Aalborg skriver Danmarkshistorie: Selvkørende busser klar til første tur om tre uger

Skrevet af: Michael Qureshi

Efter knap 5 års planlægning og ansøgningsproces fik Aalborg Kommune i december 2019, som de første i Danmark, tilladelse til at lave forsøg med selvkørende busser.

Siden da er busserne blevet programmeret og testet, og den 5. marts åbner de for offentligheden. De skal i første omgang køre på et specifikt område i Aalborg Øst.

Det meddeler Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

“Jeg glæder mig rigtig meget til at byde Aalborg Øst-borgerne og alle andre velkommen i Danmarks første selvkørende busser.

Jeg har stor tiltro til, at de kan bidrage til at skabe en bedre sammenhæng i området og bedre mobilitet for bydelens borgere.

Jeg er enormt stolt over, at vi i Aalborg er firstmovers med denne selvkørende og bæredygtige transportform”, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen og tilføjer:

“Samtidig bliver det spændende at få en forsmag på en mobilitetsform, der uden tvivl vil komme til at fylde endnu mere i fremtiden.”

Klar til den store dag

Hos udviklerne af systemet på den selvkørende bus Holo ser man også spændt frem til åbningsfesten:

“Vi har knoklet længe med at få alt på plads til den store dag, hvor vi ruller ud for første gang på dansk vej.

Papirarbejdet omkring godkendelse er én ting, og noget andet er klargøringen af selve ruten med etablering af den digitale infrastruktur.

Vores operatører, som får deres daglige arbejdsdag i og omkring busserne, ser frem til at komme på gaden og vise hvad de selvkørende busser kan,” fortæller adm. direktør Peter Sorgenfrei, Holo.

Åbningsfesten afholdes torsdag den 5. marts kl. 11ved Trekanten, Sebbersundvej 2A i Aalborg Øst.

Transportminister Benny Engelbrecht og borgmester Thomas Kastrup-Larsen klipper snoren sammen med Holos adm. direktør Peter Sorgenfrei og de tager den første tur.

Herefter kan borgerne tage en tur i de to førerløse busser, der kører på åbningsdagen.

Er gratis i to år

Ruten er på 2,1 km med 10 stoppesteder på Astrupstien, Aalborg Øst.

Busserne bemandes i første omgang med en operatør fra Holo for at give passagererne en god oplevelse med den nye teknologi.

Busserne kører min. hvert 15. minut i hver retning alle ugens dage kl. 07.00 og 21.00. Hver bus har en kapacitet på op til 11 passagerer.

Det bliver gratis at benytte busserne i forsøgsperioden som varer 2 år. Busserne er 100% eldrevne og lader op i en garage knyttet til ruten.

Busserne er selvkørende og navigerer ved hjælp af en række sensorer og LiDAR-teknologi.

Læs mere på www.smartbus.dk eller www.letsholo.com/aalborg-ost

Nyt fra statsministeren: Indfører krav om mundbind i den kollektive transport

Skrevet af: Redaktionen

Efter flere måneder uden corona-pressemøder fra Statsministeriet, var der i dag klokken 11.00 indkaldt til pressemøde, hvor Mette Frederiksen meldte nyt ud.

Allerede i går aftes kunne flere medier skrive, at hovedbudskabet på pressemødet ville være et krav om, at passagerer ifører sig mundbind, når man bruger offentlige transportmidler.

Og det var netop også det første, som statsministeren udtalte sig om på pressemødet:

“Vi indfører nu et krav om, at man skal bære mundbind i den kollektive transport på alle tider af døgnet (…) Det har før været en anbefaling. Nu bliver det et krav.”

Tiltaget træder i kraft om en uge – altså lørdag den 22. august.

Det kan senere blive nødvendigt at indføre kravet andre steder, eksempelvis i supermarkedet eller ved lægen.

Det lokale fokus

Mette Fredriksen lagde også vægt på, at det nu er helt lokalt, at corona skal bekæmpes.

Smittekæderne skal brydes lokalt og den lokale indsats kan variere, så hvis der er smitte i ens kommune kan der komme specifikke regler lokalt.

Corona skal bekæmpes ud fra en såkaldt tretrinsraket: Test, opsporing og så isolation og karantæne.

… Opdateres

Sent i aftes kunne Folketingets partier og regeringen melde ud, at de er blevet enige om en ny aftale for genåbningens fase 4 – det kan du læse mere om her.

Starter i morgen: Skagen Fiskerestaurant introducerer det store søndags frokostbord

Skrevet af: Michael Qureshi

Aalborgs nye fiskerestaurant har fået en flyvende start med deres flotte indretning og strandsand på gulvene og ikke mindst den store udendørs terrasse, der flittigt bruges i disse skønne sommerdage.

Nu er Skagen Fiskerestaurant på Budolfi Plads klar med endnu en nyhed. Fra i morgen og hver søndag fremover kører de med et helt nyt koncept.

De kalder det for det store Søndags frokostbord, og man får ærlig talt mundvand, når man læser, hvad der findes af lækkerier på menuen.

Lækre favoritter i buffet

Det bliver med adskillige af restaurantens favoritter på menukortet serveret i en lækker buffet og selvfølgelig med særligt fokus på alle forholdsregler omkring Covid-19.

På buffeten er der blandt andet retter som;

Marineret sild med Karry Salat, kapers og løg.
Pandestegte rødspætter med remoulade og tyttebær
Pandestegte fiskefrikadeller med løgkompot og citron

Du kan allerede nu booke bord til i morgen søndag d. 16. august, eller en af de kommende søndage her.

Skulle du være så heldig at vinde nedenstående konkurrence, og du allerede har reserveret bord til en specifik søndag, så får du naturligvis den frokost betalt med ledsager.

KONKURRENCE

Lige nu kører MigogAalborg en konkurrence i samarbejde med Skagen Fiskerestaurant.

Vind en Søndags frokost for 2 personer på Skagen Fiskerestaurant inkl. 2 fadøl/sodavand. Vi udlodder 4 x 2 blandt deltagerne i konkurrencen.

Sådan vinder du;
Like opslaget lagt på MigogAalborgs Facebook-side lørdag d. 15. august 9.30
Skriv hvem du vil invitere med på en hyggelig frokost på Skagen Fiskerestaurant i Aalborg

Aftale for Fase 4 er på plads: Her er de nye tiltag

Skrevet af: Michael Qureshi

Sent i aftes kunne Folketingets partier og regeringen melde ud, at de er blevet enige om en ny aftale for genåbningens fase 4.

De stigende smittetal har ændret i de oprindelige planer for fase 4, hvor man havde regnet med at genåbne diskoteker og natklubber samt blandt andet hæve forsamlingsforbuddet.

Men i den nye aftale har man forsøgt at finde et kompromis på flere ting, men sikkert er det, at nattelivet som sådan skal forblive lukket til 31. oktober.

Til gengæld får restauranter, caféer og barer lov til at holde åbent helt frem til klokken 02.00 forudsat, at de ikke lukker nye gæster ind fra klokken 23.00.

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde i dag klokken 11.00, hvor hun vil komme med yderligere nyt.

Det er med i aftalen

Herunder kan du se væsentlige punkter i den nye aftale meldt ud af Justitsministeriet i aftes.

  • Steder, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende (dvs. steder med få siddepladser, dansegulv osv.), skal holde lukket til og med den 31. oktober 2020.
  • Hvis steder, der har været drevet som natklub mv., inden for de regler, der gælder på det pågældende område, kan ændre deres indretning og aktiviteter i overensstemmelse med de retningslinjer, der gælder for restauranter, barer og lignende, kan de åbne på samme vilkår som disse.
  • Den tilladte åbningstid for restauranter, barer, caféer og lign. med bevilling hertil udvides til kl. 02.00, forudsat at man ikke lukker nye gæster ind efter kl. 23.00.
  • Forsamlingsforbuddet på 100 personer forlænges til og med den 31. oktober 2020, men aftaleparterne vil ved udgangen af september 2020 vurdere, om der er grundlag for at lempe forbuddet tidligere.
  • Forsamlingsforbuddet på 500 personer til siddende arrangementer forlænges til og med den 31. oktober 2020.
  • Udendørs begravelser og bisættelser omfattes af et forsamlingsforbud på 200 personer.
  • Det undersøges, om der kan afvikles koncerter med flere end 500 personer på samme vilkår som Superliga-fodbold. På samme måde undersøges det, om reglerne kan udvides til andet professionel idræt.
  • Reglen om, at turister skal have booket seks overnatninger for at måtte rejse ind, ophæves.
  • Testsvar skal ligge klar inden 24 timer for 80 procent af de testede – skal ske via øget laboratoriefacilitet i Vestdanmark.