser af smil, optimisme, luft-highfives og en tro på, at vi alle nok skal komme igennem det på hver vores måde.

Kulturinstitutioner holder også lukket i denne tid – læs mere om det her.

HUSK – du kan altid holde dig opdateret om den aktuelle situation i Danmark lige her.

Sammen hver for sig: Kom med til Danmarks største påskefrokost

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Danmark er lukket ned, og årets påskefrokost bliver ikke den velkendte sammenkomst med familie og venner.

Men selvom COVID-19 har vendt op og ned på hverdagen, skal der stadig være plads til at hylde fællesskabet og vores højtider.

Derfor vil Aalborg Akvavit og Gastromand samle danskerne om påskebordet, hver for sig.

Det skriver de i dag i en pressemeddelelse.

Danskerne opfordres til at holde fast i en af påskens bedste traditioner, også selvom det hyggelige frokostselskab i år er reduceret til husstandens familiemedlemmer.

Selvom du ikke skal lave mad til mange, skal der selvfølgelig stadig serveres gode påskeklassikere. Gastromand går forrest i forberedelserne og deler løbende deres bud på årets påskeretter, mens Aalborg Akvavit guider dig til påskeskænken.

Sådan foregår Danmarks største påskefrokost

Frokosteventet er et virtuelt fællesskab, søndag den 12. april, hvor danskerne kan sætte sig til bords fra kl. 13 til 16.

Hele oplevelsen deles med hinanden og resten af Danmark under #Danmarksstørstepåskefrokost på instagram og Facebook.

”Det kan godt være, at Corona-krisen forhindrer os i at mødes fysisk, men vi nægter at lade en pandemi holde os fra at have en klassisk påskefrokost med gode venner – sammen, hver for sig. Og vi er overbeviste om, at mange har det som os!

Så i år, er vi nødt til at være lidt kreative,” fortæller Frederik Lundberg, der er en del af teamet bag Gastromand.dk.

”Aalborg Akvavit er en naturlig del af det danske frokostbord. Men i år står familie og venner sammen på afstand, i stedet for at samles til det store påskebord.

Mange er spredt i hele landet og derfor er Aalborg Akvavit gået sammen med Gastromand, om en skål til alle, der savner sidemanden til påskefrokosten,” fortsætter Lajs Kaznelson, International Kategorichef, Aalborg Akvavit.

Sådan forbereder du dig

Du kan forberede dig på årets påskebord med inspiration til lækre opskrifter på gastromand.dk.

Fra den 1. april, kan du også lytte med på Radio NOVA, hvor du kan følge forberedelser på Danmarks største påskefrokost sammen med Aalborg Akvavit og Gastromand.

Hvad: Danmarks største påskefrokost
Hvor: Facebook og Instagram under #Danmarksstørstepåskefrokost
Hvornår: Søndag d. 12. april fra kl. 13-16

Rapport med friske tal: Antallet af indlagte i Nordjylland holder sig stabilt

Skrevet af: Redaktionen

90 danskere er nu afgået ved døden smittet med Corona-virus.

Det er 13 døde det seneste døgn. Det er dagens dårlige nyheder.

Men der er også små lyspunkter at finde i dagens overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

For første gang her i Corona-krisen er antallet af indlagte i hele Danmark faldet.

Ganske vist kun med 4 personer fra 533 til 529 personer, og det hænger desværre nok sammen med antallet af dødsfald.

Er ikke erstattet eller mangedoblet med nye indlagte

Lyspunktet er imidlertid, at de ikke samtidig er erstattet eller mangedoblet af nye indlagte, sådan som kurven har været i eksempelvis Italien og Spanien.

Antallet af indlagte i Nordjylland heriblandt på Aalborg Universitetshospital stiger på ingen måde eksplosivt.

Faktisk ligger de nogenlunde stabilt. De faldt med 10% søndag, steg med 15% mandag men er faldet igen tirsdag med 6%.

31 indlagt i Nordjylland

Og på landsplan er Nordjylland langt bedre stillet end de øvrige regioner på antal indlagte.

Mandag var tallene 33 indlagt på sygehusene i Nordjylland med 9 på intensivafdelingen, heraf otte i respirator.

Tirsdag d. 31. marts siger Epidemiologisk overvågningsrapport, at i Nordjylland er nu 31 indlagt med 12 på intensivafdelingen, heraf otte i respirator.

Det oplyses desværre ikke om det skyldes, at patienterne er døde de seneste døgn eller udskrevet.

Nordjylland er klart den region som har det bedst lige nu i Corona-krisen. Ud af de i alt 529 indlagte på de danske hospitaler er kun 30 af dem her i Nordjylland.

Der er dog ingen tvivl om, at det selvfølgelig lynhurtigt kan vende, hvis man tager for let på myndighedernes anbefalinger om at opholde sig mest muligt hjemme, og uden for vise hensyn, tage afstand og vaske hænder.

Har du en social – eller sundhedsfaglig baggrund kan du nu tilmelde dig Aalborgs Corona-jobbank. Se hvordan Asta Witt gjorde her

Meldingen regeringen frygter: I næste uge kan vi ramme 18 grader og sol

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis vi bliver hjemme, holder god afstand og stadig isolerer os mest muligt, så kan Danmark gradvist og forsigtigt blive åbnet op efter påske.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på sit pressemøde i går.

Men stod det til regeringen og politiet, der skal sikre at folk ikke forsamler sig på mere end 10 personer, så var det nok bedst, hvis det bare regnede og stormede frem til 13. april.

Sådan bliver det ikke. Tværtimod.

For i løbet af weekenden vil vi opleve et større vejrskifte, som sender et højtryk ind over Danmark.

Over 17 grader på mandag

Her i Aalborg har DMI lige en prognose på 17,9 grader og sol på mandag.

Vagthavende hos DMI Klaus Larsen bekræfter over MigogAalborg, at temperaturerne vil stige markant i næste uge.

“Frem til søndag vil de ligge på 7-8 grader, men herefter begynder varmluften at stige, og temperaturerne vil herefter ligge på 12-13 grader.

Det begynder for alvor at se pænt ud mandag, hvor vi i Aalborg kommer til at passere de 15 grader,” lyder det fra Klaus Larsen.

Varmen kommer op til påske

Onsdag tegner også god på over 16 grader, men det er selvfølgelig langtids-prognoser som kan svinge. Man skal også huske på, at i weekenden oplevede Hovedstaden et større snefald.

Men varmen og solen ser altså ud til at komme op til påsken. I Sønderjylland regner man endda med, at temperaturen rammer de 20 grader.

Lige nu er det dog usikkert, hvorvidt selve påskedagene holder på de højere tocifrede temperaturer.

Kan vi forvente, at forårstemperaturerne er kommet for at blive?

“Det er ikke utænkeligt, at temperaturerne falder meget igen.

På denne årstid er vi afhængige af, hvor vinden kommer fra. Får vi vind igen i nord, så daler temperaturerne og der skal jo noget landopvarmning til, før vi kommer op på den slags temperaturer, som vi får i næste uge,” forklarer Klaus Larsen.

Hvis man har lyst til at komme ud og nyde det gode vejr, så har MigogAalborg lavet en guide til, hvor man kan tage hen i naturen tæt på Aalborg langt væk fra mange mennesker.

Den kan du læse lige her