3 fantastiske vinbarer i Aalborg og tips til at lave din egen

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto
Arkivfoto

Uanset om det er sommer eller vinter, er der noget afslappende og sofistikeret ved en tur på vinbar.

Stemningen kan variere fra bar til bar, men der er en særlig, ubestemmelig fællesnævner, som går igen alle steder – måske på grund af de perfekt serverede vine.

Her giver vi dig tre udvalgte vinbarer i Aalborg, som alle har deres specielle særpræg og naturligvis byder på fantastiske vine i forskellige prisklasser, så alle kan være med.

Under vores anbefalinger til vinbarer, kan du læse nogle tips til, hvordan du kan skabe den samme stemning hjemme hos dig selv.

Hemmeligheden ligger i høj grad i temperaturen, både når vinen opbevares, og når den serveres, men det kan du som sagt blive klogere på længere nede.

D’Wine

Adresse: Algade 54, 9000 Aalborg

D’Wine serverer god spansk vin. De har hentet en stor del af deres vine i Sydspanien. Stemningen er afslappet og D’Wine har plads til alle.

Douro Wine

Adresse: Danmarksgade 49, 9000 Aalborg

Er du til portugisiske vine skal du besøge Douro Wine. De serverer rød-, hvid, rosé- og portvin samt mousserende vin. De har åbent alle dage på nær søndag og mandag. Til at supplere vinen tilbydes der et lækkert udvalg af tapas og snacks.

Vino y Pintxos

Adresse: Boulevarden 38, 9000 Aalborg

Her bliver der kræset omkring det danske begreb hyggeligt og deres vine er nøje udvalgt fra Katalonien i Spanien. Til de smagfulde og lækre vine serveres pintxos der er en tapas art fra Katalonien.

Se flere anbefalinger af vinbarer her.

Skab vinbarsstemning derhjemme

Er du vild med stemningen på vinbarer og har du lyst til at tage den med hjem, er der nogle grundlæggende ting, du skal have styr på.

Først og fremmest bør du anskaffe dig et vinkøleskab, så du sikrer dig den bedst mulige opbevaring af dine vine. Se eventuelt udvalget hos Skousen og WhiteAway.

Temperaturen har betydning for vinens smag og levetid, så hvis du vil lave en rigtig vinbar derhjemme, bør du tage dig tid til at sætte dig ind i både opbevarings- og serveringstemperaturerne for de forskellige vintyper. Herunder får du et hurtigt overblik:

Først og fremmest er det ikke optimalt at opbevare sine vine i et almindeligt køleskab.

Køleskabet åbnes og lukkes flere gange om dagen, hvilket medfører temperaturudsving, som kan skade vinen.

Derudover påvirkes vinen af vibrationer fra kompressoren og lugte fra madvarer, så hvis du vil give dine vine de bedste forudsætninger, er et vinkøleskab vejen frem.

Vinkøleskabet er fremstillet specifikt til køling og opbevaring af vin, så det holder en konstant temperatur og skaber de bedste rammer for opbevaringen af vin.

Har du ikke et vinkøleskab, opbevares vinene bedst i et mørkt skab væk fra temperaturudsving fra eksempelvis brændeovn og gulvvarme. Derudover skal de ligge ned, så vinen har kontakt til korkproppen, så denne ikke tørrer ud.

Dette gælder naturligvis ikke, hvis der er tale om vin med skruelåg.

Hvilken temperatur, en vin skal opbevares ved, afhænger af flere forskellige faktorer, herunder frugtindhold, alkoholindhold og tanninindhold. Helt overordnet kan man dog opdele i rødvin, hvidvin og mousserende vin.

Rødvin

Rødvin er den vin, der skal have de højeste temperaturer. Dit vinkøleskab bør indstilles til 12-14 grader, da det er her, rødvinen udvikler sig bedst.

Hvis der er koldere, bremses udviklingen, og hvis det er varmere, går modningen hurtigere, hvilket kan smages og samtidig forkorter vinens levetid.

Rødvinen bør ligeledes serveres ved 12-14 grader, da det er her, vinens aromaer frigives, og vi får de skønne dufte, som også er en stor del af smagsoplevelsen.

Hvidvin

Hvidvin bør opbevares og serveres ved 10-12 grader, så den holder sig ung og frisk i smagen. Når den skal serveres, har mange tendens til at køle den for meget ned, hvilket gør, at en stor del af smagsnuancerne går tabt.

Hvis du ikke har et vinkøleskab, kan du lægge hvidvinen i det almindelige køleskab inden servering, men sørg for at tage den ud i god tid, så den kan nå op på 10-12 grader, før den skal serveres.

Mousserende vin

Mousserende vine bør holdes kolde. Den optimale opbevaringstemperatur er 8 grader, mens serveringstemperaturen kan være 6-10 grader. Ved disse lave temperaturer bevares de små, fine bobler, og smagsnuancerne træder tydeligst frem.

Nogle vinkøleskabe er de såkaldte ét-rums multizoneskabe, hvor temperaturen kan variere fra toppen og bunden af skabet. I disse skabe er det bedst at have rødvin øverst, hvidvin i midten og mousserende vin i bunden, hvor temperaturen er lavest.

Nu er der kun tilbage at beslutte dig for, hvilke vine du skal have i din private vinbar. Du kan eventuelt besøge nogle af dem på vores liste for at få inspiration, før du indkøber dit eget lager.

Perfekt sommervejr i vente: 6 bud på de bedste strande i Nordjylland

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Palmestranden i Frederikshavn. Foto: Visit Frederikshavn
Palmestranden i Frederikshavn. Foto: Visit Frederikshavn

Det har ladet vente lidt på sig, men nu skulle den være god nok: Den danske sommer rammer for alvor i denne uge.

Således også her i Nordjylland, hvor vi i skrivende stund kan se frem til 27 grader og sol i løbet af ugen.

Derfor skal i naturligvis ikke snydes for vores bud på de bedste seks strande i Nordjylland, som vi første gang skrev om sidste sommer.

For når vejret viser sig fra sin varme og solrige side, findes der intet bedre end at pakke strandkurven og begive sig ud på et eventyr, hvor målet er sand under fødderne, frisk havluft i lungerne, afslapning, leg og masser af kvalitetstid med vores nærmeste.

Nordjylland er helt i top når det gælder strandoplevelser i Danmark, og de mange nordjyske badestrande byder på noget for enhver smag.

Ved østkysten og Limfjorden finder man det rolige og børnevenlige vand, mens vestkysten er fyldt med de mere spektakulære, rå og brede af slagsen med unikke klitplantager langs stranden.

Mulighederne er mange, men lige meget om du er til palmer, surfing, leg, afslapning eller solnedgang, har vi udvalgt de strande i og omkring Aalborg, som du bare må besøge i løbet af sommeren.

Vestre Fjordpark (Aalborg)

Man behøver ikke tage ud af byen for at få både strand og sjov, og hvis det danske sommervejr tilmed fortsætter sådan her spår vi, at Vestre Fjordpark igen bliver en af de mest populære sommerdestinationer for aalborgenserne.

Friluftsbadet i Aalborg har i mere end 70 år været et tiltrængt åndehul for Aalborgs borgere, og i 2017 stod den helt nye Vestre Fjordpark klar.

Området Stranden er et stort badeområde med lækker sandbund, et 50 meter bassin hvor man kan svømme baner og et dybere bassin med vipper, udspringstårn og klatrevæg.

Derudover er der også opsat en forhindringsbane, hvor den eneste konsekvens ved at falde ned er et forfriskende plask i det friske fjordvand.

Som en nyhed i år, kan du nu også leje de populære SUP Boards i Vestre Fjordpark – læs mere om det her.

Udover aktiviteterne i vandet, er der også masser af andre oplevelser i den 165.000 kvadratmeter store Fjordpark. Området Kilen har åbne græsarealer, hvor man kan udfordre vennerne i både frisbee, parkour, streetbasket, beachvolley og meget, meget mere.

I områderne Krattet og Skoven kan man boltre sig på den nybyggede tarzanbane, eller bestige det 15 meter høje arkitektoniske tårn, som er skabt af kunstneren Thomas FOS Poulsen.

I Vestre Fjordpark finder man også den populære SALT Café, som byder på kolde is og lækre sandwich, mens Aalborg Street Food kan friste med alverdens specialiteter, bare 500 meter fra parken.

Hesteskoen (Aalborg)

Selvom vi er vilde med Vestre Fjordpark, findes der også et helt naturligt strandområde her i byen. I Aalborg Øst finder man Hesteskoen, hvor man kan komme helt tæt på fjorden.

Det helt store plus er den børnevenlige strand, hvor det lave vand er helt ideelt, når børnene skal køle af i sommervarmen. Derudover kan de også prøve lykken i det lave vand, for at se om de kan fange både rejer og krabber.

Hvis man ankommer til Hesteskoen i kajak eller kano, kan man overnatte i hyggelige shelters på den lille lejrplads, som hører til området.

Ved stranden har man desuden anlagt en alternativ sti; nemlig en snorkelsti, hvor man kan svømme langs et tov på ca. 100 meter, der er udspændt langs bunden. Langs torvet er der forskellige poster, hvor man eksempelvis kan læse om dyre – og plantelivet i Limfjorden.

Foto: VisitAalborg

Blokhus Strand (40 min. kørsel fra Aalborg)

Man kan ikke sige strand og sjov i Nordjylland uden at sige Blokhus. Her finder man én af Nordeuropas allerbedste badestrande og det fine, hvide sand og de karakteristiske høje klitter danner rammen om et væld af uforglemmelige sommerminder.

Der er ofte stor kø på landevejen til Blokhus, og som et af de eneste steder i Danmark er det endda muligt at køre direkte på stranden i sin bil.

Du må heller ikke snyde dig selv for at nyde solnedgangen, enten i læ af de lune klitter eller måske af den parkerede bil, hvis vestenvinden er særlig kraftig.

Sommeren i Blokhus er kendt for at være spækket med fede aktiviteter for både store og små og i år er ingen undtagelse; der er blandt andet de populære torsdagskoncerter, som byder på underholdning fra blandt andre Hjalmer og Johnny Madsen. Læs mere om det her.

Derudover er Blokhus én af de hyggeligste byer i Nordjylland, og der er masser af gode spise – og shoppingmuligheder i byen.

Hvis børnene trænger til at få brændt endnu mere energi af efter afslapning på stranden, ligger en af Nordeuropas bedste forlystelsesparker, Fårup Sommerland, kun 10 minutters kørsel fra byen.

Løkken Strand (45 min. kørsel fra Aalborg)

Ligesom Blokhus har Løkken også udmærket sig på landkortet som én af Danmarks bedste strande, og i løbet af sommeren, er der masser af muligheder for både sjov og strand

Er du til sjov på stranden er området omkring Løkken Strand af de bedste surfområder i landet. North Shore Surf har specialiseret sig i alt inden for surfing – lige fra traditionel surfing, Stand Up Paddle, Skimboarding og meget, meget mere.

Derudover har de både saunaer og vildmarksbade, hvor man kan komme helt ned i gear og nyde den vilde udsigt over Vesterhavet.

Vandet i Løkken er rent, sandet er fint – men samtidigt helt perfekt til at lade fantasien få frit løb og udfolde sin kreativitet inden for sandkunstens verden.

Hvert år afholdes der nemlig ugentligt en sandskulptur-konkurrence for børn, hvor det handler om at være kreativ med både sand, sten, skaller og tang.

Det sker hver onsdag fra 3. juli – 7. august ved stranden mellem Ndr. Strandvej og Sdr. Strandvej og dommerne kommer forbi og bedømmer de flotte kunstværker.

Læs meget mere her.

Palmestranden (50 min. kørsel fra Aalborg)

Hvorfor ikke spare flybilletten til de sydlige himmelstrøg og bare tage den korte køretur til Frederikshavn? Her finder du nemlig også ægte sydlandsk stemning på Palmestranden, som er helt unik i Danmark.

Palmerne er importerede hørpalmer fra Kina og daddelpalmer fra De Kanariske Øer. De plantes hvert år i kummer i sandet, og det er altså bare helt specielt at opleve en strand i Danmark, hvor der er palmer.

Der er også plads til masser af aktiviteter på Palmestranden, såsom beachvolley, petanque- og strandfodboldbaner.

Foto: ToppenAfDanmark. Palmestranden i Frederikshavn

Bisnap Strand (30 min. kørsel fra Aalborg)

Mens vestkysten er kendt for den rå natur med vilde vinde og høje bølger, er strandene ved østkysten kendetegnet ved læ og lavvande. Men det betyder bestemt ikke, at de ikke også kan noget særligt.

Bisnap Strand er en 6 kilometer lang strækning mellem Hou og Bisnap (lige ved Hals). Den er tidligere kåret til Nordjyllands bedste strand, på grund af de børnevenlige omgivelser, det varme vand og det hvide strandsand.

Det helt unikke ved området er, at kysten er en såkaldt barre-kyst. Det betyder, at der bliver mere og mere sand med årene, og derfor dannes der laguner og småøer. Hvem drømmer ikke om at have sin helt egen ø og så ovenikøbet i perfekt køreafstand fra Aalborg?

Du kan også gå på vaskeægte skattejagt på østkysten – det er nemlig her du finder Nordens guld: Rav.

Dette er en ny udgave af vores artikel fra 10. juli 2018: Sol og sommer: Her er 6 bud på de bedste strande

Gratis guidet gåtur: Oplev Vestbyens gavlmalerier i weekenden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Himmerland Boligforening står denne sommer bag en række gratis guidede ture gennem Aalborgs gader under konceptet som tiden dog går, og vi har før skrevet om deres guidede gåture fra Frederikstorv og ikke mindst de gratis rundvisninger på Aalborg Stadion og på AaB’s træningsanlæg.

Nu er tiden kommet til at opleve Vestbyens mange flotte gavlmalerier.

Gratis guidet tur i Vestbyen

Hvis du synes det lyder interessant er det bare at møde ved Gåsepigen kl. 14 på søndag, og så går man i samlet ud i Vestbyens mange sjove kroge og ser på gavlmalerier.

Foto: Himmerland Boligforening

Himmerland Boligforening har denne gang sørget for en højtaler, så alle har mulighed for at få de fascinerende historier om gavlmalerierne.

På den guidede tur kan man se frem til at se nogle af de “hemmelige” malerier, som man måske ikke lige ser i dagligdagen, når man færdes på de større veje, og derudover vil man også få et indblik i de mange hyggelige gårdhaver og mange andre spændende steder.

Himmerland Bolligforening oplyser, at turen cirka er 5 kilometer lang.

Arrangementet er åbent og gratis for alle, og det er en del af boligforeningens “Som tiden dog går”-koncept, hvor de hver uge arrangerer nye spændende gåture.

Hvad: Gavlmalerier i Vestbyen
Hvor: Start ved Gåsepigen, Vesterbro.
Hvornår: Søndag d. 28 juli kl. 14.
Pris: Gratis

Du kan finde mere info her.

Verdens stærkeste chilisauce: Spis 10 ml og få maden til halv pris

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom det nok ikke bliver et problem at holde varmen i næste uge med temperaturer op mod 30 grader, så har vi fundet en sjov udfordring til dig, der virkelig kan lide at få varmen – i både mund, krop og sind.

Café Mumbai i Nordkraft serverer autentiske indiske retter, som jo ofte er noget mere krydrede, end de klassiske danske retter. På menukortet er der således også markeret den enkelte ret er: *Medium, **Stærk eller ***Hot.

Og selvom muligheden “hot” sikkert er spicy nok til de fleste af os, kan du krydre tilværelsen og de indiske serveringer lidt ekstra, når du nyder maden.

Den ultimative manddomsprøve

Café Mumbai kalder det selv den ultimative manddomsprøve, og udfordringen lyder da også som noget af en mundfuld:

Hvis du spiser deres hjemmelavede chili-sauce som tilbehør til din mad, så du halv pris på maden.

Det lyder da egentlig ret ligetil?

… Det er dog værd at bemærke, at chili-saucen har fået navnet Kill Switch af én grund: Den er lavet på verdens stærkeste chili!

For at få halv pris på maden, skal du spise alle 10 ml., som du eksempelvis kan få udleveret til din Chicken Tikka Masala eller Lamb Korma.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Mumbai Café (@mumbaiaalborg) den

Tør du tage udfordringen op?

Du finder Café Mumbai på Kjellerups Torv 1 i Nordkraft. De har åbent alle dage fra kl. 17.00 – 21.00

Hvad: Halv pris på maden – hvis du spiser 10 ml. chilisauce lavet på verdens stærkeste chili
Hvor: Café Mumbai
Hvornår: Alle dage

Du finde mere info om Café Mumbai her.