10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den 1. august er en stor dag for Aalborgs kulturliv.

Dagen markerer nemlig, at det officielt er 10 år siden, at én af Danmarks mest eksperimenterende kunsthaller, Kunsthal NORD, blev indviet på initiativ af Aalborg Kommune.

Formålet var dengang, at kunsthallen skulle “udstille og formidle eksperimenterende, nutidig, dansk og international billedkunst med fokus på høj kvalitet og en særlig forpligtelse for den regionale kunstscene”.

Det må siges at være lykkedes – og Kunsthal NORD har tilmed formået at opnå stor anerkendelse og respekt på den nationale kunstscene.

“Gennem ti år har kunsthallen, trods sin beskedne størrelse og driftstilskud, udviklet sig til at blive en kulturinstitution, man virkelig regner med, når det handler om at opleve landets mest eksperimenterende, stedspecifikke og non-kommercielle nutidskunst,” fortæller Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder i Kunsthal NORD.

Jubilæum markeres med ny udstilling

I anledning af 10-års dagen inviterer Kunsthal NORD derfor alle forbi til party, pølser og performance fra kl. 17.

Her vil gæsterne, foruden håndbajere og hotdogs, kunne opleve åbningen af den nye jubilæumsudstilling Provisorisk landskab, der er de to billedkunstnere, Jan Danebod og Peter Olsens, hidtil største udstilling.

Her vil 40-50 installatoriske værker, der alle er lavet specifikt til Kunsthal NORD og Nordkrafts arkitektoniske karakter og særpræg, danne rammen om kunsthallens første runde jubilæum.

Du kan læse mere om jubilæet her.

Kunstner: E.B. Itso, foto: Niels Fabæk

Et non-kommercielt foretagende

I Aalborg har vi stor grund til at være stolte over at huse Kunsthal NORD; her er tale om et sted, der i den grad har formået at ældes med ynde.

I dag er institutionen anerkendt og respekteret af kunstnere såvel som connoisseurs – og ikke mindst Statens Kunstfond, der gennem tiden har støttet op mod 95% af alle kunsthallens udstillinger økonomisk.

“Vi har haft stor succes med at få støtte fra Statens Kunstfond, fordi den kunst vi præsenterer er non-kommerciel eksperimenterende og skabt af professionelle, akademiuddannede kunstnere” forklarer Henrik Broch-Lips.

Kunstner: Hesselholdt & Mejlvang, Foto: Niels Fabæk
Kunstner: Adam Saks, Foto: Niels Fabæk

Der er altid gratis adgang til alle udstillingerne, omvisninger, events, foredrag og kunstsaloner.

“Den kunst, vi viser er sjældent kommerciel og vi har da heller ingen intention om at sælge nogen noget – ‘dialog’ er i stedet blevet et nøgleord og med publikum i centrum ønsker vi, at Kunsthal NORD fungerer som en aktiv, nyskabende og kritisk medspiller på kunstscenen.

Vi vil gerne være en platform for debat, formidling og samtale om den aktuelle kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

KN1-15, Foto: Niels Fabæk

Kunst skal udfordre os

Blot fordi udstillingerne bliver skabt ud fra et non-kommercielt aspekt, er det langt fra ensbetydende med, at Kunsthal NORD sparer på noget.

Én af præmisserne for kunsthallens udstillere er blandt andet, at de skal kunne arbejde stedspecifikt og være akademiuddannede billedkunstnere, der arbejder med kunsten som en faglig videnskab.

Kunstner: Krista Rosenkilde, Foto: Niels Fabæk

Ifølge Henrik Broch-Lips er det med til at undgå gentagelser og i stedet udvikle forståelse for kunsten:

”Ligesom de fleste hellere vil få deres hjerte opereret af en universitetsuddannet læge, så udstiller vi også helst kunst, der er skabt af akademiuddannede billedkunstnere.

Det er vigtigt som kunstner i dag at kende kunsthistorien, især fordi der så er større chance for at undgå at producere ’farceagtige repetitioner’, som den tyske teoretiker Peter Bürger har kaldt de mange kedelige gentagelser, som især maleriet er så belastet af og som ret beset ikke har noget med kunst at gøre,” forklarer han.

”Kunsthal NORD er et attraktivt sted at udstille, fordi der ikke er plads til ligegyldige gentagelser, men tværtimod rum til eksperimenter, undersøgelser og vilde forsøg.

De bedste kunstnere betragter jeg som forskere. De har en særlig evne til at få os til at se verden på nye måder og i nye perspektiver, så hvis der er nogen, der kan redde os fra undergang, så er det kunstnerne.”

Kunstner: Theis Wendt, Foto: Niels Fabæk

Et pissoir kan også være kunst

Men skal kunst nødvendigvis altid være nytænkende og eksperimenterende? Er Kunsthal NORD i virkeligheden bare interesseret i at provokere sit publikum?

” De værker og den kunstneriske praksis, vi udstiller er ikke for at provokere unødigt – men vi viser gerne kunst, der kan udfordre og provokere vores tanker. Jeg synes tværtimod, det kan være noget provokerende, at nogle kan finde på at vise og markedsføre trivielle malerier som samtidskunst og som om vi var i 1912.

Al materiale kan i princippet blive til kunst, og vores publikum er nødt til at have tillid til, at når de besøger os, er det kunst, de bliver præsenteret for,” forklarer Henrik og bruger her et pissoir som eksempel:

”Siden historien om den verdensberømte kunstner Marcel Duchamps værk ’Fountain’ fra 1917, er vi nødt til at acceptere at selv en massefremstillet pissekumme kan optræde som et kunstværk, hvis kunstneren vælger, at vi skal se den som et sådant,” forklarer han og uddyber:

”Der er stor forskel på at betragte en genstand på et professionelt ledet udstillingssted og efter fire fadbamser på et herretoilet på en natbar i Jomfru Anegade.

Selvom det måske ikke var Marcel Duchamps intention, så er en sådan tissekumme vendt på hovedet faktisk en smuk, æstetisk genstand”, siger Henrik Broch-Lips.

Core, Mantle, Crust, foto: Niels Fabæk

Er du ikke typen, der kan se skønheden i en tissekumme – eller bare nægter at anskue det som et kunstværk, så er du stadig velkommen hos Kunsthal NORD.

Jo mere forvirret du er – jo bedre.

“At man ikke altid kan forstå det, er faktisk det ultimative og meningen med kunst: Den bedste kunst kan sætte os i tvivl, udfordre vore vante tankesæt og gøre os fortvivlede, fordi vi ikke umiddelbart forstår, hvad vi oplever.

Lige præcis dén tilstand, hvor vi er nødt til at arbejde med at forstå, kan skabe forandring og udvikling.

På den måde kan man sammenligne kunst med kærligheden: Det er ofte det, vi ikke forstår, som vi bliver tiltrukket af og som binder os sammen. For så er der noget at arbejde for og kæmpe med i forholdet.

På samme måde er det med den bedste kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

FAKTA OM KUNSTHAL NORD:

Kunsthal NORD har gratis adgang for alle og er en vigtig vidensplatform for debat og samtale om den aktuelle nutidskunst.

Kunsthallen driver Åbent Akademi og Nordjyllands Kunstnerværksted, men kan nu også fra september tilbyde unge mellem 18 og 29 år en ny, gratis toårig deltidsuddannelse i kunstformidling, hvor de bliver uddannet i at forstå samtidskunsten, formidle og kuratere den samt samarbejde med kommuner, institutioner og virksomheder.

Kunsthallen tilbyder jævnligt gratis filosofiske kunstsaloner, børnekunstsaloner, foredrag, omvisninger og andre events.

I de seneste par år har Kunsthal NORD rykket kunstnere og kunst ud af kunsthallen og ud til folk ved at initiere en kunstfestival med femten hvide kuber i AA, drive en satellit på Aalborg Banegård og køre mobile satellitter ud til bl.a. Mors, Aalborg Øst og Kunsten Summerlounge.

Grønt lys fra regeringen: Studenterkørsel bliver tilladt i år

Skrevet af: Redaktionen

Så blev det officielt.

Årets studenter landet over får lov til at køre studenterkørsel. Det bekræfter Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

“For de unge er studenterkørslen helt uden sammenligning den vigtigste begivenhed, og derfor er det glædeligt at de unge får lov til at sætte et festligt punktum for deres uddannelse og i øvrigt for et svært forår i coronaens tegn.

Det er så velfortjent. Vognkørsel er en stor oplevelse, man kun har én gang i livet,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Studenterkørslen er kun tilladt, hvis det foregår klassevist for at undgå større forsamlinger.

Ifølge DR er beslutningen truffet med bred opbakning på tværs af Folketinget.

Begrænsning på afslutningsceremoni

De kommende studenter kan altså godt begynde at leje køretøjer.

Som følge af beslutningen bliver der dog sat begrænsning på studenternes afslutningsceremonier på uddannelsesstederne, hvor de får overdraget deres afgangsbeviser.

Translokationerne skal afholdes klassevis og ikke som vanligt med samtlige afgangselever samlet til et stort arrangement.

Burger Week hos Bogø

Sammen med Bogø laver vi her på MigogAalborg Burger Week – den løber fra 1. – 7. juni. Få en valgfri burger fra menukortet, fritter og dip til 50 kr. (plus billetgebyr) – læs mere og bestil her

Lars Seier med vild konkurrence: Udlover 26 Michelin-middage for to personer

Skrevet af: Redaktionen

Milliardæren og restaurantindehaveren af intet mindre end to danske Michelin-restauranter, Lars Seier, er i sit gavmilde hjørne.

Han udlodder nemlig 26 middage for to personer med vin på en dansk Michelin-restaurant.

Alt du skal gøre er at fortælle ham om dit bedste måltid – uanset om det er svigermors frikadeller eller et af dine utallige besøg på det lokale pizzaria gerne her i Aalborg – eller noget helt tredje.

Støtter en presset branche

Lars Seier er medejer af Danmarks eneste tre-stjernede Michelin-restaurant Geranium samt den vilde Alchemist som kaldes for verdens vildeste restaurant.

Nu udlodder Seier 26 gratis middage for 2 personer med menu og vine på Michelin restaurant.

Én middag på hver af de danske Michelin restauranter – alle på hans regning.

Lars Seier ved, det er en vanskelig tid for de danske restauranter, og denne konkurrence er derfor hans “beskedne” bidrag til en presset branche.

Der er dog også en anden tanke med konkurrencen:

“Samtidig vil jeg gerne give nogle af de folk, der måske ikke så tit kommer på de prisbelønnede steder, en chance for et sublimt måltid. Det der nok nogen der trænger til efter de sidste par måneder,” fortæller Lars Seier på Facebook.

Er du så heldig at vinde kan du b.la. komme på besøg hos Noma i København, Kadeau på Bornholm, Ti Trin Ned i Fredericia eller måske hans egen restaurant, Alchemist, i København.

Der er jo desværre ingen i Aalborg eller i hele Nordjylland, men der er ikke langt til eventuelt Aarhus eller en sviptur til København med SAS eller DAT fra Aalborg Lufthavn.

Den fulde liste kan ses lige her.

Michelinstjerner 2019

Sådan deltager du i lodtrækningen

“Her skal du fortælle om det bedste måltid, du har fået i dit liv. Det kan være på restaurant herhjemme eller i udlandet, men det må også gerne være på det lokale pizzaria eller hjemme hos din bedstemor,” forklarer Lars Seier.

Deadline for deltagelse er onsdag d. 24/06 kl 24.00.

Du kan deltage på Seiers Facebook-profil lige her

Ikke mange fly ud af landet: Rejsevejledninger rammer Aalborg Lufthavn hårdt

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Aalborg Lufthavn
Foto: Aalborg Lufthavn

Endnu en usædvanlig stille måned i Aalborg Lufthavn er afsluttet, og konsekvensen af Europas nedlukning ses stadig tydeligt i udenrigs- og chartertrafikken.

I maj 2020 var der således en tilbagegang på 100 procent i antallet af charterpassagerer til og fra Aalborg Lufthavn – med 0 charterpassagerer i år mod 14.472 passagerer i maj 2019.

Udenrigstrafikken går også 100 procent tilbage i maj 2020, da 0 passagerer er registeret i maj 2020 mod 45.830 passagerer i maj 2019. 103 passagerer udgør det, der kaldes andet trafik.

Det skriver Aalborg Lufthavn i en pressemeddelelse.

Fraråder rejser til mange lande

Myndighedernes forlængede rejsevejledninger, hvor de fraråder rejser til alle øvrige lande end Norge, Island og Tyskland får også store konsekvenser for trafikken i Aalborg Lufthavn.

KLM har dog meddelt, at de genoptager ruten Aalborg-Amsterdam med en daglig afgang fra den 15. juni, og meget mere bliver det nok ikke til med fly ud af landet fra Aalborg Lufthavn.

“En sommersæson uden chartertrafik, og kun marginalt udenrigstrafik kommer til at gøre ondt på os og hele branchen,” siger Søren Svendsen, direktør for Aalborg Lufthavn.

Indenrigstrafik øges

Til trods for dét synes en lille optimisme at spire, idet indenrigstrafikken begynder at røre på sig.

Indenrigstrafikken går således ’kun’ tilbage med 95,0 procent, således rejste 3.722 passagerer til og fra København i maj 2020 mod 74.300 passagerer i 2019.

“Fra 8. juni får SAS selskab på Aalborg – København ruten af DAT, der starter med at flyve 3 daglige afgange.

Samtidig flyver DAT allerede til Bornholm fra Aalborg, og her har flyene særdeles pæne belægningsprocenter, så efterspørgslen på dansk indenrigs er stigende,” siger Søren Svendsen.

I august starter Great Dane Airlines også op med fire daglige afgange til København, så på den rute er der lagt op til skarpe priser.