Det siger lokal ejendomsmægler: Sådan er boligmarkedet lige nu

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Overskrifter omkring boligmarkedet, lånestramninger mm. har fået stor opmærksomhed i medierne de seneste år, og det gør det svært at danne sig et reelt overblik.

Det har gået fra at været historier omkring stigende boligpriser og småt udbud af boliger til nu, at markedet er på vej til at vende, og udbuddet vokser.

Men hvordan er boligmarkedet i øjeblikket i Aalborg. Det har MigogAalborg Bolig spurgt en lokal ejendomsmægler omkring.

Fra sælgers marked til blandet marked

Siden sidste år er udbuddet af boliger til salg i Aalborg blevet fordoblet.

”Det er blevet en smule sværere at sælge den enkelte lejlighed. Vi oplever ikke det nemme længere.

Det er gået fra at være sælgers marked til at være et blandet marked,” fortæller Tobias Nielsen, som er indehaver i Nyboligs lejlighedsbutik på Vesterbro i Aalborg.

Den lokale ejendomsmægler vil gerne understrege, at til trods for et større udbud af boliger, så er boligmarkedet ikke gået i stå.

”Det er blevet sværere at sælge boliger end for et år siden, men vores oplevelse er at boligmarkedet på ingen måde er gået i stå.

Vores butik har et højere salg i år end sidste år i denne periode – og der bliver forsat solgt et hav af lejligheder,” forklarer Tobias Nielsen.

Udbuddet er fordoblet siden sidste år

Udbuddet af boliger til salg i Aalborg er blevet fordoblet siden sidste år, hvorfor det også må være et svar på, hvorfor boligerne er blevet sværere at sælge.

Udbuddet af boliger i Aalborg og omegn er blevet større, der bliver bygget som aldrig før, og det er ikke længere svært at finde en lejebolig.

“Køberne har mange flere boliger at vælge imellem, og de unge mennesker der kommer til byen, var tidligere ”tvunget” ud i at købe, der var mange forældrekøb – det har vi stadig, men nu er det alene, de forældre der kan se, at det er en god investering, og ikke dem der købte for at den studerende kunne få tag over hovedet ” fortæller Inge Ørtoft, som er indehaver i Nybolig Palle Ørtoft.

”Sidste år havde du en toværelses lejlighed at vælge mellem, og der var fire hold der stod på spring – i dag har køberne noget mere at vælge imellem.”

Værktøjer til hurtigere salg 

Ifølge mæglerne fra Nybolig Palle Ørtoft er der mange værktøjer, som er vigtigere for sælgerne i dag end for et år siden på grund af ændringen i boligmarkedet.

”Et stort køberkartotek er i højere grad vigtigere i dag end sidste år. Der skrues også i højere grad op for behov for en bedre servicegrad og behovsafdækning,” fortæller Tobias Nielsen.

Med et boligmarked som begynder at flade ud, er der stor værdi i at vælge den rigtige mægler ifølge Nybolig Palle Ørtoft.

Det handler om at finde den rigtige ejendomsmægler, som passer til dine præferencer.

”Hos Nybolig Palle Ørtoft tilbyder vi eksempelvis smartsalg, som er et digital annonceringsværktøj. Hvis man er boligsøgende finder boligen kunden, og kunden finder ikke boligen selv.

Samtidig er vi en stor lokal kæde, som har en stor kundegruppe. Vi har syv butikker i Aalborg og omegn som samarbejder for at hjælpe vores kunder i mål,” forklarer Inge Ørtoft.

Nu hvor boligmarkedet har ændret sig, kan det også betyde, at ejendomsmæglerne skal arbejde hårdere for at få et salg igennem.

”Det er stadig lige så sjovt at være ejendomsmægler – faktisk synes jeg i højere grad, at det er blevet sjovere at være ejendomsmægler, fordi man i dag bliver valgt på sine kvalifikationer og ens arbejde bliver prissat.

Det viser særligt boligsidens “Find mægler”-funktion i øjeblikket,” fortæller Tobias Nielsen.

Kilde: Boligsiden.dk

Statstikken viser i øjeblikket, at Nybolig Palle Ørtofts lejlighedsbutik har solgt 88 lejligheder i 2018 og med en kundetilfredshed på 9,9.

Din Mægler og EDC følger godt trop.

“Forventningen til boligmarkedet fremover er, at vi tror stadig det vil være klogt at købe sig ind på markedet lige nu. Priserne har sat sig en lille smule, og man kan gøre sig nogle rigtig fornuftige køb.

Kigger man på alle de tilflyttere, der hvert år kommer til Aalborg samt den udvikling, Aalborg er igennem, så tror jeg på, hvis man kigger på en 5-10 års periode, så er man rigtig glad for at have købt sig ind på markedet set fra et økonomisk synspunkt,” slutter Tobias Nielsen af med.

Gode råd fra politiet: Undgå svindel med lejeboliger

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Til september starter en ny studieperiode, og mange unge leder nu efter en ny bolig.

Som boligsøgende er der mange ting, man skal være særligt opmærksom på.

Lovens lange arm skal passe på os alle og lige nu vejleder politiet og giver forebyggende råd på deres hjemmeside om, hvordan man undgår svindel med lejeboliger, så man kan komme godt i mål med at finde tag over hovedet.

“I denne tid er der mange, der får besked om, hvor de skal læse efter sommerferien, hvilket lægger et stort pres på boligmarkedet. Det kan få nogle til at føle, at de skal skrive under på det første og bedste tilbud, hvis de vil være sikre på tag over hovedet inden studiestart.

Men selvom du føler dig presset, er det en god ide at forholde dig kritisk. Der findes svindlere, der vil udnytte situationen og forsøge at lokke desperate boligsøgende til at overføre penge for en bolig, de slet ikke ejer – for dernæst at lave en Houdini,” skriver Politiet blandt andet i et Facebook opslag.

Her er de gode råd fra Politiet

Politiet har opstillet en række gode råd som boligsøgende, der leder efter en lejebolig, skal være særligt opmærksomme på.

Ejerforhold

Hvis du skal leje gennem en privat udlejer, er det en god ide at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.

Undersøg, om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk.

Få en kopi af udlejers billedlegitimation i form af kørekort eller pas, og tjek, at billedet er vellignende.

Betaling

Vær kritisk, hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en udenlandsk konto

Vær påpasselig, hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto, Western Union eller Pay-Pal. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger.

Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først, når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer.

Betal aldrig penge under bordet til udlejer. Det er ulovligt, og du har ikke nogen juridisk mulighed for at få dine penge retur.

Sund fornuft

Insister på at få lejligheden fremvist, og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Du kan også spørge, om naboen kender udlejer. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.

Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du underskriver lejekontrakten eller overfører penge.

Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt.

Åbent hus fredag: Beddingen klar med 78 nye boliger

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
Visualisering: Dimension Design
Visualisering: Dimension Design

Nu skal du skynde dig, hvis du vil have en bolig på beddingen.

Beddingen 5 er et nyt boligkompleks med lejelejligheder ved Østre Havn, som har Limfjorden som nabo. Hvis du vil nå at have fat i en af disse attraktive boliger, så kridt skoene og kom til åbent hus på fredag d. 26 juli fra klokken 14.30 – 15.30.

Boligkomplekset består af 78 lejelejligheder, hvoraf de første 26 lejelejligheder allerede er udlejet.

Åbent hus for alle i prøveboligen

De foregående åbent hus-arrangementer i boligkomplekset har kun været for kunder, som har været skrevet op til boligerne hos udlejer Wagner Ejendomme.

Men nu kan alle deltage til åbent hus på fredag, hvor det er muligt at opleve lejligheder i mange størrelser og forskellige planløsninger. Lejeboligerne passer både til den studerende, singlen, parret, seniorerne og mindre familier.

Lejlighedernes størrelser er fra 64-114 kvadratmeter, hvor der er mulighed at leje enten 2- eller 3-værelses lejligheder med gulvvarme over alt i boligen.

Visualisering: Dimension Design

Alle lejlighederne har entré, badeværelse, køkken-alrum og alle værelserne har garderobeskabe.

I entréen er der også et garderobeskab, så der er mulighed for at gemme overtøjet og skoene væk.

Derudover har alle lejere i boligerne mulighed for at komme ud, hvor alle har udsigt til Limfjorden. Boligerne i stueplan får gårdhaver, hvor de øvrige etager får skønne altaner – alle vendt mod vest med udsigt ud til Limfjorden og det maritime område ved Østre Havnebassin.

Visualisering: Dimension Design

Derudover har alle lejligheder tilhørerende depotrum i kælderen, så der er mulighed for at opmagasinere alt ens habengut – men bare rolig – selvom du bor på den øverste etage skal du blot tage elevatoren ned, som der også er i bygningen.

Har man en bil, er der mulighed for at leje en parkeringsplads i kælderen, og holder man sig til den to-hjulede jernhest, så bliver der bygget et cykel-parkeringshus i terrænplan.

Lejeboligerne kan lejes fra 6400 kr./md.

Det maritime og aktive Østre Havn

Området ved Beddingen 5 rummer mange kvaliteter og alt der er brug for i hverdagen.

På indkøbsfronten kommer de nye beboere ikke til at skulle gå langt, da supermarkedet MENY ligger kort fra boligkomplekset. Hvis den søde tand skal tilfredsstilles er Lagkagehuset i forbindelse med MENY.

Det nye byggeri ligger ud til det mere vindstille Østre Havnebassin, som i sommerhalvåret er fuld af liv – her er der mulighed for at dyrke vandsport ved at stå på wakeboard, SUP-board eller spille kajakpolo.

Området giver desuden også rig mulighed for at nyde det urbane udeliv ved at dyrke motion med en rask gå- eller løbetur langs stierne.

Der er ikke mange minutters gåtur ind til Aalborgs pulserende byliv i midtbyen, hvor man kan begive sig hen ved at følge Aalborgs skønne havnefront.

Det er muligt at følge det nye byggeri ved Beddingen på facebook-siden, som du kan finde her.

Minimal vedligeholdelse: Flere bygger huse i Aalborg

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Flere i Aalborg Kommune springer ud som nybyggere: uanset om det er på en ny udstykket grund, eller om det er på én, hvor der i forvejen står et eksisterende hus, der skal jævnes med jorden.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at på bare tre år er antallet af nybyggede parcelhuse i kommunen steget med 48 procent, og ifølge Nybolig Palle Ørtoft så river flere det gamle hus ned på grunden, fordi man ønsker for at bygge en ny bolig.

Nyere huse giver minimal vedligeholdelse

Drømmen om et hus efter eget hoved og med minimal vedligeholdelse, får flere og flere i Aalborg Kommune til at springe ud i titlen som nybyggere.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik, som Nybolig har analyseret, er antallet af nybyggede parcelhuse i Aalborg Kommune steget med 48,2 procent fra 2015 til 2018.

”Det er, som om, at flere har fået øjnene op for, hvor mange fordele der er i at bygge selv.

Der er klart også ulemper, for eksempel er der jo ofte meget charme i de ældre huse, men mange – særligt børnefamilier – går efter grunde, hvor de kan skabe præcis den bolig, de drømmer om,” fortæller Palle Ørtoft, der er indehaver af Nybolig Palle Ørtoft.

Køber og river eksisterende hus ned

Nybolig-mægleren fortæller, at der er flere, der køber ældre huse, kun for at rive dem ned igen og bygge en sprit ny bolig.

Både fordi det er lettere med et hus, der kræver mindre vedligeholdelse, men også for at spare penge på længere sigt.

Ifølge Palle kan varme- og vedligeholdelsesudgifter i en ældre bolig hurtigt løbe op i 60-70.000 kroner om året, og mange af de penge sparer man, ved at bygge selv.

”Et vedligeholdelsestungt hus er ikke kun lig med flere udgifter, det stjæler også tid.

Og tiden er jo knap for de travle børnefamilier, så derfor giver det god mening, at man prioriterer et hus, der er lettere at vedligeholde, som nybyggeri jo oftest er,” siger Palle Ørtoft.