3 fantastiske vinbarer i Aalborg og tips til at lave din egen

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto
Arkivfoto

Uanset om det er sommer eller vinter, er der noget afslappende og sofistikeret ved en tur på vinbar.

Stemningen kan variere fra bar til bar, men der er en særlig, ubestemmelig fællesnævner, som går igen alle steder – måske på grund af de perfekt serverede vine.

Her giver vi dig tre udvalgte vinbarer i Aalborg, som alle har deres specielle særpræg og naturligvis byder på fantastiske vine i forskellige prisklasser, så alle kan være med.

Under vores anbefalinger til vinbarer, kan du læse nogle tips til, hvordan du kan skabe den samme stemning hjemme hos dig selv.

Hemmeligheden ligger i høj grad i temperaturen, både når vinen opbevares, og når den serveres, men det kan du som sagt blive klogere på længere nede.

D’Wine

Adresse: Algade 54, 9000 Aalborg

D’Wine serverer god spansk vin. De har hentet en stor del af deres vine i Sydspanien. Stemningen er afslappet og D’Wine har plads til alle.

Douro Wine

Adresse: Danmarksgade 49, 9000 Aalborg

Er du til portugisiske vine skal du besøge Douro Wine. De serverer rød-, hvid, rosé- og portvin samt mousserende vin. De har åbent alle dage på nær søndag og mandag. Til at supplere vinen tilbydes der et lækkert udvalg af tapas og snacks.

Vino y Pintxos

Adresse: Boulevarden 38, 9000 Aalborg

Her bliver der kræset omkring det danske begreb hyggeligt og deres vine er nøje udvalgt fra Katalonien i Spanien. Til de smagfulde og lækre vine serveres pintxos der er en tapas art fra Katalonien.

Se flere anbefalinger af vinbarer her.

Skab vinbarsstemning derhjemme

Er du vild med stemningen på vinbarer og har du lyst til at tage den med hjem, er der nogle grundlæggende ting, du skal have styr på.

Først og fremmest bør du anskaffe dig et vinkøleskab, så du sikrer dig den bedst mulige opbevaring af dine vine. Se eventuelt udvalget hos Skousen og WhiteAway.

Temperaturen har betydning for vinens smag og levetid, så hvis du vil lave en rigtig vinbar derhjemme, bør du tage dig tid til at sætte dig ind i både opbevarings- og serveringstemperaturerne for de forskellige vintyper. Herunder får du et hurtigt overblik:

Først og fremmest er det ikke optimalt at opbevare sine vine i et almindeligt køleskab.

Køleskabet åbnes og lukkes flere gange om dagen, hvilket medfører temperaturudsving, som kan skade vinen.

Derudover påvirkes vinen af vibrationer fra kompressoren og lugte fra madvarer, så hvis du vil give dine vine de bedste forudsætninger, er et vinkøleskab vejen frem.

Vinkøleskabet er fremstillet specifikt til køling og opbevaring af vin, så det holder en konstant temperatur og skaber de bedste rammer for opbevaringen af vin.

Har du ikke et vinkøleskab, opbevares vinene bedst i et mørkt skab væk fra temperaturudsving fra eksempelvis brændeovn og gulvvarme. Derudover skal de ligge ned, så vinen har kontakt til korkproppen, så denne ikke tørrer ud.

Dette gælder naturligvis ikke, hvis der er tale om vin med skruelåg.

Hvilken temperatur, en vin skal opbevares ved, afhænger af flere forskellige faktorer, herunder frugtindhold, alkoholindhold og tanninindhold. Helt overordnet kan man dog opdele i rødvin, hvidvin og mousserende vin.

Rødvin

Rødvin er den vin, der skal have de højeste temperaturer. Dit vinkøleskab bør indstilles til 12-14 grader, da det er her, rødvinen udvikler sig bedst.

Hvis der er koldere, bremses udviklingen, og hvis det er varmere, går modningen hurtigere, hvilket kan smages og samtidig forkorter vinens levetid.

Rødvinen bør ligeledes serveres ved 12-14 grader, da det er her, vinens aromaer frigives, og vi får de skønne dufte, som også er en stor del af smagsoplevelsen.

Hvidvin

Hvidvin bør opbevares og serveres ved 10-12 grader, så den holder sig ung og frisk i smagen. Når den skal serveres, har mange tendens til at køle den for meget ned, hvilket gør, at en stor del af smagsnuancerne går tabt.

Hvis du ikke har et vinkøleskab, kan du lægge hvidvinen i det almindelige køleskab inden servering, men sørg for at tage den ud i god tid, så den kan nå op på 10-12 grader, før den skal serveres.

Mousserende vin

Mousserende vine bør holdes kolde. Den optimale opbevaringstemperatur er 8 grader, mens serveringstemperaturen kan være 6-10 grader. Ved disse lave temperaturer bevares de små, fine bobler, og smagsnuancerne træder tydeligst frem.

Nogle vinkøleskabe er de såkaldte ét-rums multizoneskabe, hvor temperaturen kan variere fra toppen og bunden af skabet. I disse skabe er det bedst at have rødvin øverst, hvidvin i midten og mousserende vin i bunden, hvor temperaturen er lavest.

Nu er der kun tilbage at beslutte dig for, hvilke vine du skal have i din private vinbar. Du kan eventuelt besøge nogle af dem på vores liste for at få inspiration, før du indkøber dit eget lager.