Drømmer du om eget firma?: Aalborg Handelsgymnasium uddanner til iværksætteri

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Antallet af iværksættere stiger og stiger – mens aldersgennemsnittet på dem falder og falder.

Unge, der drømmer om at skabe sit eget imperium, stiger nemlig atter stødt, og det bekræfter tal fra Aalborg Kommune.

46% af iværksættere med bopæl i Aalborg centrum er under 30 år, når de opstarter deres virksomhed – og knap 20% af dem, er under uddannelse.

Forklaringen på sidstnævnte er blandt andet, at flere uddannelsessteder gør en masse ud af at motivere deres elever til at kaste sig ud i iværksætterdrømmene.

Dette gør sig blandt andet gældende på Aalborg Handelsgymnasium, der har afdelinger i hhv. Saxogade og Turøgade.

Innovative iværksættermiljøer motiverer eleverne

I de sidste par år har handelsgymnasiet udviklet sig på mange fronter: ét af de nyeste tiltag er oprettelsen af nogle innovative iværksættermiljøer, der skal støtte, rådgive og ikke mindst motivere de elever, der går rundt med en spirende iværksætter i maven.

I Saxogade synger Create Gate stadig på første vers, og her mødes eleverne Malte, Casper, Emil og fire andre elever med deres innovationslærere én gang ugentligt, hvor de får lov at arbejde intensivt med deres individuelle virksomhedsdrømme.

“I en stresset hverdag med lektier og afleveringer, så er det virkelig fedt, at vi kan få lov at komme herned i zonen. Her kan vi fokusere på dét, som vi gerne vil, og samtidig sparre med hinanden,” fortæller Emil Jess Jensen, der allerede er godt i gang med sin etablerede virksomhed, www.futric.dk.

“Det er perfekt, at vi kan komme herned i det her kontor-lignende miljø og være sammen med dem, der har brug for det samme som os.

De lærere, der er her med os, har en masse erfaring og viden, så de kan hjælpe os på vej,” fortæller Kasper Kowalski, der sammen med Malte Kjær er ved at udvikle Mort & Kow – en cocktail på glasflaske.

De unge iværksættere ser altså ikke hinanden som konkurrenter – men snarere som tætte sparringspartnere, der kan se objektivt på hinandens idéer. Og det er lige i skolens ånd.

“Vi har mange kompetencer samlet her i huset, og det er tit små ting, der kan være med til at bringe virksomheden et skridt videre,” fortæller Kristian Søltoft, som er underviser på skolen og facilitator i Create Gate.

“Vi har set en rigtig positiv udvikling for de elever, der er startet, så formålet er helt sikkert at skabe et miljø, hvor vi kan agere rådgivere for dem og bringe dem dét stykke videre.”

Business Lift Off et skridt på vejen

I Turøgade er tiltaget ikke nyt – men stadig meget populært.

Også her mødes interesserede elever op til ekstralektioner, hvor de løbende får oplæg inden for de emner, der er relevante som nyopstartede.

Business Lift Off er opdelt i forskellige moduler, hvor eleverne frivilligt kan tilmelde sig forløbet – uanset om de allerede har startet en virksomhed eller ej.

Mette Reichstein og Sarah Gadegaard er begge eleverne i Turøgade, og de var ikke i tvivl om, at forløbet var noget for dem.

“Vi har begge en drøm om at blive selvstændige på sigt, så for os er Business Lift Off et godt skridt på vejen,” forklarer Sarah og Mette.

“Det er jo ikke et krav, at man ønsker at starte sit eget op – men det er en god måde at finde ud af, om det er dét, man vil.

Det er selve processen og erfaringen, vi synes, er interessant. Så er det sådan set ligemeget, hvor langt man i realiteten er – underviserne er rigtig gode til at indstille sig efter folks behov.”

Støtte på alle fronter

Thomas Toft gennemførte allerede BLO-modulerne sidste år, men bruger nu innovationsmiljøet til at arbejde med de faglige områder samt sparre i forhold sin virksomhed.

“Jeg har altid interesseret mig for forretning, så jeg startede i en ung alder med at sælge ting,” fortæller Thomas, der i dag sælger prævention online ved siden af sin skolegang.

“Jeg har lært utroligt mange ting.

Hvert modul har forskellige temaer, og jeg er blandt andet blevet klogere på, hvordan man laver en hjemmeside og registrerer moms.

Derudover kan man også få tilknyttet en mentor, så når jeg har tid, og skal have hjælp til noget, så smutter jeg derhen,” fortæller han.

Drømmer du også om en gymnasial uddannelse, hvor du ikke behøver gå på kompromis og udskyde dine iværksætterdrømme?

Så holder Aalborg Handelsgymnasium åbent hus i Turøgade torsdag d. 10. januar, 16.30-19.00 samt lørdag d. 26. januar, 11.00-13.00.

Afdelingen i Saxogade afholder åbent hus onsdag d. 16. januar, 16.30-19.00. 

Til Åbent Hus kan du møde handelsgymnasiets studievejledere, undervisere og nuværende elever, som alle står parate til at svare på spørgsmål om uddannelsen, fagene, studieretningerne, det sociale liv m.m.

Læs mere her.

Final Four i Aalborg bliver kæmpestort: Vind 4 billetter til semifinale

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Bluelinemedia.dk
Foto: Bluelinemedia.dk

En af årets helt store begivenheder i dansk ishockey finder sted næste weekend lige her i Aalborg.

Final Four er pokalturneringens finalestævne, hvor semifinaler og finale spilles i samme weekend i samme arena, som vælges helt officielt som værtsby.

I år er det Aalborg, som er værter for den store begivenhed, der kommer til at trække tusindvis af ishockey-fans til byen.

Det hele går løs fredag d. 25. januar, når de to semifinaler spilles. I modsætning til DM-turneringen, hvor eksempelvis finalen spilles over syv kampe, så er det altså knald eller fald i alle kampene.

Lørdag d. 26. januar spilles den afgørende finale så.

MigogAalborg er mediepartnere på Final Four

MigogAalborg er stolte over at kunne annoncere, at vi er mediepartnere på Final Four. Derfor vil vi blandt andet lave Live-studie i Gigantium i løbet af fredagen til begge semifinaler.

Aalborg Pirates spiller deres semifinale mod Rungsted Seier Capitals klokken 20.00 i Gigantium, og siddeplads-billetterne er stort set revet væk.

Den første semifinale om fredagen spilles 16.30 mellem Sønderjyske og Frederikshavn, så der kommer helt sikkert mange fra Frederikshavn til Aalborg.

Derefter kommer piraterne i gang mod Rungsted kl. 20.00.

Finalen spilles lørdag eftermiddag

Selve finalen spilles lørdag d. 26. januar kl. 14.30. Drømmen er nok, at det bliver rent nordjysk brag mellem Aalborg Pirates og Frederikshavn White Hawks.

I det hele taget bliver der knald på i Gigantium i den weekend. For der afvikles samtidig Nordjyllands største esportevent, hvor der blandt andet er kæmpe pengepræmier på spil. Det kan du læse om her.

I den forbindelse afholdes uofficielt DM i NHL ’19, hvor de bedste danske ishockeyklubber sender en repræsentant hver for at se, hvem der er bedst på computeren.

Hvad: Final Four i Bentax Arena
Hvor: Gigantium, Aalborg
Hvornår: 25 – 26. januar 2019
Billetinfo: Køb billetter til kampene her

KONKURRENCE

Vind 4 billetter til Aalborg Pirates’ semifinale fredag d. 25. januar kl. 20.00

Vi udlodder i samarbejde med Final Four 6 x 4 billetter til semifinalen. Så der er gode vinderchancer.

Sådan vinder du;
Like opslaget på MigogAalborgs Facebook-side
Skriv hvem du vil tage med, hvis du vinder

Vi trækker vinderne på tirsdag d. 22. januar.

Eksklusiv aften på San Giovanni: Ure, lækre bøffer og udsøgt vin

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Er du til eksklusive ure, lækre bøffer og udsøgt vin, afholder San Giovanni det helt perfekte arrangement tirsdag den. 5 februar fra klokken 17.30.

De inviterer nemlig til en helt speciel aften med Danmarks førende ur-ekspert, Kristian Haagen.

Han udgiver bla. magasinet Timegeeks og er valuar for auktionshuset Bruun Rasmussen.

“Hvis man interesserer sig for ure, kan han vel nærmest betegnes som en rockstjerne,” siger indehaver af San Giovanni, Mikele Volpi, til MigogAalborg og fortsætter:

“Folk var helt oppe at ringe over arrangementet sidst, så derfor skal succesen selvfølgelig gentages i år.”

En aften med nørderi, lækker mad og udsøgt vin

Dørene åbner klokken 17.30, og fra klokken 18.00-18.45 vil der være foredrag med Kristian Haagen, samtidig med der serveres lækre bobler fra Marsuret “San Boldo Prosecco di Valdobbiadene” og snacks under fordraget.

Under foredraget vil Kristian Haagen tage publikum igennem de tre mest populære urmærker i luksusklassen; Patek Philippe, Rolex og Audemars Piguet.

Han vil forklare, hvorfor netop de tre urmærker er så populære og hvad der ligger bag – ikke mindst det mekaniske værk. Desuden vil der være tid til at stille spørgsmål.

Klokken 19.00 er det så tid til at nyde en lækker bøf skåret fra oksemørbraden af Irsk græsfodret kødkvæg med passende garniture. Hertil skænkes Rosso Piceno “Gotico” i topårgangen 2015.

Kristian Haagen

Herefter serveres lækker dessertkage med Italiensk craftbeer fra Brewfist Italian Ales.

Kl. ca. 19.30 og frem vil der være mulighed for at få vurderet sit ur ved Kristian Haagen (dog max 1 ur pr. gæst)

“Sidste gang havde folk vidt forskellige ure med, og det behøver bestemt ikke at være Rolex eller Patek Philippe. Vi havde endda et par gæster, som havde nogle vilde Casio-ure fra 1970’erne med,” siger Mikele.

Prisen for foredrag, mad, vin, øl og en signeret bog fra Kristian Haagen; “Hashtags  Watches II”, er 695 kroner.

“Når det handler om livsstil, er der ofte mange events til kvinder her i byen. Derfor henvender den her aften sig primært til mænd, men kvinder er selvfølgelig velkommen,” afslutter Mikele.

Du kan finde mere info om arrangementet her.

Aftenen er arrangeret i samarbejde med Klitgård Ure og Richard. Kristian Haagen vil derfor også være til stede i de to butikker i følgende tidsrum:

kl. 10.00-11.00 hos Richard
kl. 11.30-12.30 hos Klitgård
kl. 14.30-15.30 hos Richard
kl. 16.00-17.00 hos Klitgård

Hvad: Ure, bøffer og vino
Hvor: San Giovanni, Vesterbro 46, 9000 Aalborg
Hvornår: Tirsdag den. 5 februar fra klokken 17.30.
Pris: 695 kr.

Spil er blevet en milliardindustri: Aalborg-virksomhed satser på gennembrud

Skrevet af: Simone Vestergaard
Foto fra spillet
Foto fra spillet

I vores nye portrætserie i 2019 går MigogAalborg tæt på iværksættere, der enten driver virksomhed i Aalborg eller er fra Aalborg og omegn.

Aalborg er en spirende iværksætterby, hvor ideer udvikles og nye firmaer skyder op.

Alene i første halvår i 2018 blev der i gennemsnit oprettet mere end 191 nye virksomheder hver eneste dag i Danmark.

Én af Aalborg nye virksomheder er Tunnel Vision Games, som udvikler computerspil til PC og konsoller.

Firmaet startede ud for fem et halvt år siden som et studieprojekt, og nu er de fire studiekammerater officielt blevet kollegaer, og dermed klar til at nå nye højder med deres firma.

Meget snart lancerer de deres første spil ’’Lightmatter’’.

”Firmaet havde sin start for fem år siden, som et studieprojekt, hvor vi udviklede en prototype, som vi lagde ud på nettet. Og efter kort tid fik spillet en masse opmærksomhed og downloads.

Til konferencen, Casual Connect i Amsterdam vandt vi en pris for mest innovative spil– og vi var blandt få, som var afsted med et studieprojekt.

Vi blev også nomineret til bedste Show Case ved Spilprisen i Danmark, og bedste Student Game ved Unity Awards. Alt dette var ligesom startskuddet for os,” fortæller CEO, Philip Hundevad Nymann, til MigogAalborg.

Udgiver snart deres første spil

De valgte herefter at vente hele to et halvt år på at videreudvikle spillet på grund af uddannelsen, da de godt vidste, at det ville blive et heltidsprojekt.

I stedet dygtiggjorde de sig og lavede andre småspil i mellemtiden.

På nuværende tidspunkt er de seks i firmaet – fire Founders, og to fuldtidsansatte. Og deres første spil er lige på trapperne.

“Lige nu er vi omkring et halvt år fra release af det færdige produkt, som vi har arbejdet med i mange år efterhånden.

Vi startede med at tro, at det ville tage ét år at færdiggøre, efter endt uddannelse, men det har taget længere tid.

Vi har haft svært ved at tage det fra et studieprojekt til et kommercielt niveau. Og vi har lavet det samme spil tre-fire gange med forskellige vinkler, før vi endte ud i det spil, vi alle var tilfredse med.

Det har været en lang proces, men vi glæder os til snart at sende det ud.” fortæller Philip.

Skyggerne dræber dig

Tunnel Vision Games’ første spil er et first-person puzzle game, hvor skygger dræber dig.

Det er lidt lige som legen ’jorden er giftig’– bare med skygger.

I spillet er man fanget i et laboratorium der er bygget i et bjerg, som eksperimenterer med en ny kilde inden for bæredygtig energi. Og her skal man bruge lateral tænkning til at løse gåder med lys og skygger.

Bosætter sig i det nye iværksætterhus

Da Tunnel Vision Games for to et halvt år startede, var de heldige at blive en del af AAUs start-up miljø, Inkubator. For et år siden lavede de en aftale med NOVI, sammen med to andre virksomheder fra Inkubatoren, om kontorpladser.

Men nu er deres behov ændret, og firmaet mangler ny energi. Derfor er de blandt mange spændende start ups, som flytter ind i Aalborgs nye store iværksætterhus GrowAAL.

“Mange af de virksomheder, der er hos NOVI, har eksisteret i mange år. Og på nuværende tidspunkt har vi brug for at være et sted, hvor vi er mere på niveau med de andre start-up virksomheder.

Vi er stadig grønne, og i løbet af det sidste år har vi fået rigtig meget godt med i bagagen fra NOVI, men vi glæder os til at placere os et sted, hvor vi ser os mere ligeværdige med andre virksomheder. Det bliver rigtig godt til os.” forklarer Philip.

Det nye iværksætterhus i byen

Kæmpe mulighed for at udvikle på firmaet

Tunnel Vision Games ser det nye iværksætterhus GrowALLsom en stor mulighed for at udvikle på firmaet.

“Vi ser frem til at komme tættere på byen og connecte med andre virksomheder, der er i samme båd som os,” afslutter Philip.