50 år med Papegøjehaven: Fejres med kæmpe jubilæumsbrunch

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Man kan ikke tale om restauranter i Aalborg uden at nævne en af de absolutte sværvægtere.

De seneste årtier har Restaurant Papegøjehaven serveret sin berømte hjemmelavede mad fra den faste base i Aalborg Kongres & Kultur Center, og i år markeres 50-års jubilæet.

Familien Mouritzen har været forpagtere siden 1969 og fejrer bl.a. jubilæet med en stor jubilæumsbrunch den 6. oktober, hvor man udover at nyde en lækker brunch, helt særligt kan få lov til at besøge Keglepubben og Kegleloungen til et spil kegler.

Jubilæet har givet rig mulighed for at kigge bagud på restaurantens – og familiens – illustrative historie, men bror-og-søster makkerparret, direktør Lars Mouritzen og bookingchef Lotte Mouritzen, vil også gerne se fremad.

”Mange kender os fra AKKC og går ud fra, at vi kun serverer mad til store events og konferencer, men vi vil lige så gerne lave mad til et selskab på 10 mand eller skræddersy julefrokoster for firmaer.

Man behøver ikke være 100 mand for at spise her,” slår Lars Mouritzen fast.

Skræddersyede løsninger

Mange, der har haft fornøjelsen af at være til forestillinger i AKKC, har også været forbi Restaurant Papegøjehaven, hvor man i forbindelse med forestillinger kan vælge a la carte retter på et højt niveau.

Men det er langtfra alle, der ved at restauranten lige så gerne serverer mad til private selskaber og arrangementer – uden at det bliver kedelige standard løsninger.

”Vi kan skræddersy menuer og arrangementer efter kundernes behov.

Vores ansatte i Papegøjehaven vil også meget gerne have lov til at give en personlig oplevelse, og det kan de, når vi er værter for bryllupper, fødselsdage og firmaarrangementer,” forklarer Lotte Mouritzen.

Uanset hvilken menu man planlægger i selskab med Papegøjehavens kompetente personale, er der garanti for en superb madoplevelse fra det internationale køkken.

Restauranten sætter en ære i at lave tingene selv – og det er alt fra pesto, hjemmesyltede rødbeder og chutney til rillette.

Fokus på bæredygtighed

I efteråret 2017 blev AKKC certificeret bæredygtigt som det første eventsted i Danmark, og den bæredygtige udvikling er også vigtig for Restaurant Papegøjehaven, som tænker FNs 17 Verdensmål ind i deres daglige drift.

”Vi arbejder konstant med at fremme vores bæredygtige tiltag i alle de henseender, hvor det giver mening.

Vi arbejder meget med økologi, lokale råvarer og med at minimere madspild,” fortæller Lars Mouritzen.

Det kommer bl.a. til udtryk i affaldssorteringen.

Alt madaffald fra køkkenet bliver først kørt igennem en madkværn for dernæst at blive pumpet ud i en biotank, hvorfra det køres til et lokalt biogasanlæg.

Yderligere sikrer de mange lokale leverandøraftaler, at restauranten ikke behøver at importere massevis af varer fra udlandet, og gæsterne kan i stedet nyde helt friske råvarer, bl.a.

100-års jubilæum i Aalborgs restaurationsbranche

Generationsskiftet i Restaurant Papegøjehaven skete i 2003, da Lars Mouritzen overtog rollen som direktør efter sin far, Peter Mouritzen, men familiens bånd til Aalborg – og ikke mindst restaurationsbranchen – strækker sig endnu længere tilbage.

Lars og Lottes bedstefar, Torkild Mouritzen, var selvudlært restauratør og startede restaurant- og smørrebrødsforretningen Favoriten i Vesterå, som senere blev kendt som Stygge Krumpen, mens oldefaren købte Park Hotel i Aalborg i 1919.

Det betyder, at familien Mouritzen kan fejre 100-års jubilæum som restauratører i Aalborg.

”Det er en ære at være en udøvende del af et 100-års familiejubilæum i en spændende branche, men naturligvis også en tung arv.

En arv som samtidig er en forpligtelse til hver dag at levere den kvalitet og service som vi og vores dygtige, engagerede medarbejdere altid har været kendt for.

Men det er en livsstil, og vi elsker det, og vi ser frem til forhåbentligt mange gode år endnu i branchen,” udtaler Lars Mouritzen.

Jubilæumsbrunch og keglespil

Jubilæumsbrunchen den 6. oktober foregår i Restaurant Papegøjehavens flotte lokaler, hvor du kan nyde udsigten over Kildeparken, såvel som den store brunchbuffet fra kl. 11.00 til 13.00.

Efter brunchen åbnes der op for den klassiske Keglepub og den nyindrettede Keglelounge, hvor man kan tage et frit spil kegler fra kl. 13.00 til 15.00.

Hvis du aldrig har haft fornøjelsen af at opleve kegleloungen, er alene den oplevelse et besøg værd i oktober.

Keglebanerne er en unik del af AKKCs historie og stammer helt tilbage fra 1952.

Normalt lejes banerne i forbindelse med spisning i Restaurant Papegøjehaven, men der åbnes helt eksklusivt op for den ellers mindre synlige del af AKKC.

Du kan tilmelde dig jubilæumsbrunchen via Restaurant Papegøjehavens hjemmeside eller over telefon på 98 12 54 99.

Hvad: Jubilæumsbrunch og keglespil
Hvor: Restaurant Papegøjehaven, Europaplads 4
Hvornår: 6. oktober, 11.00 – 15.00

Vild start: Over 5000 gæster besøgte Jul i Zoo i weekenden

Skrevet af: Michael Qureshi

I fredags var der premiere på Jul i Zoo for første gang nogensinde i havens historie.

Det er i den grad noget, som har tiltrukket folks opmærksomhed, og allerede i den første åbningsweekend har flere tusind gæster oplevet den fantastiske julestemning i haven.

Aalborg Zoo melder om, at over gæsterne strømmede til fra fredag og weekenden igennem, hvor over 5000 besøgte dyrene omgivet af det nye julelys.

“Vi har forberedt Jul i Zoo i de sidste mange måneder og har glædet os enormt til at vise det frem, så det er naturligvis en stor glæde, at se så mange gæster og høre deres meget positive reaktioner,” siger Henrik Johansen, direktør i Zoo.

Lysvandring gennem haven

Når gæsterne træder indenfor i Zoo bydes de velkommen af en Bjørnemand i juleudgave og herefter begynder en stemningsfuld vandring gennem smukke lyslandskaber, der tager udgangspunkt i de egne dyrene kommer fra.

Ruten gennem Zoo er designet sådan, at lys og stemninger skifter og der hele tiden venter gæsterne nye overraskelser.

På vejen gennem haven går gæsterne blandt andet gennem en lystunnel, hvor de kan dele deres juleønsker på små røde hjerter. De kan opleve den grønlandske jul med spektakulært nordlys, og i den afrikanske landsby venter et festfyrværkeri af farver og lys.

For de mindste er det især Julemandens hytte, der vækker begejstring. Her kan man gå indenfor og møde Julemanden og hviske sine største ønsker i hans øre.

Udover de smukke lyslandskaber kan julegæster i Zoo også glæde sig til en lang række hyggelige juleaktiviteter, blandt andet workshops, korsang og luciaoptog. Og det er selvfølgelig ikke jul uden noget til ganen.

Rundt om i de hyggelige boder kan man nyde klassiske julegodter som gløgg, æbleskiver og vafler eller spændende specialiteter fra bl.a. Grønland og Afrika.

Ny juleattraktion

Det er første gang Aalborg Zoo satser så massivt på fejring af julen, og i Zoo håber de, at det i mange familier bliver en fast tradition at besøge Zoo i juletiden.

“Vi har længe haft ambitioner om at gøre noget særligt ud af julen og give gæsterne en helt ny og anderledes oplevelse af dyrene og haven, og nu kan vi endelig præsentere en unik juleoplevelse, som henvender sig til hele familien,” siger Henrik Johansen.

Med Jul i Zoo føjes en ny dimension til julefejringen i Aalborg, og gennem et stærkt samarbejde på tværs af byens interessenter, Aalborg City, Visit Aalborg, Aalborg Events og City Syd, er Aalborgs position og brand som Juleby nr. 1 blevet styrket.

Åbningstider Jul i Zoo
15.-30. november: Fredag – søndag kl. 16-21

1.-30. december: Alle dage kl. 16-21, dog undtaget 24. december

Trak mange turister til: The Tall Ships Races førte til 51 mio. kr. i turismeforbrug

Skrevet af: Redaktionen
Foto: The Tall Ships Races
Foto: The Tall Ships Races

The Tall Ships Races var en gigantisk begivenhed i Aalborg, der samlede flere hundredetusinder gæster på Havnefronten og i Aalborgs midtby.

De i alt 105.000 tilrejsende personer (de resterende 135.000 var lokale) brugte fortrinsvis de 51 millioner kr. på spisning, transport og shopping.

Det konkluderer en rapport fra VisitDenmark, der netop er offenliggjort.

Omkring halvdelen af turismeforbruget (25,6 millioner) blev lagt i Aalborgs restauranter og spisesteder.

Gav økonomisk afkast

Rapporten er udarbejdet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt de besøgende gæster under sommerens store aalborgensiske begivenhed.

“Vi er glade for, at vi med denne rapport i hånden kan konkludere, at The Tall Ships Races ikke bare var en stor oplevelse for de mange mennesker, der havde nogle festlige dage i Aalborg, men at det også gav nogle oplevelsesøkonomiske afkast, der er til at tage og føle på,” fortæller borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Med udgangspunkt i spørgeskemaundersøgelsen, hvor deltagerne er blevet spurgt, om hvor mange dage de vil besøge The Tall Ships Races, har VisitDenmark kunnet beregne, hvor mange personer publikumstallet på 509.000 dækker over.

Mange tyskere, briter og nordmænd

De 240.000 personer besøgte i gennemsnit Aalborg og Nørresundby Havnefronter 2,1 gang.

Der var i blandt de 240.000 personer i alt 8.500 overnattende eventturister, hvor af de 32 procent var udenlandske turister. Der var især tyskere, briter og nordmænd, der brugte The Tall Ships Races som anledning til at besøge Aalborg.

“Selvom vejret betød noget for det samlede publikumstal, synes det ikke at have betydet noget i forhold til mængden af udenlandske besøgende, der svarer til, hvad vi havde håbet på.

Det er fortrinsvis aalborgenserne, der har valgt at blive hjemme i tørvejr på dagene med regn og blæst,” forklarer Aalborgs borgmester.

Aalborg skal igen være vært for The Tall Ships Races i 2022.

I forbindelse med værtskabet i 2022 vil resultaterne af rapporten blive brugt i arbejdet med at udnytte effekterne, Aalborg oplever i forbindelse med The Tall Ships Races.

“Det kunne være skønt, hvis vi kunne få endnu flere udenlandske turister til at lægge vejen forbi i 2022, og få de, der allerede kommer til at blive lidt længere, shoppe lidt mere og spise flere måltider på byens restauranter,” afslutter Thomas Kastrup-Larsen.

Mads Steffensen som konferencier: Aalborg Symfoniorkester spiller julen ind

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er næsten ikke noget som de helt klassiske julesange, der kan få det til at kilde gevaldigt i julemaven.

Den 12. december inviterer et af Aalborgs mest stemningsfulde steder, Musikkens Hus, til en ganske særlig aften i julens tegn.

Det eneste du skal gøre, er at læne dig godt tilbage i stolen og blot nyde lyden af den skønneste julemusik såsom Silent Night, Have Yourself A Merry Little Christmas, In the Wee Small Hours og Chestnuts Roasting. 

Det hele fremføres af Aalborg Symfoniorkester, der med sine messingblæsere, slagtøjsspillere og harpenister er klar til at fylde koncertsalen med ægte julestemning.

De assisteres af sopran Susanna Andersson, Klarup Pigekor, Nordjysk Pigekor, dirigent og solist Ian Bousfield på basun.

Som konferencier finder vi selveste Mads Steffensen, der ser frem til at spille julen helt ind under huden.

Hvad: Messingklang – Silent Night
Hvor: Musikkens Hus, Aalborg
Hvornår: 12. december,

Du kan købe billet til arrangementet her