Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

På med brillen: 3D-porno øger sædkvaliteten hos Aalborg-sædbank

Af Nathalia Hentze Nielsen

Flere og flere mænd kæmper med kvaliteten af deres sæd, men nu kommer der hjælp fra en meget uventet kant.

Et nyt studie fra sædbanken Cryos International, med blandt andet Aalborg-donorer, peger på at brugen af virtual reality-briller kan have en positiv effekt på kvaliteten af sæd.

Det skriver sædbanken i en pressemeddelelse.

Sædkvaliteten hos den enkelte mand kan variere over tid og kan, blandt mange parametre, afhænge af BMI, rygning, sygdom, alder og tid siden sidste udløsning.

Nu viser et nyt lægefagligt studie, at brugen af VR-briller under leveringen af en donation har en positiv effekt på sædkvaliteten.

I sommeren 2021 introducerede Cryos International VR-briller til donorerne i den danske sædbanks fire afdelinger i København, Aarhus, Odense og Aalborg som et ekstra tilbud, der skulle gøre det mere attraktivt at være Cryos-donor.

Hvad man hos Cryos på dette tidspunkt ikke vidste, var at det nye initiativ også kunne spille en rolle i kvaliteten af sæd fra de donorer, der brugte VR-brillerne i donorkabinen.

”Det var oplagt, at vi fik undersøgt, om der er en effekt af VR-konceptet. Hos Cryos investerer vi meget i donoroplevelsen, da det er vores kerneprodukt.

Men vi investerer også hele tiden store ressourcer i at blive klogere på vores forretning ved hjælp af forskning,” siger Helle Sejersen Myrthue, der er CEO hos Cryos International.

VR-briller giver højere sædkvalitet

Efter at have undersøgt mere end 500 sædprøver fra 63 Cryos-donorer, herunder fra Aalborg-afdelingen, viste det sig, at sædkvaliteten var markant forbedret, når der havde været kort tid mellem udløsninger, og VR-brillerne samtidigt havde været i brug.

For de donorer, der havde haft udløsning for under 24 timer siden, viste brug af VR-brillerne en markant forbedret sædkvalitet.

Faktisk var der helt op til 50 % flere aktive sædceller i prøven. Selv hvis der gik længere tid mellem besøgene, op til 58 timer, var der en positiv effekt at spore.

Interessante perspektiver

Undersøgelsens resultater kan være gode nyheder for mænd, der kæmper med infertilitet, som skal producere sædprøver til fertilitetsbehandling med deres partner.

Her vil VR-brillerne potentielt kunne hjælpe med at øge antallet af aktive sædceller i prøven og dermed øge chancerne for en succesfuld befrugtning og efterfølgende graviditet.

Især i sæddonor-sammenhæng er antallet af aktive sædceller altafgørende. Dette hænger både direkte sammen med sædens egnethed til at befrugte et æg og hvor mange prøver, der kan blive gjort tilgængelige for de kvinder, der har brug for donorsæd til at blive gravide.

”Vi er glade for, at vores forhåbninger til undersøgelsens resultater i dén grad blev indfriet.

At vores tilbud om VR-briller til donorerne har haft en markant positiv effekt på de sædprøver, vores donorer leverer, når de bruger brillerne, er ganske enkelt fantastisk,” fortæller Helle Sejersen Myrthue.

”Udover at kunne glæde os over endnu flere sædprøver med mange aktive sædceller, ser vi et interessant perspektiv i fremtidige studier i forhold til mænd, der ønsker egen sæd nedfrosset i forbindelse med eksempelvis en forestående behandling for kræft,” fortsætter hun.

Del artikel

Andre læser også