Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

100 mio. kr. på plads: Verdens største kunstværk i glas bliver en realitet i Aalborg

Af Michael Qureshi

Når Martin Nielsen præsenterer sig på et foredrag, så siger han, at han blot er en tømrer fra Klarup.

Men Martin Nielsen er ret meget mere end det. Han bliver manden bag et af de mest ambitiøse projekter i Aalborgs historie.

Hvad de færreste troede var muligt er nu en realitet. Initiativtageren bag Cloud City, Martin Nielsen har på rekordtid indsamlet 100 millioner kroner til realisering af verdens største kunstværk i glas af den internationalt anerkendte argentinske kunstner, Tomás Saraceno.

Herved er den mest betydende milepæl for omdannelsen af Aalborgs ikoniske spritfabrikker nået.

A. Enggaard donerer de sidste 10 mio. kr.

Det er entreprenørvirksomheden A. Enggaard, der nu donerer de sidste 10 millioner til realisering af projektet, og adm. direktør Asger Enggaard er fuld af lovord om byomdannelsesprojektet:

Omdannelsen af det ikoniske industriområde til en helt ny kunst- og oplevelsesbydel er et stort og meget vigtigt skridt for Aalborg. Vi har ikke tidligere set lignende projekter i byen, landet eller sågar i Norden, og det er årsagen til, at vi nu vælger at gå ind og støtte projektet, siger Asger Enggaard og fortsætter:

“Martin Nielsen er på få år gået fra at stå med et projekt, der af mange blev opfattet som urealistisk, til nu at kunne bestille værket,” siger han i en pressemeddelelse fredag formiddag.

Sådan er budgettet på kunstværket

Cloud City Aalborg har tidligere modtaget 50 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond, 10 millioner kroner fra Ny Carlsbergfondet og 5 millioner kroner fra Spar Nord Fonden.

Derudover har Aalborg Kommune garanteret 25 millioner kroner til projektet. Når A. Enggaards 10 millioner kroner lægges hertil er budgettet på 100 millioner kroner nået.

Hos Aalborg Kommune ser borgmester Thomas Kastrup-Larsen værkets tilblivelse som et bevis på, at store visioner kan blive til virkelighed, når både private og offentlige aktører står sammen:

Jeg synes, at det er fantastisk, at finansieringen af kunstværket nu er på plads. Det er en enkelt mands drøm, der er blevet til virkelighed. Stor tak til A. Enggaard for den flotte donation. Det er virkelig en stor dag for Aalborg, Nordjylland og resten af Danmark,” siger han.

Skal opføres af lokale virksomheder og håndværkere

Saracenos kunstværk kommer til at bestå af 68 mangekantede glasmoduler, der hver måler 4,5 meter i diameter. Når de sættes sammen, vil værket nå en højde på 30 meter, og det hele skal efter aftale mellem Tomás Saraceno og Martin Nielsen opføres af lokale virksomheder og håndværkere:

“Det her er en stor, stor personlig drøm, som nu går i opfyldelse. Jeg er ovenud lykkelig for, at de mange års arbejde med at få byen, fonde, investorer og netværk til at tro på projektet nu materialiserer sig i det fantastiske kunstværk. Nu kan vi gå i gang med projektering i samarbejde med Tomás Saraceno og nationale og lokale ingeniører, arkitekter og håndværkere,” forklarer en glad Martin Nielsen.

Martin Nielsen har en optionsaftale på halvdelen af spritgrunden og de tilhørende fabriksbygninger og har arbejdet intensivt med omdannelsesprojektet i en årrække.

Tegnet af verdensberømte Bjarke Ingels

Udover kunstværket af Tomás Saraceno skal området også huse artcentret MonAA i nogle af de tidligere industribygninger.

De ikoniske bygninger må stort set ikke forandres hverken indvendigt eller udvendigt, og derfor er artcentret og de gamle industriinstallationer tænkt nøje sammen. Det er sket i et tæt samarbejde med stjernearkitekten Bjarke Ingels’ tegnestue BIG.

Selve projektet på Spritten bliver ret vildt med egen chokoladefabrik, Street Food Marked og en masse mere – læs om de konkrete planer lige her

Del artikel

Andre læser også