Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Åbner i dag: Se det vilde skjorte-kunstværk på KUNSTEN

Af Stine Kjølby Christensen

I starten af det nye år meldte Kunsten ud, at de til foråret havde en ret spektakulær udstilling på plakaten.

Den finske kunster, Kaarina Kaikkonens, havde nemlig planer om at indtage Aalborg med et kunstværk, som Danmark ikke har set magen til før.

Udstillingen krævede imidlertid, at aalborgenserne havde lyst til at bidrage med et lille stykke af dem selv; nærmere bestemt en brugt skjorte, som gerne på den ene eller anden måde havde en affektionsværdi for den pågældende giver.

Disse skjorter skulle i sidste ende udgøre det unikke værk.

Åbner i dag: Se det vilde skjorte-kunstværk på KUNSTEN

”Kaarina er en kunstner, som i høj grad mener, at det er mennesket, der bidrager til kunsten. Det unikke kunstværk ligger derfor hos det publikum, som har bidraget med sin bagage og personlige historier,” forklarer Stinna Toft, som er kurator på udstillingen.

Kunstnerens egen historie har dog også en stor rolle i kunstværket. Som kun 10-årig mistede Kaarina sin far, og som en del af sorgprocessen iklædte hun sig hans skjorter – for at være tæt på ham.

”Kaarina insisterer stædigt på, at materialer kan fortælle historier, og den eksistentielle dybde i værkerne tager ofte udgangspunkt i kunstnernes egne personlige historier. I dette tilfælde Kaarinas egen,” siger Stinna.

Fernisering i morgen

Nu er tiden omsider kommet til den egentlige fernisering af You Remain In Me, og dette sker i dag d. 9. maj kl. 16 på Kunsten.

Åbner i dag: Se det vilde skjorte-kunstværk på KUNSTEN

Åbner i dag: Se det vilde skjorte-kunstværk på KUNSTEN

De indsamlede skjorter har allerede flagret som en farverig tørresnor fra museumsparken og op til Aalborgtårnet i en uges tid, men i morgen er de altså officielt klar til at blive beskuet og beundret af bidragsyderne såvel som resten af byen.

Udover skjorteværket udstiller Kaarina også andre af sine værker på museet, for eksempel et selvportræt i finsk toiletpapir, der er blevet særligt skabt til museets Store Sal.

“Udstillingen med finske Karina Kaikkonen er en stor begivenhed.

Vi har siden 2013 arbejdet med at få en stor soloudstilling i hus, da Kaarina Kaikkonen hører blandt Finlands største samtidskunstnere. Hun evner som få kunstnere at skabe storhed ud af det simple, orden ud af kaos og skønhed ud af grimhed.

Hun rammer derved ind i hjertet af helt almindelige mennesker med simple historier og symboler på liv, død, sorg og glæde.

Det kan man gå på opdagelse i på udstillingen indenfor i museets store ikoniske sal, hvor kunstneren især leger med lyset og dets virkninger – i det vi kalder for museets katedral for lys,” forklarer Stinna.

Udstillingen kører frem til d. 16. september, så der bliver altså rig mulighed for at komme tæt på kunstneren og ikke mindst aalborgensernes egne historier. Blandt andre har byens borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, bidraget med sin aflagte yndlingsskjorte.

Åbner i dag: Se det vilde skjorte-kunstværk på KUNSTEN

Derudover kan vi også minde jer om, at Kunsten inden længe byder velkommen til endnu en omgang Summer Lounge, hvor man vil præsentere aalborgenserne for kulturlivet på en jordnær og ligetil facon; igen i år kan gæsterne derfor nyde godt af både kunst og lækker musik i den grønne skulpturpark.

Du kan læse mere om morgendagens fernisering her og udstillingen generelt her.