5 VIGTIGE formelle punkter du skal huske, når du flytter til udlandet

Skrevet af: Martin M. Jørgensen

Vi har i dag mange muligheder for at flytte på tværs af landegrænser enten for at arbejde eller for at planlægge en pensionisttilværelse i udlandet. Men der er en masse formelle ting, som man SKAL huske, når man vælger at flytte til et andet land, og dem vil vi præsentere for dig i denne artikel.

Visum og opholdstilladelse
Uanset hvad dine planer med bosættelsen i udlandet er, skal du have undersøgt visumreglerne i tilflytterlandet. Hvis du flytter indenfor EU’s grænser, kan du i langt størstedelen af tilfældene ”slippe afsted” med kun at have et visum. Men hvis du flytter udenfor EU’s grænser, skal du også have tilladelse til at arbejde i landet. Denne proces kan oftest være utroligt besværlig og tidskrævende, og derfor kan det være en god ide at få dette på plads hurtigt i forløbet.

Anmeld din flytning til kommunen
Når du flytter til udlandet i mere end 6 måneder, er det vigtigt, at du inden afrejse sørger for at registrere dig som udrejst i CPR. Du kan indberette, at du opholder dig udenfor Danmark i mere end 6 måneder på Borger.dk. Fristen for denne indberetning udløber 5 dage efter din flytning, så sørg for at få dette gjort i god tid, så du ikke sidder med besværet i din flytteperiode.

Skatteregler og skattesatser
Skatten i et andet EU land kan afvige meget fra den danske skat, som på mange måder skiller sig lidt ud. Du skal derfor være opmærksom på, om din skattepligt i Danmark fortsætter, delvist fortsætter eller om den ophører helt. Danmark har skatteaftaler med en lang række lande, og det kan derfor være meget komplekst at finde hoved og hale i det. Så for at sikre dig, at du ikke skal betale skat af det samme beløb to gange, kan det være en god ide at søge hjælp hos skattevæsenet.

Oversættelse af private dokumenter
Når du flytter til et andet land, er det rigtig vigtigt altid at have sine vigtigste dokumenter og papirer med sig – samt en kopi. Eksempler på vigtige dokumenter kunne være et gyldigt pas, din opholdstilladelse, medicinattest, vaccinationskort, eksamensbevis og dit CV. Men det kan være svært at komme nogle vegne med dokumenter, som er skrevet på dansk. Det er derfor en nødvendighed, at du får oversat dokumenterne til landets sprog eller til engelsk, som de ville kunne forstå. Juridisk oversættelse bør altid udføres af en autoriseret oversætter, så man minimerer chancen for fejl og misforståelser.

Har du brug for en autoriseret oversætter, som kan hjælpe dig med at oversætte dine juridiske dokumenter, kan du besøge Etranslate.dk, som udbyder professionel oversættelse med faglighed og præcision i højsædet. De har i 28 år leveret juridiske oversættelser, og det er din garanti for et godt resultat.

Forsikre dig selv sundheds-og socialt mæssigt
Når du flytter til udlandet, vil du som udgangspunkt skulle betale, hver gang du bruger det danske sundhedssystem. Det kan derfor være en god ide at få en sundhedsforskning, når du flytter til udlandet. Hvis du flytter af arbejdsmæssige årsager, vil det i mange tilfælde være din arbejdsgiver, der betaler din og evt. din families sundhedsforsikring.

I forhold til din a-kasse, vil det ikke være muligt at videreføre den i udlandet, da den kun beskytter dig i Danmark. Det er derfor vigtigt, at du forhører dig med din nuværende a-kasse og din nye arbejdsplads i forhold til, hvad der er bedst for din situation.

Fra alle os til alle jer: Oplev stor Disney-koncert på Skråen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er typer, der ikke vil høre et ord om jul, før vi rammer d. 1. december.

Og så er der os andre, som slet ikke kan vente.

Denne artikel er dedikeret til de sidstnævnte: Vi kan nemlig afsløre, at der i den grad bliver noget at glæde sig til i år.

Luftens Helte, et 18-mands stort band, der spiller alle de fedeste sange live fra de største tegnefilm gennem tiderne, lægger nemlig vejen forbi Aalborg d. 7. december – og her bliver der virkelig skruet op for julemagien.

Hits fra de bedste tegnefilm

Luftens Helte garanterer en musikalsk oplevelse i særklasse, når de til lyden af barndommens nostalgi spiller op til fest med velkendte og elskede sange fra alle vores favorit-tegnefilm.

Det er vel i forvejen heller ikke rigtig jul, før du har siddet klistret til Disney’s Juleshow – men du kan jo ligeså godt få lagt en god bund inden.

Aftenen fyldes med sange fra klassiske tegnefilm som Junglebogen og Aristocats, 90’ernes storfavoritter som Løvernes Konge, Herkules og Tarzan samt de mest julede Disneysange og de nyeste hits fra film som Frost og Vaiana.

Luftens Helte lover 100 % garanti for fest, julestemning og magi, når de om kun 175 dage indtager scenen på Skråen.

… og vi kan slet ikke vente!

Hvad: Luftens Heltes Julekoncert
Hvornår: 7. december 2019
Hvor: 
Skråen, Aalborg

Billetterne koster 215 kr. og kan købes lige her.

Sankt Hans i næste weekend: Her er de bedste bålfester

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

På næste søndag skal der traditionen tro sendes hekse af sted til Bloksbjerg.

Midsommeren fejres med nogle hyggelige arrangementer rundt omkring i Aalborg, hvor der gøres noget ud af at skabe nogle gode rammer for bålfesten.

Vi har samlet de bedste her:

Musikkens Hus

Hvis du ikke før har fejret midsommeren i hjertet af Aalborg, så må det være på tide.

Traditionen med sankthansbål foran den arkitektoniske perle på Havnefronten, er blevet et kæmpe trækplaster de sidste par år – og i år bliver ingen undtagelse.

Aftenen starter i koncertsalen, hvor Ida Corr sætter tonen i samspil med to nordjyske pigekor. Herefter går turen ud på pladsen foran, hvor et endnu ikke offentliggjort navn vil spille, mens snobrødene bages med udsigt til bål på fjorden.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Musikkens Hus her

Fra kl. 19.

Aalborg Zoo

Hvis man vil være sikker på en god og stemningfuld aften for både store og små, så er arrangementet i Aalborg Zoo en sikker vinder.

Igen i år tændes der bål på savannen, hvor Julie Bertelsen står for årets båltale.

Der vil være reduceret billetpris i aftenens anledning, hvor voksne fra kl. 16 kan komme ind for 90 kr., mens børn koster 60. Du kan altså sagtens kombinere bålfesten med et par underholdende runder i haven.

Du kan for eksempel nå at hilse på de helt nye tigerunger. 

Foto: Aalborg Zoo

Du kan læse mere om Sankt Hans i Aalborg Zoo her

Fra kl. 17.30.

Lindholm Høje

Vil du være omgivet af ældgammel historie, imens du nyder en stolt tradition fra fordums tid, så skal turen gå til Lindholm Høje.

Her kan du nyde en smuk sommeraften i selskab med kammerkoret Coro Misto.

Båltalen holdes i år af rådmand Hans Henrik Henriksen, fra By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Arrangementet er gratis, men hvis du vil opgradere oplevelsen, kan du fra kl. 18 besøge Café Lindholm, der byder på en særlig tre-retters Sankt Hans menu. Læs mere om dét her.

Husk også, at hvis du i stedet er sulten efter lidt historiefortælling, så kan du dykke ned i både vikingetid og oldtid indenfor på Lindholm Høje Museet, hvor der er fri entré fra kl. 17.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Lindholm Høje her

Fra kl. 20.30.

Mølleparken

Endnu en genganger på sankthansbålet, er når Lions Club indbyder til en hyggelig Sankt Hans aften i hele Aalborgs Møllepark, hvor du på plænen ved skulpturen Noahs Ark, kan nyde en aften med picnic, underholdning og (selvfølgelig) – et bål.

A Minor Blues Band står endnu engang for swingende blues.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Mølleparken her.

Fra kl. 18. 

Sankt Hans fest i Østre Anlæg

I Østre Anlæg har man valgt at fejre midsommeren med et hyggelig børneloppemarked, der starter fra kl. 16. Der vil desuden være mulighed for ansigtsmaling, hoppepude og snobrød.

Kl. 18 holder Skt. Markus Kirke Åbent Tårn, hvor alle er velkomne til at nyde udsigten.

Herefter tændes bålet, hvor rådmand Mai-Britt Iversen holder årets båltale.

Der vil kunne købes sodavand, øl, vin, kaffe, the, kage, pølser, slush ice og popcorn.

Fra kl. 20.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Østre Anlæg her.

Sankt Hans fest ved Margrethekirken

I tæt samarbejde med Blårævene og FDF er det en glæde at byde hjertelig velkommen til en hyggelig Sankt Hans fest med snobrød, pandekager og popcorn i skovbrynet bag Margrethekirken.

Årets båltaler er Flemming Møller Mortensen, og der vil være masser af børneaktiviteter, bålfest og fællessang.

Hele aftenen kan der købes pølser, øl og sodavand.

Fra kl. 20. 

Du kan læse mere om Sankt Hans ved Margrethekirken her.

Få sommerlæsningen i hus: Hovedbiblioteket holder kæmpe bogsalg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For mange er sommeren den tid på året, hvor man tager sig tid til fordybelse i en god, gammeldags bog.

Hvis man er meget flittig med læsningen, så kan det selvfølgelig blive en bekostelig affære – medmindre du selvfølgelig lægger vejen forbi Aalborg Hovedbibliotek, der d. 25. juni endnu engang afholder bogsalg på adressen i Rendsburggade.

Denne tirsdag sælger biblioteket ud af sine kasserede materialer, der blandt andet består af romaner, krimier og børnelitteratur.

Du kan også være heldig at finde musik – både LP’er (klassisk musik), CD’er og bokssæt.

Normalt er der kø langt ud i Nørregade, så kom i god tid.

Noget for enhver bogorm

For at holde bibliotekernes samlinger aktuelle og indbydende, bliver uaktuelle og slidte bøger og tidsskrifter løbende kasseret.

Det kan også være materialer, som bibliotekerne har for mange af i forhold til efterspørgslen.

Der vil altså være gode muligheder for at sikre sig en masse skatte, uanset hvad du måtte mangle hjemme i bogreolen – eller i strandtasken.

Hvad: Bogsalg på Hovedbiblioteket
Hvor: Rendsburggade 2, 9000 Aalborg
Hvornår: 25. juni, 10-17

Bemærk, at der kun kan betales med kontanter eller MobilePay.