Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Åben udgravning: Besøg Sydskandinaviens største jernalderboplads i Sdr. Tranders

Af Emil Kjær Jørgensen
Et af de helt særlige fund, som arkæologerne har gjort, er dette velbevarede skelet. Det er fra en
mand, der levede i området ved Sdr. Tranders omkring 400 f.Kr. 
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Et af de helt særlige fund, som arkæologerne har gjort, er dette velbevarede skelet. Det er fra en mand, der levede i området ved Sdr. Tranders omkring 400 f.Kr. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

I to år har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum været i gang med at udgrave og registrere en meget stor boplads med tilhørende gravplads fra store dele af jernalderen, det vil sige ca. år 500 f.Kr til år 500 e.Kr.

I alt har arkæologer udgravet over 400 jernalderhuse i området vest for Sdr. Tranders, og den ældste del af bopladsen kan, ifølge udgravningsleder og arkæolog Lars Egholm Nielsen, betegnes som den største af sin art i Sydskandinavien.

Det skriver Nordjyllands Historiske Museum i dag i en pressemeddelelse.

Bopladsen har endvidere været en del af en jernalderbygd, som har udgjort et større samfund i den sydøstlige del af Aalborg.

Udgravningen af den store boplads er ved at nå til vejs ende, og i den anledning inviterer Nordjyllands Historiske Museum alle interesserede til at kigge forbi tirsdag 15. oktober kl. 13-17, hvor man kan høre om bopladsen, den tilhørende gravplads og om selve livet i jernalderen ved Sdr. Tranders.

Der vil også være gratis aktiviteter for børn, hvor de blandt andet kan gå med metaldetektor eller lede efter potteskår.

Åben udgravning: Besøg Sydskandinaviens største jernalderboplads i Sdr. Tranders
Billede 1: Arkæologer har fundet i alt ca. 400 huse, her ses et med lyse kridtfyldte stolper i det mørke
jordlag lige efter afrømningen med gravemaskine. Det kan man høre meget mere om til åben udgravning
15. oktober.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Nye boliger erstatter jernalderens landsby

Udgravningen er foranlediget af A. Enggaard A/S planer om at byggemodne en 8 hektar stor grund ved Da Vinci Parken. Som loven foreskriver, har Nordjyllands Historiske Museum derfor udgravet og registreret fortidsminderne før entreprenørmaskinerne går i gang med at etablere de fremtidige boliger.

I alt skal der opføres 300 nye boliger og et friplejehjem mellem Da Vinci Parken og Kiplings Allé vest for Sdr. Tranders.

Den nye bydel får navnet Tranders Høje, og den strækker sig over 35.000 m2 fordelt på 200 rækkehuse og omkring 100 etageboliger.

Enggaards A/S vision for den nye bydel er at skabe en identitet, der afspejler de arkæologiske fund, som Nordjyllands Historiske Museum har gjort på stedet.

”Området er unikt på grund af dets jernalderfortid, og det har vi selvfølgelig med i vores planer for byggeriet. Netop temaet fra de tidlige bosætninger er også indtænkt i helhedsplanen for den færdige bydel blandt andet i form af navngivning af veje og brug af byggematerialer, der afspejler områdets historie,” siger projektudviklingschef Morten Løgsted fra A. Enggaard A/S.

Åben udgravning: Besøg Sydskandinaviens største jernalderboplads i Sdr. Tranders
Billede 2: En grav fra yngre romersk jernalder (200-400 e.Kr.) under udgravning. Den gravlagte har fået et
enkelt lerkar med på rejsen til det hinsides.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Gode bevaringsforhold giver ny viden

Bopladsen fra ældre jernalder (500 f.Kr til 200 e.Kr.) strækker sig over et 4,3 hektar stort område, og udgravningen har tilføjet mange detaljer om datidens byggeri, økonomi og levevis.

Og på grund af brugen af kridt i jernalderens huskonstruktioner, er der særlig gode bevaringsforhold for blandt andet dyreknogler og redskaber af ben.

Dyreknogler er ikke altid bevaret på udgravninger, men her er de blandt andet med til at give et unikt indblik i jernalderens husdyrhold.

Den yngre del af bopladsen (200 til 500 e.Kr.) strækker sig over et område på 7 hektar, hvoraf 5 hektar er blevet udgravet i forbindelse med tidligere byggerier i området.

Denne del af bopladsen har en tilhørende gravplads, hvor der indtil videre er undersøgt omkring 80 begravelser.

Når arkæologerne pakker deres grej sammen senere på året, så A. Enggaard A/S maskiner kan overtage, så går selve analyse- og fortolkningsarbejdet af de mange optegnelser og genstande i gang.

Det vil uden tvivl give ny og vigtig viden om datidens samfund. Men inden da, er det altså muligt at besøge udgravningen om tirsdagen i efterårsferien.

Hvad: Åben udgravning
Hvor: Skurvognene for enden af James Tobins Alle, 9220 Aalborg Øst. (Bus 12 kører fra Aalborg Busterminal til James Tobins Alle, der ligger ved Fakta)
Hvornår: Tirsdag 15. oktober 2019 kl. 13-17.
Pris: Fri entré / ingen tilmelding (Husk praktisk fodtøj)

Del artikel

Andre læser også