ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aalborg skriver Danmarkshistorie: Selvkørende busser klar til første tur om tre uger

Af Michael Qureshi

Efter knap 5 års planlægning og ansøgningsproces fik Aalborg Kommune i december 2019, som de første i Danmark, tilladelse til at lave forsøg med selvkørende busser.

Siden da er busserne blevet programmeret og testet, og den 5. marts åbner de for offentligheden. De skal i første omgang køre på et specifikt område i Aalborg Øst.

Det meddeler Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

“Jeg glæder mig rigtig meget til at byde Aalborg Øst-borgerne og alle andre velkommen i Danmarks første selvkørende busser.

Jeg har stor tiltro til, at de kan bidrage til at skabe en bedre sammenhæng i området og bedre mobilitet for bydelens borgere.

Jeg er enormt stolt over, at vi i Aalborg er firstmovers med denne selvkørende og bæredygtige transportform”, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen og tilføjer:

“Samtidig bliver det spændende at få en forsmag på en mobilitetsform, der uden tvivl vil komme til at fylde endnu mere i fremtiden.”

Klar til den store dag

Hos udviklerne af systemet på den selvkørende bus Holo ser man også spændt frem til åbningsfesten:

“Vi har knoklet længe med at få alt på plads til den store dag, hvor vi ruller ud for første gang på dansk vej.

Papirarbejdet omkring godkendelse er én ting, og noget andet er klargøringen af selve ruten med etablering af den digitale infrastruktur.

Vores operatører, som får deres daglige arbejdsdag i og omkring busserne, ser frem til at komme på gaden og vise hvad de selvkørende busser kan,” fortæller adm. direktør Peter Sorgenfrei, Holo.

Åbningsfesten afholdes torsdag den 5. marts kl. 11ved Trekanten, Sebbersundvej 2A i Aalborg Øst.

Transportminister Benny Engelbrecht og borgmester Thomas Kastrup-Larsen klipper snoren sammen med Holos adm. direktør Peter Sorgenfrei og de tager den første tur.

Herefter kan borgerne tage en tur i de to førerløse busser, der kører på åbningsdagen.

Er gratis i to år

Ruten er på 2,1 km med 10 stoppesteder på Astrupstien, Aalborg Øst.

Busserne bemandes i første omgang med en operatør fra Holo for at give passagererne en god oplevelse med den nye teknologi.

Busserne kører min. hvert 15. minut i hver retning alle ugens dage kl. 07.00 og 21.00. Hver bus har en kapacitet på op til 11 passagerer.

Det bliver gratis at benytte busserne i forsøgsperioden som varer 2 år. Busserne er 100% eldrevne og lader op i en garage knyttet til ruten.

Busserne er selvkørende og navigerer ved hjælp af en række sensorer og LiDAR-teknologi.

Læs mere på www.smartbus.dk eller www.letsholo.com/aalborg-ost

Del artikel

Andre læser også