Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aalborg Bibliotekerne går med i solsikkeprogrammet: Hjælper personer med usynlige handicap

For personer med usynlige handicap (fx hjerneskade, ADHD, angst, PTSD, epilepsi, Tourettes syndrom) kan bibliotekernes åbne miljøer være alt lige fra svært til stressende. Et væld af indtryk og fremmede mennesker kan gøre det svært at orientere sig – og samtidig kan det udfordre at skulle bede om eller forklare, hvorfor man har brug for hjælp.

Solsikkeprogrammet er en simpel, men genial tilgang til problemet. Med solsikken kan man vælge at gøre sit handicap synligt og dermed signalere til både omverden og bibliotekets medarbejdere, at man har brug for ekstra hjælp og hensyn.

Det første bibliotek i Danmark

Ordningen er international og i vækst herhjemme; men Aalborg Bibliotekerne bliver det første danske bibliotek, der tilslutter sig Solsikkeprogrammet. I øjeblikket tæller programmet alle større danske lufthavne, LEGO House, Lalandia, Movia, Legoland, WOW PARK, ForSea Ferries, Givskud Zoo, Tivoli, Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Midttrafik med flere.

For Aalborg Bibliotekerne er Solsikkeprogrammet en velkommen mulighed for medarbejderne til at blive klogere på, hvad et usynligt handicap er – og hvordan man bedst møder en person, der har valgt at gøre sit usynlige handicap synligt ved at bære Solsikken.

Der er ingen særlige fordele tilknyttet solsikkesnoren. Den viser medarbejdere og øvrige biblioteksbrugere, at man kan have brug for lidt ekstra tid, tålmodighed eller hensyn; og så fungerer den som en dialogskaber ift. den enkelte persons behov for ekstra hjælp.

“Bibliotekerne skal naturligvis være tilgængelige for alle. Hos Aalborg Bibliotekerne er vi stolte af at være det første bibliotek, der gennem Solsikkeprogrammet får mulighed for at sætte fokus på behovet for forståelse og inklusion af personer med usynlige handicap. Det bliver ikke kun en stor hjælp for brugerne, men også for vores medarbejdere, der nemmere kan sikre en god, tryg oplevelse med den rette opmærksomhed og hjælp, når behovet er der,” siger bibliotekschef Kristine Nygaard.

Solsikkesnoren gør en forskel

Hos Videnscenter om Handicap er man glade for, at Aalborg Bibliotekerne tager Solsikken til sig:

“For mange mennesker med usynlige handicap er det at benytte et kulturtilbud, som biblioteket, ikke altid så ligetil. Det vil gøre en kæmpe forskel i mange menneskers liv, at de kan føle sig velkomne hos Aalborg Bibliotekerne på trods af udfordringer, der måske kan gøre det svært at finde materialer eller at overskue indlåns- og udlånsprocesser. Det er en stor fordel, at man med solsikkesnoren kan signalere til medarbejdere og øvrige brugere, at der kan være behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Det ville være fantastisk at få flere biblioteker med på ideen, for Solsikken skaber tryghed og gør, at flere kan føle sig velkomne,” fortæller centerchef i Videnscenter om Handicap, Dorte Nørregaard.

Solsikkesnoren udleveres gratis hos alle Aalborg Bibliotekernes filialer og i bogbusser, men kan også købes via www.solsikkeprogrammet.dk

Læs mere på aalborgbibliotekerne.dk