Drømmer du om eget firma?: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Antallet af iværksættere stiger og stiger – mens aldersgennemsnittet på dem falder og falder.

Unge, der drømmer om at skabe sit eget imperium, stiger nemlig atter stødt, og det bekræfter tal fra Aalborg Kommune.

46% af iværksættere med bopæl i Aalborg centrum er under 30 år, når de opstarter deres virksomhed – og knap 20% af dem, er under uddannelse.

Forklaringen på sidstnævnte er blandt andet, at flere uddannelsessteder gør en masse ud af at motivere deres elever til at kaste sig ud i iværksætterdrømmene.

Dette gør sig blandt andet gældende på Aalborg Handelsgymnasium, der har afdelinger i hhv. Saxogade og Turøgade.

Innovative iværksættermiljøer motiverer eleverne

I de sidste par år har handelsgymnasiet udviklet sig på mange fronter: ét af de nyeste tiltag er oprettelsen af nogle innovative iværksættermiljøer, der skal støtte, rådgive og ikke mindst motivere de elever, der går rundt med en spirende iværksætter i maven.

I Saxogade synger Create Gate stadig på første vers, og her mødes eleverne Malte, Casper, Emil og fire andre elever med deres innovationslærere én gang ugentligt, hvor de får lov at arbejde intensivt med deres individuelle virksomhedsdrømme.

“I en stresset hverdag med lektier og afleveringer, så er det virkelig fedt, at vi kan få lov at komme herned i zonen. Her kan vi fokusere på dét, som vi gerne vil, og samtidig sparre med hinanden,” fortæller Emil Jess Jensen, der allerede er godt i gang med sin etablerede virksomhed, www.futric.dk.

“Det er perfekt, at vi kan komme herned i det her kontor-lignende miljø og være sammen med dem, der har brug for det samme som os.

De lærere, der er her med os, har en masse erfaring og viden, så de kan hjælpe os på vej,” fortæller Kasper Kowalski, der sammen med Malte Kjær er ved at udvikle Mort & Kow – en cocktail på glasflaske.

De unge iværksættere ser altså ikke hinanden som konkurrenter – men snarere som tætte sparringspartnere, der kan se objektivt på hinandens idéer. Og det er lige i skolens ånd.

“Vi har mange kompetencer samlet her i huset, og det er tit små ting, der kan være med til at bringe virksomheden et skridt videre,” fortæller Kristian Søltoft, som er underviser på skolen og facilitator i Create Gate.

“Vi har set en rigtig positiv udvikling for de elever, der er startet, så formålet er helt sikkert at skabe et miljø, hvor vi kan agere rådgivere for dem og bringe dem dét stykke videre.”

Business Lift Off et skridt på vejen

I Turøgade er tiltaget ikke nyt – men stadig meget populært.

Også her mødes interesserede elever op til ekstralektioner, hvor de løbende får oplæg inden for de emner, der er relevante som nyopstartede.

Business Lift Off er opdelt i forskellige moduler, hvor eleverne frivilligt kan tilmelde sig forløbet – uanset om de allerede har startet en virksomhed eller ej.

Mette Reichstein og Sarah Gadegaard er begge eleverne i Turøgade, og de var ikke i tvivl om, at forløbet var noget for dem.

“Vi har begge en drøm om at blive selvstændige på sigt, så for os er Business Lift Off et godt skridt på vejen,” forklarer Sarah og Mette.

“Det er jo ikke et krav, at man ønsker at starte sit eget op – men det er en god måde at finde ud af, om det er dét, man vil.

Det er selve processen og erfaringen, vi synes, er interessant. Så er det sådan set ligemeget, hvor langt man i realiteten er – underviserne er rigtig gode til at indstille sig efter folks behov.”

Støtte på alle fronter

Thomas Toft gennemførte allerede BLO-modulerne sidste år, men bruger nu innovationsmiljøet til at arbejde med de faglige områder samt sparre i forhold sin virksomhed.

“Jeg har altid interesseret mig for forretning, så jeg startede i en ung alder med at sælge ting,” fortæller Thomas, der i dag sælger prævention online ved siden af sin skolegang.

“Jeg har lært utroligt mange ting.

Hvert modul har forskellige temaer, og jeg er blandt andet blevet klogere på, hvordan man laver en hjemmeside og registrerer moms.

Derudover kan man også få tilknyttet en mentor, så når jeg har tid, og skal have hjælp til noget, så smutter jeg derhen,” fortæller han.

Drømmer du også om en gymnasial uddannelse, hvor du ikke behøver gå på kompromis og udskyde dine iværksætterdrømme?

Så holder Aalborg Handelsgymnasium åbent hus i Turøgade torsdag d. 10. januar, 16.30-19.00 samt lørdag d. 26. januar, 11.00-13.00.

Afdelingen i Saxogade afholder åbent hus onsdag d. 16. januar, 16.30-19.00. 

Til Åbent Hus kan du møde handelsgymnasiets studievejledere, undervisere og nuværende elever, som alle står parate til at svare på spørgsmål om uddannelsen, fagene, studieretningerne, det sociale liv m.m.

Læs mere her.

Verdens stærkeste chilisauce: Spis 10 ml og få maden til halv pris

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom det nok ikke bliver et problem at holde varmen i næste uge med temperaturer op mod 30 grader, så har vi fundet en sjov udfordring til dig, der virkelig kan lide at få varmen – i både mund, krop og sind.

Café Mumbai i Nordkraft serverer autentiske indiske retter, som jo ofte er noget mere krydrede, end de klassiske danske retter. På menukortet er der således også markeret den enkelte ret er: *Medium, **Stærk eller ***Hot.

Og selvom muligheden “hot” sikkert er spicy nok til de fleste af os, kan du krydre tilværelsen og de indiske serveringer lidt ekstra, når du nyder maden.

Den ultimative manddomsprøve

Café Mumbai kalder det selv den ultimative manddomsprøve, og udfordringen lyder da også som noget af en mundfuld:

Hvis du spiser deres hjemmelavede chili-sauce som tilbehør til din mad, så du halv pris på maden.

Det lyder da egentlig ret ligetil?

… Det er dog værd at bemærke, at chili-saucen har fået navnet Kill Switch af én grund: Den er lavet på verdens stærkeste chili!

For at få halv pris på maden, skal du spise alle 10 ml., som du eksempelvis kan få udleveret til din Chicken Tikka Masala eller Lamb Korma.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Mumbai Café (@mumbaiaalborg) den

Tør du tage udfordringen op?

Du finder Café Mumbai på Kjellerups Torv 1 i Nordkraft. De har åbent alle dage fra kl. 17.00 – 21.00

Hvad: Halv pris på maden – hvis du spiser 10 ml. chilisauce lavet på verdens stærkeste chili
Hvor: Café Mumbai
Hvornår: Alle dage

Du finde mere info om Café Mumbai her.

Afholdes for 22. år i træk: Den Blå Festival er klar med fed nyhed

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Den Blå Festival.
Foto: BrknRib Photo and Artwork.
Den Blå Festival. Foto: BrknRib Photo and Artwork.

Nibe Festival er knap nok overstået, før vi kan glæde os til den næste hyggelige festival i Nordjylland.

Den Blå Festival er den årlige jazz- og bluesfestival i Aalborg, der i fire dage forvandler hele midtbyen til et slaraffenland af musik, hygge, kolde drikkevarer og god stemning.

Det helt unikke ved festivalen er, at den er helt gratis at deltage i, og i år finder den sted fra torsdag den 15. august til søndag den 18. august.

Den Blå Festival 2019 har som altid de to store hovedscener på Toldbod Plads på havnefronten og på Gammeltorv ved Råshuset.

Derudover er der koncerter på mange af byen cafeer, værtshuse og spillesteder. Der er blandt andet koncerter på Café Ulla Terkelsen, El Mariachi, Aalborgs Slotskro, Hasseris Kirke, John Bull Pub, Egholm og som noget helt nyt i år: på Salling Rooftop.

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Jazz og blues på toppen af Aalborg

Den helt store nyhed i år er, at du kan nyde lækker jazz og blue i højderne.

Der er nemlig hele tre koncerter på Salling Rooftop,  hvor du kan glæde dig til at lytte til en række spændende artister på toppen af Aalborg.

Onsdag den 14. august fra klokken 15.00-17.30 gælder det Jesper Theis Duo. Jesper Theis spiller guitar i stil med gamle bluesmestre som Son House og Robert Johnson.

Han behandler deres sange med stor respekt, men han er ikke bange for lege med arrangementerne og puste nyt liv i de hævdvundne klassikere. Med sig har han Søren Lindholt på kontrabas.

Torsdag den 15. august klokken 15.00-17.30 er så Big Creek Slim Duo, der vil underholde på Salling Rooftop.  Big Creek Slim har en mørk og raspende stemme og spiller råt og udtryksfuldt på sin gamle guitar.

Han spiller klassisk Chicago- og Delta-blues inspireret af bl.a. Muddy Waters, Howling Wolf og John Lee Hooker. Han har på få år udgivet fem album, som alle har fået flotte anmeldelser og vundet et hav af priser.

Fredag den 16. august klokken 15.00-17.30 slutter koncerterne i de høje luftlag med Tim Lothar og HP Lange. Det er to af de travleste og mest velanskrevne bluesmusikere i Danmark, der mødes denne dag.

Tim Lothar har turneret 20 lande, har otte anmelderroste udgivelser bag sig, har modtaget priser i ind‐ og udland, og er en af de flittigst turnerende musikere i Europa. Han er lige nu en af DK’s skarpeste og mest respekterede bluesmusikere.

I mere end 30 år har HP Lange været bluesmusiker på landevejen, og er efterhånden en veteran på musikscenen i Danmark. På scenen leverer HP Lange et energisk mix at Delta – country- og folk-blues. Du finder mere info om koncerterne her.

Hvad: Den Blå Festival
Hvor: I hele Aalborg
Hvornår: 15. – 18. august

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Film under åben himmel: Sådan bliver vejret til Zulu Sommerbio på tirsdag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: TV 2 Presse
Foto: TV 2 Presse

På tirsdag starter TV2 Zulu deres årlige Zulu Sommerbio, hvor de tager rundt i det danske land for at vise gode film under åben himmel.

Traditionen tro åbner sommerbioen sæsonen lige her i Aalborg kl. 21.45, når A Star is Born vises i Skovdalen.

Men film under åben himmel, betyder også, at vejret har ret meget at sige; skal man tage afsted eller ej?

Hvordan bliver vejret?

Vejrprognoser kan ofte være uforudsigelige, men med kun to døgn til arrangementet, er der ret stor sandsynlighed for, at der kan stoles på vejrudsigten.

Og det bliver nærmest perfekt vejr til årets Zulu Sommerbio i Skovdalen. DMI lover tørvejr hele dagen, og temperaturen topper klokken 17.00 med 24 grader.

Når filmen starter omkring 21.45 kan vi se frem til mellem 18-22 grader, en let vind og ikke mindst: tørvejr.

Der er derfor al mulig god grund til at tage forbi Skovdalen på tirsdag, men tag da gerne et tæppe med – om ikke andet for hyggens skyld!

Stjernespækket drama

Filmen der vises er storfilmen A Star Is Born, som er produceret og instrueret af Bradley Cooper, der også spiller hovedrollen sammen med Lady Gaga.

Filmen er blevet en kæmpe succes over hele verden, og den var nomineret til intet mindre end 8 Oscars, hvor sangen Shallow vandt for bedste originale sang.

Filmen handler om den berømte rockstjerne Jackson Maine spillet af Bradley Cooper.

Han opdager stortalentet Ally, spillet af Lady Gaga, som spiller på en bar for dragartister.

De indleder et forhold, og Ally kommer med på Jacksons turné, hvor hun opdages af et berømt pladeselskab som vil gøre hende til en stjerne.

Jackson bliver jaloux, samtidig med at hans egen karriere er i fare på grund af store mængder alkohol og narkotika. I tillæg er Jackson på vaklende grund med sin storebror og turnémanager Bobby.

Gratis for alle

Traditionen tro er ZULU Sommerbio gratis for alle, så det er bare med at møde op med godt humør, en behagelig stol og måske en pakke kleenex til filmen.

Der kan købes snacks og drikkevarer, men du må også gerne medbringe det hele selv.

Hvad: Zulu Sommerbio (A Star Is Born)
Hvor: Skovdalen, Aalborg
Hvornår: Tirsdag d. 23. juli kl. 21.45
Pris: Gratis

Du kan læse mere her.