Åben udgravning: Besøg Sydskandinaviens største jernalderboplads i Sdr. Tranders

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Et af de helt særlige fund, som arkæologerne har gjort, er dette velbevarede skelet. Det er fra en
mand, der levede i området ved Sdr. Tranders omkring 400 f.Kr. 
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Et af de helt særlige fund, som arkæologerne har gjort, er dette velbevarede skelet. Det er fra en mand, der levede i området ved Sdr. Tranders omkring 400 f.Kr. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

I to år har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum været i gang med at udgrave og registrere en meget stor boplads med tilhørende gravplads fra store dele af jernalderen, det vil sige ca. år 500 f.Kr til år 500 e.Kr.

I alt har arkæologer udgravet over 400 jernalderhuse i området vest for Sdr. Tranders, og den ældste del af bopladsen kan, ifølge udgravningsleder og arkæolog Lars Egholm Nielsen, betegnes som den største af sin art i Sydskandinavien.

Det skriver Nordjyllands Historiske Museum i dag i en pressemeddelelse.

Bopladsen har endvidere været en del af en jernalderbygd, som har udgjort et større samfund i den sydøstlige del af Aalborg.

Udgravningen af den store boplads er ved at nå til vejs ende, og i den anledning inviterer Nordjyllands Historiske Museum alle interesserede til at kigge forbi tirsdag 15. oktober kl. 13-17, hvor man kan høre om bopladsen, den tilhørende gravplads og om selve livet i jernalderen ved Sdr. Tranders.

Der vil også være gratis aktiviteter for børn, hvor de blandt andet kan gå med metaldetektor eller lede efter potteskår.

Billede 1: Arkæologer har fundet i alt ca. 400 huse, her ses et med lyse kridtfyldte stolper i det mørke
jordlag lige efter afrømningen med gravemaskine. Det kan man høre meget mere om til åben udgravning
15. oktober.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Nye boliger erstatter jernalderens landsby

Udgravningen er foranlediget af A. Enggaard A/S planer om at byggemodne en 8 hektar stor grund ved Da Vinci Parken. Som loven foreskriver, har Nordjyllands Historiske Museum derfor udgravet og registreret fortidsminderne før entreprenørmaskinerne går i gang med at etablere de fremtidige boliger.

I alt skal der opføres 300 nye boliger og et friplejehjem mellem Da Vinci Parken og Kiplings Allé vest for Sdr. Tranders.

Den nye bydel får navnet Tranders Høje, og den strækker sig over 35.000 m2 fordelt på 200 rækkehuse og omkring 100 etageboliger.

Enggaards A/S vision for den nye bydel er at skabe en identitet, der afspejler de arkæologiske fund, som Nordjyllands Historiske Museum har gjort på stedet.

”Området er unikt på grund af dets jernalderfortid, og det har vi selvfølgelig med i vores planer for byggeriet. Netop temaet fra de tidlige bosætninger er også indtænkt i helhedsplanen for den færdige bydel blandt andet i form af navngivning af veje og brug af byggematerialer, der afspejler områdets historie,” siger projektudviklingschef Morten Løgsted fra A. Enggaard A/S.

Billede 2: En grav fra yngre romersk jernalder (200-400 e.Kr.) under udgravning. Den gravlagte har fået et
enkelt lerkar med på rejsen til det hinsides.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Gode bevaringsforhold giver ny viden

Bopladsen fra ældre jernalder (500 f.Kr til 200 e.Kr.) strækker sig over et 4,3 hektar stort område, og udgravningen har tilføjet mange detaljer om datidens byggeri, økonomi og levevis.

Og på grund af brugen af kridt i jernalderens huskonstruktioner, er der særlig gode bevaringsforhold for blandt andet dyreknogler og redskaber af ben.

Dyreknogler er ikke altid bevaret på udgravninger, men her er de blandt andet med til at give et unikt indblik i jernalderens husdyrhold.

Den yngre del af bopladsen (200 til 500 e.Kr.) strækker sig over et område på 7 hektar, hvoraf 5 hektar er blevet udgravet i forbindelse med tidligere byggerier i området.

Denne del af bopladsen har en tilhørende gravplads, hvor der indtil videre er undersøgt omkring 80 begravelser.

Når arkæologerne pakker deres grej sammen senere på året, så A. Enggaard A/S maskiner kan overtage, så går selve analyse- og fortolkningsarbejdet af de mange optegnelser og genstande i gang.

Det vil uden tvivl give ny og vigtig viden om datidens samfund. Men inden da, er det altså muligt at besøge udgravningen om tirsdagen i efterårsferien.

Hvad: Åben udgravning
Hvor: Skurvognene for enden af James Tobins Alle, 9220 Aalborg Øst. (Bus 12 kører fra Aalborg Busterminal til James Tobins Alle, der ligger ved Fakta)
Hvornår: Tirsdag 15. oktober 2019 kl. 13-17.
Pris: Fri entré / ingen tilmelding (Husk praktisk fodtøj)

Perfekt til lang weekend: Få en burgermenu med sodavand til en 50’er

Skrevet af: Line Lindhardt Jensen

I løbet af denne uge har vi kørt Bogø Burger Week.

Her har du for en flad 50’er kunnet forkæle dig selv med en valgfri burger, valgfri dip og pomfritter.

I anledning af Fars dag – og dermed en halv fridag i morgen – weekend og sikkert også det skønne solskinsvejr de sidste par dage, er Mario fra Bogø i godt humør, og han har derfor helt særligt valgt at smide en valgfri dåse sodavand oveni hatten (vælg mellem Pepsi, Pepsi Max, Faxe Kondi og Guaraná Antarctica).

Det vil altså sige, at du fra i dag og til og med søndag kan købe en komplet burgermenu indeholdende en valgfri burger, en valgfri dip, en valgfri dåsesodavand og pomfritter til 50 kr. (plus billetgebyr på 10 kr.)

For de 50 kr. (+ gebyr) kan du vælge frit fra burgermenukortet.

Kortet rummer ni forskellige burgere, og der burde været noget for enhver smag.

Du kan vælge mellem: Crispy Chicken, Hamburger, BBQ Burger, Guacamole, Cheeseburger, Double A, American Bacon, Mexican Chicken, Mexican Beef.

Du sparer penge på dette tilbud, uanset hvilken burger, du vælger.

Burgere lavet af Himmerlandskød

Kødet er lavet af Himmerlandskød, som er blandt de mest anerkendte nordjyske producenter af kød.

Dette er udelukkende dansk kød, hvor dyrene er født og opvokset hos danske landmænd i Himmerland.

Bogø Burger Week løber fra d.1 juni – d.7 juni, og kun i den periode kan du indløse din købte menu.

Burgermenuerne kan ikke købes direkte hos Bogø til denne pris.

Du skal købe og betale via linket herunder. Bemærk også at der er et begrænset antal Bogøs burgere m. fritter, sodavand og mayo til salg hver dag. Så I skal skynde jer og bestille til de dage, hvor I kunne tænke jer Bogøs burgermenu.

MigogAalborg står for billetsystemet, logistikken og markedsføringen i Bogø Burger Week – derfor er der påsat et billetgebyr.

Sådan fungerer Bogø Burger Week

  • Klik ind på Køb her
  • Vælg i hvilken Bogø butik du ønsker at afhente din Bogø burger m. fritter, sodavand og valgfri dip
  • Vælg hvilken dag og hvilket afhentningstidspunkt du ønsker
  • Vælg hvor mange Bogø burgermenuer ønsker at købe
  • Husk at tilvælge billetgebyr på 10 kr. for at færdiggøre din booking
  • Tryk på Start tilmelding
  • Udfyld navn og adresse
  • Betal
  • Tag din bekræftelse med enten på mobilen eller print den ud fysisk og gå ned i din valgte butik for at bestille og afhente din valgte Bogø burgermenu

Østerågade
Køb din Bogø burgermenu fra butikken i Østerågade her.

Bogøgade
Køb din Bogø burgermenu fra butikken i Bogøgade her.

Shoppen
Køb din Bogø burgermenu fra butikken i Shoppen her.

Reberbansgade
Køb din Bogø burgermenu fra butikken i Reberbansgade her.

Sælger møbler som aldrig før: Mani Pine har stor succes med nye tiltag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Mani Pine
Foto: Mani Pine

Mange brancher har haft en særdeles svær tid under corona, og nyhedsbilledet har da også været fyldt med triste historier om virksomheder, der har oplevet en tom ordrebog og telefoner, som er stoppet med at ringe fra den ene dag til den anden.

Men der er heldigvis også positive erhvervshistorier i denne mærkelige tid, som vi lever i.

Den fremadstormende Aalborg-virksomhed Mani Pine laver custom made møbler til både private og erhverv, og de hamrer bogstaveligt talt derudad.

Foto: Mani Pine

“Erhvervssalget er helt naturligt gået lidt i stå i den her periode, men de private kunder har bestilt som aldrig før, og vi er helt vildt beærede over, at mange har valgt at kigge vores vej i corona-perioden, hvor de fleste måske har haft lidt ekstra tid til at blive klogere på, hvad deres hjem mangler af lækre møbler og løsninger,” fortæller Nicolai Adamsen til MigogAalborg.

Nicolai forklarer, at efterspørgslen efter bestsellere som håndlavede borde, stole og andre møbler til alt fra spisestue, køkken og soveværelse, har været på samme høje niveau som inden corona, mens efterspørgslen efter deres nyeste lancering, Vægbeklædning, er gået “helt amok”, som Nicolai formulerer det.

“Det er faktisk gået så godt, at vi har været nødt til at sætte vores leveringstid lidt op i en kort periode, men vi kommer snart ned på en uges leveringstid igen inden længe,” lover Nicolai.

Foto: Mani Pine
Foto: Mani Pine

Akustikpaneler med flere funktioner

Den store efterspørgsel efter lækker vægbeklædning til både private og erhverv, skyldes ikke mindst lanceringen af de helt unikke akustikpaneler, der er lavet i massivt egetræ og lydabsorberende filt.

Panelerne måler 240x48cm, men kan skæres til efter ønske, og behandlingen på træet kan – som med alt andet ved Mani Pine – tilpasses efter dit eget ønske.

Panelerne er først og fremmest helt sublime til at absorbere støj og dermed give et roligt og afstressende indemiljø.

Men derudover er de også designet i et materiale, der er let at sætte op overalt i hjemmet – som udsmykning af en lækker sengegavl til køkkenalrummet, hvor børnenes støj kan dæmpes betragteligt.

Foto: Mani Pine

Få det rå og industrielle look ind i hjemmet

Er du på udkig efter et mere industrielt og rå look i hjemmet eller på arbejdspladsen, har Mani Pine designet de specielle rustpaneler, som du både kan få som paneler eller som deciderede rustvægge, der kan tilpasses enhver væg.

Hvis du har fulgt med i fysik/kemi-timerne ved du, at rust opstår når jernholdige materialer kommer i forbindelse med vand og ilt. Og så tænker du måske: “Det lyder tungt og besværligt og træls at få op på min væg…”

Men frygt ej. Nicolai og Co laver nemlig den helt specielle metalliske belægning på en tynd mdf-plade, som både gør pladerne utroligt lette og nemme at sætte op.

Foto: Mani Pine

“Det giver det industrielle og rå udtryk helt uden besvær, og mange firmaer har allerede valgt det som udsmykning af eksempelvis receptionsdiske,” forklarer Nicolai.

Rustpanelerne er allerede populære blandt flere firmaer, og blandt andre Boxit i Aalborg har fået det sat op i deres fine nye lokaler.

Åbent showroom i både København og Aalborg

De helt unikke custom made løsninger til væggen, kan du opleve med egne øjne i Mani Pine’s showroom – enten i Aalborg eller Valby.

“Der står kompetente folk klar til at vejlede lige præcis efter den løsning, man leder efter. Man skal blot slå på tråden inden eller sende os en besked via hjemmesiden.”

Du kan enten ringe på +45 77300077 eller sende en besked her.

I showroomet i Aalborg er der endda sket ting og sager i corona-nedlukningen.

“Vi har fået bygget et separat kontor i forlængelse af det ene showroom, og vi har planer om en fed åbningsfest med skarpe priser inden længe,” lover Nicolai.

Foto: Mani Pine

Klar med ny stor satsning i 2020

Men nyhederne stopper ikke der.

“Inden for de næste 2-3 måneder er vi klar med en kæmpe satsning i form af et helt nyt kernekoncept i Mani Pine,” fortæller Nicolai hemmelighedsfuldt.

“Det bliver kæmpe stort, og vi går også internationalt med det fra dag ét.”

Du finder mere info om Mani Pine lige her.

Iskold sommernyhed: Restaurant frister med hjemmelavet Nutella-is

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Stock-foto
Stock-foto

Da vi smagte Surdejsbagerens Nutella-snegl trak den lange spor ind i vores hjerter.

Men nu får den syndige snegl skarp konkurrence.

Restaurant Kronborg på Egholm er kendt for Nordjyllands største tartelet, stegt flæsk ad libitum, en af byens bedste frokostbuffeter og ikke mindst den overdådige Tà selv isbar med flødeis fra Vebbestrup med vafler, hjemmelavet guf, jordbærsauce, chokoladesauce og flødeboller.

I år får isbaren særdeles fristende selskab af en hjemmelavet Nutella-is lavet på økologisk Jersey-mælk fra Bøgebæk … og naturligvis RIGELIGE mængder af det flydende guld.

MigogAalborg har Bogø Burger Week i denne uge –  Få en burgermenu hos Bogø til 50 kr. (+billetgebyr) Book lige her

Stor begejstring blandt gæsterne

Isen har faktisk allerede været på menuen i en uges tid, og ejer og Nutellais-skaber, Kasper Kristensen, kan berette, at begejstringen for den nye dreng i klassen har været stor.

Restaurant Kronborg bruger økologisk Jersey-mælk fra Bøgebæk i alt fra tarteletfyldet til persillesaucen.

Det helt særlige ved mælken er, at den faktisk bliver mere gul, når køerne kommer på græs om sommeren. Det resulterer eksempelvis i en mere og mere gul persillesauce i løbet af sæsonen.

“Jeg tør godt love, at Nutella-isen ikke bliver gul. Vi bruger hele to glas Nutella pr. 5 liter is,” siger Kasper med et grin.

Nyd isen på restauranten – eller to-go

Du kan naturligvis nyde isen, hvis du eksempelvis besøger Restaurant Kronborg til en gang Onsdagsflæsk eller torsdags-kæmpetartelet, men Kasper fortæller, at man også er velkommen til at stikke hovedet forbi restauranten og bestille Nutella-isen to-go, naturligvis akkompagneret af is-varianter fra Vebbestrup, hjemmelavet guf og en sprød isvaffel.

Det kan dog blive nødvendigt at afvise is to-go i spidsbelastningstidspunkterne omkring frokost og aften, hvor restauranten kan være fyldt.

“Vi følger naturligivis myndighedernes anvisninger, og hvis restauranten er fyldt med det tilladte antal, er vi desværre nødt til at afvise folk i døren.”

Egholmfærgen sejler hver halve time fra Aalborgsiden, Egholm Færgevej, fra tidlig morgen til sen aften.

Det kan du finde mere info om her.