10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den 1. august er en stor dag for Aalborgs kulturliv.

Dagen markerer nemlig, at det officielt er 10 år siden, at én af Danmarks mest eksperimenterende kunsthaller, Kunsthal NORD, blev indviet på initiativ af Aalborg Kommune.

Formålet var dengang, at kunsthallen skulle “udstille og formidle eksperimenterende, nutidig, dansk og international billedkunst med fokus på høj kvalitet og en særlig forpligtelse for den regionale kunstscene”.

Det må siges at være lykkedes – og Kunsthal NORD har tilmed formået at opnå stor anerkendelse og respekt på den nationale kunstscene.

“Gennem ti år har kunsthallen, trods sin beskedne størrelse og driftstilskud, udviklet sig til at blive en kulturinstitution, man virkelig regner med, når det handler om at opleve landets mest eksperimenterende, stedspecifikke og non-kommercielle nutidskunst,” fortæller Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder i Kunsthal NORD.

Jubilæum markeres med ny udstilling

I anledning af 10-års dagen inviterer Kunsthal NORD derfor alle forbi til party, pølser og performance fra kl. 17.

Her vil gæsterne, foruden håndbajere og hotdogs, kunne opleve åbningen af den nye jubilæumsudstilling Provisorisk landskab, der er de to billedkunstnere, Jan Danebod og Peter Olsens, hidtil største udstilling.

Her vil 40-50 installatoriske værker, der alle er lavet specifikt til Kunsthal NORD og Nordkrafts arkitektoniske karakter og særpræg, danne rammen om kunsthallens første runde jubilæum.

Du kan læse mere om jubilæet her.

Kunstner: E.B. Itso, foto: Niels Fabæk

Et non-kommercielt foretagende

I Aalborg har vi stor grund til at være stolte over at huse Kunsthal NORD; her er tale om et sted, der i den grad har formået at ældes med ynde.

I dag er institutionen anerkendt og respekteret af kunstnere såvel som connoisseurs – og ikke mindst Statens Kunstfond, der gennem tiden har støttet op mod 95% af alle kunsthallens udstillinger økonomisk.

“Vi har haft stor succes med at få støtte fra Statens Kunstfond, fordi den kunst vi præsenterer er non-kommerciel eksperimenterende og skabt af professionelle, akademiuddannede kunstnere” forklarer Henrik Broch-Lips.

Kunstner: Hesselholdt & Mejlvang, Foto: Niels Fabæk
Kunstner: Adam Saks, Foto: Niels Fabæk

Der er altid gratis adgang til alle udstillingerne, omvisninger, events, foredrag og kunstsaloner.

“Den kunst, vi viser er sjældent kommerciel og vi har da heller ingen intention om at sælge nogen noget – ‘dialog’ er i stedet blevet et nøgleord og med publikum i centrum ønsker vi, at Kunsthal NORD fungerer som en aktiv, nyskabende og kritisk medspiller på kunstscenen.

Vi vil gerne være en platform for debat, formidling og samtale om den aktuelle kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

KN1-15, Foto: Niels Fabæk

Kunst skal udfordre os

Blot fordi udstillingerne bliver skabt ud fra et non-kommercielt aspekt, er det langt fra ensbetydende med, at Kunsthal NORD sparer på noget.

Én af præmisserne for kunsthallens udstillere er blandt andet, at de skal kunne arbejde stedspecifikt og være akademiuddannede billedkunstnere, der arbejder med kunsten som en faglig videnskab.

Kunstner: Krista Rosenkilde, Foto: Niels Fabæk

Ifølge Henrik Broch-Lips er det med til at undgå gentagelser og i stedet udvikle forståelse for kunsten:

”Ligesom de fleste hellere vil få deres hjerte opereret af en universitetsuddannet læge, så udstiller vi også helst kunst, der er skabt af akademiuddannede billedkunstnere.

Det er vigtigt som kunstner i dag at kende kunsthistorien, især fordi der så er større chance for at undgå at producere ’farceagtige repetitioner’, som den tyske teoretiker Peter Bürger har kaldt de mange kedelige gentagelser, som især maleriet er så belastet af og som ret beset ikke har noget med kunst at gøre,” forklarer han.

”Kunsthal NORD er et attraktivt sted at udstille, fordi der ikke er plads til ligegyldige gentagelser, men tværtimod rum til eksperimenter, undersøgelser og vilde forsøg.

De bedste kunstnere betragter jeg som forskere. De har en særlig evne til at få os til at se verden på nye måder og i nye perspektiver, så hvis der er nogen, der kan redde os fra undergang, så er det kunstnerne.”

Kunstner: Theis Wendt, Foto: Niels Fabæk

Et pissoir kan også være kunst

Men skal kunst nødvendigvis altid være nytænkende og eksperimenterende? Er Kunsthal NORD i virkeligheden bare interesseret i at provokere sit publikum?

” De værker og den kunstneriske praksis, vi udstiller er ikke for at provokere unødigt – men vi viser gerne kunst, der kan udfordre og provokere vores tanker. Jeg synes tværtimod, det kan være noget provokerende, at nogle kan finde på at vise og markedsføre trivielle malerier som samtidskunst og som om vi var i 1912.

Al materiale kan i princippet blive til kunst, og vores publikum er nødt til at have tillid til, at når de besøger os, er det kunst, de bliver præsenteret for,” forklarer Henrik og bruger her et pissoir som eksempel:

”Siden historien om den verdensberømte kunstner Marcel Duchamps værk ’Fountain’ fra 1917, er vi nødt til at acceptere at selv en massefremstillet pissekumme kan optræde som et kunstværk, hvis kunstneren vælger, at vi skal se den som et sådant,” forklarer han og uddyber:

”Der er stor forskel på at betragte en genstand på et professionelt ledet udstillingssted og efter fire fadbamser på et herretoilet på en natbar i Jomfru Anegade.

Selvom det måske ikke var Marcel Duchamps intention, så er en sådan tissekumme vendt på hovedet faktisk en smuk, æstetisk genstand”, siger Henrik Broch-Lips.

Core, Mantle, Crust, foto: Niels Fabæk

Er du ikke typen, der kan se skønheden i en tissekumme – eller bare nægter at anskue det som et kunstværk, så er du stadig velkommen hos Kunsthal NORD.

Jo mere forvirret du er – jo bedre.

“At man ikke altid kan forstå det, er faktisk det ultimative og meningen med kunst: Den bedste kunst kan sætte os i tvivl, udfordre vore vante tankesæt og gøre os fortvivlede, fordi vi ikke umiddelbart forstår, hvad vi oplever.

Lige præcis dén tilstand, hvor vi er nødt til at arbejde med at forstå, kan skabe forandring og udvikling.

På den måde kan man sammenligne kunst med kærligheden: Det er ofte det, vi ikke forstår, som vi bliver tiltrukket af og som binder os sammen. For så er der noget at arbejde for og kæmpe med i forholdet.

På samme måde er det med den bedste kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

FAKTA OM KUNSTHAL NORD:

Kunsthal NORD har gratis adgang for alle og er en vigtig vidensplatform for debat og samtale om den aktuelle nutidskunst.

Kunsthallen driver Åbent Akademi og Nordjyllands Kunstnerværksted, men kan nu også fra september tilbyde unge mellem 18 og 29 år en ny, gratis toårig deltidsuddannelse i kunstformidling, hvor de bliver uddannet i at forstå samtidskunsten, formidle og kuratere den samt samarbejde med kommuner, institutioner og virksomheder.

Kunsthallen tilbyder jævnligt gratis filosofiske kunstsaloner, børnekunstsaloner, foredrag, omvisninger og andre events.

I de seneste par år har Kunsthal NORD rykket kunstnere og kunst ud af kunsthallen og ud til folk ved at initiere en kunstfestival med femten hvide kuber i AA, drive en satellit på Aalborg Banegård og køre mobile satellitter ud til bl.a. Mors, Aalborg Øst og Kunsten Summerlounge.

Vildt og vådt: Her er programmet for årets Waater Festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

På trods af, at regnen sidste år silede ned over Aalborgs første vandfestival, blev de våde dage et kæmpe hit for både store og små.

Nu er nedtællingen til anden udgave af Waater Festival i gang, og i næste weekend kan du igen springe ombord (og overbord?) på et hav af forskellige vandaktiviteter, der finder sted i og omkring Østre Havn.

Aktiviteterne inkluderer alt fra Waater Blob, Air Track, Waater Slide, Waater Vandtrampolin, Dykkertank, SUB Boards, Mega SUB Boards, Sit On top kajakker, GoBoats, RIB både, Aalborg Cable Park og FunCenterets kajakpolobane.

Igen i år kan erfarne og uerfarne vandhunde altså prøve kræfter med almindelige og ualmindelige vandaktiviteter i både sikre og trygge rammer.

Der er lagt op til både våde og tørre oplevelser for alle – og så er det hele ganske gratis.

Følg med på Waater’s Facebook-side her.

En aktiv weekend for hele familien

Waater er i år en del af Idrætsmødet, der strækker sig helt fra Vestre Fjordpark til Østre Havn, hvor Waater Festival finder sted.

Handelsbanken er hovedsponsor for eventet, mens Nichlas Tougaard, Partner og kreativ Direktør i reklamebureauet Det nye sort, står i spidsen for de van(d)vittige dage i byen.

“Vores vision er, sammen med Idrætsmødet, at skabe et mindset for familier og unge om, at næste weekend skal være en aktiv én af slagsen.

Der bliver så mange fede aktiviteter både i land og på vand – og da det hele er fuldstændig gratis, er det jo oplagt at få prøvet tingene af,” siger Nichlas Tougaard.

I år ser vejret en anelse mere tørt ud – så i år kan gæsterne altså helt selv vælge, hvor våde de vil blive.

Byen møder stranden

Det er ikke kun i vandet, at der er skruet op på oplevelsesparameteret.

I år skal der også gøres en masse ekstra ud af havnemiljøet, hvor paller, solsejl, parasoler og sandkasser til børn skal være med til at skabe rammerne for et fedt urban beach miljø.

Over overfladen vil der ose af ægte festivalstemning og kunne købes måde mad, is og kølige drikke.

“Vi vil gerne udnytte lokationen endnu bedre og lade byen møde stranden.

Meny vil sørge for forskellige foodstands, og vi opstiller også barer – så der vil altså også være mulighed for at få både vådt og tørt i løbet af dagen,” siger Nichlas.

Ét af weekendens helt store trækplastre bliver uden tvivl den store Blob Battle, hvor lokale virksomheder skal dyste mod hinanden på den store, oppustelige luftpude.

Deltagerne bedømmes ud fra henholdsvis flotteste udklædning, bedste moves, højden på springet og den vildeste landing/ styrt i vandet.

Dette kan du opleve lørdag kl. 12.00-12.45.

Der bliver altså mange gode grunde til at kigge forbi i Østre Havn i næste weekend – uanset om du er interesseret i at blive (meget) våd, eller bare vil nyde det hele fra kajkanten.

Nu er det endelige program for de våde dage omsider offentliggjort:

Lørdag (31/08/2019)

Kl. 10.00: Åbning af Waater Festival 2019

Kl. 10.00-18.00: Alle aktiviteter åbner

Gratis aktiviteter for alle

Kl. 10.25: Faldskærmsudspring

3 faldskærmsudspringere lander i havnen

Kl. 12.00-17.00: Aalborg Cable Park

Prøv waveboard gratis

Kl. 11.00-12.00: Kajakpolo kamp

FunCenter åbner deres kajakpolobane

Kl. 12.00-12.45: Waater Blob Battle

Vores store virksomheds battle på Waater Blobben

Kl. 12.45-13.00: Præmieoverrækkelse

Præmie for bedste spring, fald og udklædning

Kl. 13.00-14.00: Kajakpolo kamp

FunCenter åbner deres kajakpolobane

Kl. 13.30-15.30: RIB boat

Oplev fuld fart over vandet i RIB bådene

Kl. 15.00-15.30: Prof. udspringsshow

Internationalle & profesionelle Cliff Divers springer på Waater Blob

Kl. 16.00-17.00: Kajakpolo kamp

FunCenter åbner deres kajakpolobane

Kl. 17.00-17.30: Prof. udspringsshow

Internationalle & profesionelle Cliff Divers springer ud fra en kran i 20 meters højde

Kl. 18.00: Waater Festival lukker for i dag

Søndag (01/09/2019)

Kl. 10.00: Åbning af Waater Festival

Kl. 10.00-18.00: Alle aktiviteter åbner

Gratis aktiviteter for alle

Kl. 12.00-17.00: Aalborg Cable Park

Prøv waveboard gratis

Kl. 10.30-11.00: Prof. udspringsshow

Internationalle & profesionelle Cliff Divers springer på Waater Blob

Kl. 11.00-12.00: Kajakpolo kamp

FunCenter åbner deres kajakpolobane

Kl. 12.00-12.30: Vandkamp

Vi forsøger at lave Danmarks største vandkamp

Kl. 13.00-14.00: Kajakpolo kamp

FunCenter åbner deres kajakpolobane

Kl. 15.00-15.45: Waater Slide Battle

Åben tilmelding på dagen

Kl. 15.45-16.00: Præmieoverrækkelse

Præmie til bedste tid

Kl. 16.00-17.00: Kajakpolo kamp

FunCenter åbner deres kajakpolobane

Kl. 17.00-17.30: Prof. udspringsshow

Internationalle & profesionelle Cliff Divers springer ud fra en kran i 20 meters højde

Kl. 18.00: Waater Festival lukker for i år.

Følg med på Waater’s Facebook-side her.

Vi Elsker 90’erne tæt på udsolgt: Det skal du glæde dig til

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Morten Ryming
Foto: Morten Ryming

22 grader, sol, tørvejr og verdens største 90’er fest.

Det er svært at stable bedre betingelser op for en udendørs koncert, når Vi Elsker 90’erne karavanen åbner dørene på lørdag d. 31. august om formiddagen til 13 timers vild fest.

I skrivende stund er der totalt udsolgt på Drink & Dance billetter.

På festbilletterne går det også rigtig hurtigt nu, så de skal fanges på Ticketmaster, inden de røde lamper tændes og der meldes udsolgt.

Vejret har en ret væsentlig betydning, så vi fik lige en status fra DMI på udsigterne for lørdag.

“Som prognosen er lige nu, får Aalborg nogen sol og temperaturer op til 22 grader på lørdag.

Torsdag passerer en koldfront med regn og byger, og fredag kan vi se frem til lidt køligere luft med enkelte byger.

Lørdag kommer der sandsynligvis varmere luft indover Aalborg, og der er generelt udsigt til tørt vejr med stigende temperaturer,” siger Martin Lindberg, Vagtchef ved DMI til MigogAalborg.

Han understreger, at der altid er en vis usikkerhed på en 6 døgns prognose.

Bliver en vild dag

MigogAalborg er mediepartner på Vi Elsker 90’erne, og vi har spurgt arrangør og vært Riffi Haddaoui, hvad man skal glæde sig til på lørdag.

I går var 90’er karavanen i Odense, hvor tusinder havde en gigantisk fest i Kongens Have. Scooter, Cascada, Vengaboys, Alice DJ, Eiffel 65 og alle de andre leverede i den grad varen.

Se Cascada fra scenen herunder

“Vi har været i Rødovre, Næstved, Aabenraa, Stockholm, Göteborg og så i går i Odense, hvor der har været totalt udsolgt alle steder.

Det har været en fantastisk sommer, hvor der er blevet festet løs til. Nu er turen så kommet til Aalborg, og vi glæder os.

Det bliver vildt lige fra de første navne går på til det hele slutter.

Man kommer ikke til at stå stille i 13 timer, hvis man kommer tidligt,” siger partner i Vi Elsker 90’erne, Riffi Haddaoui.

Har lyttet til kritik

Sidste år blev Aalborg lidt ramt af nogle logistik-problemer på baren i Drink & Dance området, som skabte lidt længere køer end normalt.

“Vi har selvfølgelig evalueret og lyttet til vores dejlige gæster. Vi stiller op med 50 professionelle bartendere og dobbelt så mange barmeter som sidste gang.

I de andre byer er tingene kørt glat, og vi har gjort alt i vores magt for at sikre, at det hele kommer til at spille i Aalborg,” forklarer Riffi.

Du kan se spilleplanen for Vi Elsker 90’erne her

Hvad: Vi Elsker 90’erne
Hvor: Mølleparken, Aalborg
Hvornår: Lørdag d. 31. august 2019

Køb billetter her.

Stiletter i Vildmarken og saunagus: Kom til Women’s Weekend i Blokhus

Skrevet af: Redaktionen

Fredag den 6. september begynder den populære kvinde-weekend atter i Blokhus, og i år kan vi se frem til alt fra Ladies Night, Stiletter i Vildmarken og mindfulness.

Der er fyret op for råhyggen, når weekenden starter med Ladies Night.

“Der var udsolgt på blot 10 dage og vi glæder os til at byde 60 gæster velkommen til ginsmagning, konkurrencer, goodiebags og livemusik med den altid hyggelige Jens Varmløse på Kunstcafeen Blokhus.

Vi arbejder i øjeblikket på at frigive 10 billetter mere, der er dog lige lidt ting der skal falde på plads, men hold øje med vores Facebook-side, fortæller Lotte Kande, der er med i arbejdsgruppen bag weekenden.

Stiletter i Vildmarken

I år præsenterer arbejdsgruppen en nyhed, hvor kvinderne kan tage med ”ud” i den hemmelige Vildmark.

Lørdag den 7. september er der ”Stiletter i Vildmarken” fra kl. 17.00.

“Det her bliver fantastisk! Glæd Jer til en naturtro og intim forkælelses-aften for kvinder i alle aldre,” fortæller Louise Kande.

Det hele starter med afgang til Vildmarken kl. 17.00, hvorefter kvinderne bydes velkommen med rislende bobler.

Dernæst byder aftenen på et spændende foredrag med Jon Lindberg – Vildmarks-Jon, der vandt “Alene i Vildmarken” som den første dansker.

Der bliver stilet-venlig tapas med forskellige lækkerier, tilpasset kvinder, udsøgt ginsmagning med et udvalg af vildmarks-gin, serveret og fortalt af Vildmarks-Jon.

Den populære tryllekunstner og komiker, Kim Andersen, går på naturscenen og leverer derefter et stærk show der går lige til “sø-kanten”.

“Der bliver intim og hyggelig stemning i læ af trækronerne, for de maksimalt 70 kvinder der møder op til dette nye og spændende arrangement, der netop er blevet en NYHED for Women’s Weekend 2019,” fortæller Louise Kande.

Prisen for Stileter i Vildmarken er 190 kr. person inklusiv mad. Du finder billetinfo lige her. Der er toiletforhold og mulighed for køb af drikkevarer på den hemmelige lokation i vildmarken.

Forkæl sanserne hele weekenden

Til Women’s Weekend 2019 er der sat ekstra ind på at give kvinderne lidt ekstra sanseforkælelse.

Hele weekenden kan man deltage i ”Vesterhavsdyp”, hvor man kan springe med søstrene i bølgen blå alle dage kl. 08.00.

Lørdag d. 7. september er der mulighed for selvforkælelse i første klitrække, når der bliver saunagus med havblik på Blokhus Strand, hvor man kan opleve tre forskellige gusoplevelser kombineret med et forfriskende dyp i Vesterhavet – her skal du huske at medbringe håndklæde hjemmefra.

Lørdag og søndag er der mulighed for at finde den indre ro med en omgang blid flow yoga i Kalstrup.

“Der bliver blide åndedrætsøvelser, yogastillinger, skønne og afslappende stræk og mindfulness-meditation,” forklarer yoga-instruktør Christinna der tilføjer, at man bare møder op.

Lørdag d. 7. september fra kl. 11.30 og søndag d. 8. september, mellem kl. 8.00-11.00, kan man prøve ”Sauna with a view” – der indleder til et forfriskende dyp i Vesterhavet efterfulgt af en dejlig og varm saunaoplevelse.

Du kan finde billetinfo til Saunagus med Havblik og Sauna With a view her.

Markedsstemning i Hune

Er du vild med lopper, mode, upcycling design og interiør, kan du komme og gøre en god handel søndag d. 8. september, kl. 10.00 – 14.00, når Hune omdannes til et stort kræmmermarked.

“Samme dag vil man fra kl. 11.00 – 16.00 kunne lade sig inspirere af alverdens kunstaktuelle udstillere, der holder et hyggeligt kunstmarked på Springvandstorvet i Blokhus,” opfordrer Jannie Ratke der også udgør én af de tre piger i arbejdsgruppen.

Det sjove og det skøre

Blokhus Strand Baadlaug holder Anderæs for kvinder lørdag d. 7. september, hvor man kan købe en lyserød plastikand og være med i den store ”kap-svømning”, når ænderne slippes fri i Blokhus Bæk og kæmper om at svømme først over målstregen

Der vil være et glas champagne og hver købte lyserøde and, og der vil være fine præmier. Der er indskrivning fra kl. 14.00 og ænderne koster 30 kr. pr. stk.

Women’s Weekend afsluttes søndag d. 8. september med masser af girlpower til ”MTB og bobler”. På to hjul guider 2 erfarne MTB-eksperter både nybegyndere og øvede kvinder med på en rå mountainbike-tur fra kl. 13.00-15.00 gennem områdets terræn.

Man mødes ved Gateway i Blokhus på selve aktivitetspladsen, og det koster 50 kr, som betales på stedet med MobilePay.

I målfeltet fejres turen selvfølgelig med sprudlende bobler.

Cykler kan lejes ved Hune/Blokhus Cykeludlejning (+ 45 25 78 86 20)

Hvad: Women’s Weekend Blokhus
Hvor: Blokhus og omegn
Hvornår: Fredag d. 6 september – søndag d. 8. september

Find mere info her.