Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Uheldig topplacering: Aalborgs klamydiasmitte stiger fortsat

Af Stine Kjølby Christensen

Aalborg er sammen med Randers den kommune med tredje flest klamydiasmittede pr. unge indbygger.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, og skal klamydiakurven knækkes, kræver det lokale løsninger.

Danske Regioner har sat 10 mio. kroner af til løsninger, der gør det langt enklere og billigere for kommuner i hele landet at øge testning og derved bremse klamydiasmitten.

Med 31,3 klamydiatilfælde pr. 1.000 unge ligger Aalborg i top tre for flest smittede blandt danske unge mellem 15 og 29 år.

Her er der betydeligt flere klamydiatilfælde i forhold til hele landets gennemsnit, som er på 26,2 pr. 1.000 unge. Smitten går i den forkerte retning, og fra 2018 til 2020 steg klamydiasmitten blandt kommunens unge med 6 procent.

Kurven skal knækkes

En af nøglerne til at knække klamydiakurven er at forebygge smitten på kommunalt plan plan.

I september 2021afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte, og når aftalen udmøntes, får Aalborg kommune også mulighed for at tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagninger til både klamydia og gonorré som en digital sundhedsydelse.

Vælger kommunen at indgå et samarbejde med Sex & Samfund, vil den nye regionsaftale gøre det langt enklere og billigere at udbrede hjemmetest til de unge via Sex & Samfunds testtilbud.

De gratis klamydia-hjemmeprøvetagninger gør det lettere tilgængeligt for unge at blive testet, og man undgår både besværet ved tidsbestilling og at skulle møde fysisk op hos en læge.

Flertallet ønsker hjemmetest

I en spørgeskemaundersøgelse blandt de unge, der i 2021 har bestilt en hjemmetest, svarer de, at de foretrækker hjemmetesten, fordi det er nemmere (80 procent), hurtigere (31 procent) og tryggere (15 procent).

Derfor forventer Sex & Samfunds nationale chef, Lene Stavngaard, at man på sigt vil se et fald i klamydiasmitten blandt Aalborgs unge, hvis kommunen vælger at samarbejde om testtilbuddet.

“I Sex & Samfund har vi siden 2008 arbejdet for at udbrede klamydia-hjemmeprøvetagning på grund af den succes, vi har haft i de kommuner, som vi allerede samarbejder med.

Derfor håber og opfordrer vi kraftigt til, at de enkelte kommuner griber bolden og begynder at udbyde den digitale sundhedsydelse med gratis hjemmetest til kommunens unge.

Derfor håber vi, at rigtig mange kommuner vil være med til at udfolde det nye tiltag til at bryde stigningen i klamydiasmittede,” siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.

Konsekvenserne af en klamydiainfektion, som for eksempel ufrivillig barnløshed hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd, kan mindskes ved hurtig diagnosticering og behandling.

I Aalborg kan man styrke indsatsen for klamydiaforebyggelse og -opsporing ved at sikre, at der er flere testmuligheder for unge i kommunen.