10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Den 1. august er en stor dag for Aalborgs kulturliv.

Dagen markerer nemlig, at det officielt er 10 år siden, at én af Danmarks mest eksperimenterende kunsthaller, Kunsthal NORD, blev indviet på initiativ af Aalborg Kommune.

Formålet var dengang, at kunsthallen skulle “udstille og formidle eksperimenterende, nutidig, dansk og international billedkunst med fokus på høj kvalitet og en særlig forpligtelse for den regionale kunstscene”.

Det må siges at være lykkedes – og Kunsthal NORD har tilmed formået at opnå stor anerkendelse og respekt på den nationale kunstscene.

“Gennem ti år har kunsthallen, trods sin beskedne størrelse og driftstilskud, udviklet sig til at blive en kulturinstitution, man virkelig regner med, når det handler om at opleve landets mest eksperimenterende, stedspecifikke og non-kommercielle nutidskunst,” fortæller Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder i Kunsthal NORD.

Jubilæum markeres med ny udstilling

I anledning af 10-års dagen inviterer Kunsthal NORD derfor alle forbi til party, pølser og performance fra kl. 17.

Her vil gæsterne, foruden håndbajere og hotdogs, kunne opleve åbningen af den nye jubilæumsudstilling Provisorisk landskab, der er de to billedkunstnere, Jan Danebod og Peter Olsens, hidtil største udstilling.

Her vil 40-50 installatoriske værker, der alle er lavet specifikt til Kunsthal NORD og Nordkrafts arkitektoniske karakter og særpræg, danne rammen om kunsthallens første runde jubilæum.

Du kan læse mere om jubilæet her.

Kunstner: E.B. Itso, foto: Niels Fabæk

Et non-kommercielt foretagende

I Aalborg har vi stor grund til at være stolte over at huse Kunsthal NORD; her er tale om et sted, der i den grad har formået at ældes med ynde.

I dag er institutionen anerkendt og respekteret af kunstnere såvel som connoisseurs – og ikke mindst Statens Kunstfond, der gennem tiden har støttet op mod 95% af alle kunsthallens udstillinger økonomisk.

“Vi har haft stor succes med at få støtte fra Statens Kunstfond, fordi den kunst vi præsenterer er non-kommerciel eksperimenterende og skabt af professionelle, akademiuddannede kunstnere” forklarer Henrik Broch-Lips.

Kunstner: Hesselholdt & Mejlvang, Foto: Niels Fabæk
Kunstner: Adam Saks, Foto: Niels Fabæk

Der er altid gratis adgang til alle udstillingerne, omvisninger, events, foredrag og kunstsaloner.

“Den kunst, vi viser er sjældent kommerciel og vi har da heller ingen intention om at sælge nogen noget – ‘dialog’ er i stedet blevet et nøgleord og med publikum i centrum ønsker vi, at Kunsthal NORD fungerer som en aktiv, nyskabende og kritisk medspiller på kunstscenen.

Vi vil gerne være en platform for debat, formidling og samtale om den aktuelle kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

KN1-15, Foto: Niels Fabæk

Kunst skal udfordre os

Blot fordi udstillingerne bliver skabt ud fra et non-kommercielt aspekt, er det langt fra ensbetydende med, at Kunsthal NORD sparer på noget.

Én af præmisserne for kunsthallens udstillere er blandt andet, at de skal kunne arbejde stedspecifikt og være akademiuddannede billedkunstnere, der arbejder med kunsten som en faglig videnskab.

Kunstner: Krista Rosenkilde, Foto: Niels Fabæk

Ifølge Henrik Broch-Lips er det med til at undgå gentagelser og i stedet udvikle forståelse for kunsten:

”Ligesom de fleste hellere vil få deres hjerte opereret af en universitetsuddannet læge, så udstiller vi også helst kunst, der er skabt af akademiuddannede billedkunstnere.

Det er vigtigt som kunstner i dag at kende kunsthistorien, især fordi der så er større chance for at undgå at producere ’farceagtige repetitioner’, som den tyske teoretiker Peter Bürger har kaldt de mange kedelige gentagelser, som især maleriet er så belastet af og som ret beset ikke har noget med kunst at gøre,” forklarer han.

”Kunsthal NORD er et attraktivt sted at udstille, fordi der ikke er plads til ligegyldige gentagelser, men tværtimod rum til eksperimenter, undersøgelser og vilde forsøg.

De bedste kunstnere betragter jeg som forskere. De har en særlig evne til at få os til at se verden på nye måder og i nye perspektiver, så hvis der er nogen, der kan redde os fra undergang, så er det kunstnerne.”

Kunstner: Theis Wendt, Foto: Niels Fabæk

Et pissoir kan også være kunst

Men skal kunst nødvendigvis altid være nytænkende og eksperimenterende? Er Kunsthal NORD i virkeligheden bare interesseret i at provokere sit publikum?

” De værker og den kunstneriske praksis, vi udstiller er ikke for at provokere unødigt – men vi viser gerne kunst, der kan udfordre og provokere vores tanker. Jeg synes tværtimod, det kan være noget provokerende, at nogle kan finde på at vise og markedsføre trivielle malerier som samtidskunst og som om vi var i 1912.

Al materiale kan i princippet blive til kunst, og vores publikum er nødt til at have tillid til, at når de besøger os, er det kunst, de bliver præsenteret for,” forklarer Henrik og bruger her et pissoir som eksempel:

”Siden historien om den verdensberømte kunstner Marcel Duchamps værk ’Fountain’ fra 1917, er vi nødt til at acceptere at selv en massefremstillet pissekumme kan optræde som et kunstværk, hvis kunstneren vælger, at vi skal se den som et sådant,” forklarer han og uddyber:

”Der er stor forskel på at betragte en genstand på et professionelt ledet udstillingssted og efter fire fadbamser på et herretoilet på en natbar i Jomfru Anegade.

Selvom det måske ikke var Marcel Duchamps intention, så er en sådan tissekumme vendt på hovedet faktisk en smuk, æstetisk genstand”, siger Henrik Broch-Lips.

Core, Mantle, Crust, foto: Niels Fabæk

Er du ikke typen, der kan se skønheden i en tissekumme – eller bare nægter at anskue det som et kunstværk, så er du stadig velkommen hos Kunsthal NORD.

Jo mere forvirret du er – jo bedre.

“At man ikke altid kan forstå det, er faktisk det ultimative og meningen med kunst: Den bedste kunst kan sætte os i tvivl, udfordre vore vante tankesæt og gøre os fortvivlede, fordi vi ikke umiddelbart forstår, hvad vi oplever.

Lige præcis dén tilstand, hvor vi er nødt til at arbejde med at forstå, kan skabe forandring og udvikling.

På den måde kan man sammenligne kunst med kærligheden: Det er ofte det, vi ikke forstår, som vi bliver tiltrukket af og som binder os sammen. For så er der noget at arbejde for og kæmpe med i forholdet.

På samme måde er det med den bedste kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

FAKTA OM KUNSTHAL NORD:

Kunsthal NORD har gratis adgang for alle og er en vigtig vidensplatform for debat og samtale om den aktuelle nutidskunst.

Kunsthallen driver Åbent Akademi og Nordjyllands Kunstnerværksted, men kan nu også fra september tilbyde unge mellem 18 og 29 år en ny, gratis toårig deltidsuddannelse i kunstformidling, hvor de bliver uddannet i at forstå samtidskunsten, formidle og kuratere den samt samarbejde med kommuner, institutioner og virksomheder.

Kunsthallen tilbyder jævnligt gratis filosofiske kunstsaloner, børnekunstsaloner, foredrag, omvisninger og andre events.

I de seneste par år har Kunsthal NORD rykket kunstnere og kunst ud af kunsthallen og ud til folk ved at initiere en kunstfestival med femten hvide kuber i AA, drive en satellit på Aalborg Banegård og køre mobile satellitter ud til bl.a. Mors, Aalborg Øst og Kunsten Summerlounge.

Lyser Aalborg op: Salling holder stor lystændingsfest i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

Man ved, at julen nærmer sig med hastige skridt, når Sallings gigantiske julebelysning lyser en stor del af Aalborgs midtby op.

Traditionen tro inviterer Salling hele byen til lystænding af de funklende julelys på stormagasinets kæmpemæssige facade.

Det sker i næste uge fredag d. 1. november kl. 17.00.

I år giver stormagasinet de fremmødte en julegave ud over det sædvanlige, når en af landets største artister Kesi indtager scenen på Nytorv.

Julen er først for alvor skudt i gang efter Sallings traditionsrige lystændingsfest.

Her stimler tusindvis af forventningsfulde mennesker hvert år op foran Salling, hvor de i fællesskab tæller ned, inden Sallings stormagasin bliver forvandlet til en kæmpe, funklende julegave.

Igen i år bliver der julestemning foran Salling, når stormagasinet inviterer til lystænding og livemusik fredag den 1. november kl. 17.00.

“Vi glæder os hele året til denne særlige dag, hvor vi inviterer byen til julefest.

Vi er meget stolte over, at vi hvert år kan give alle i hele byen en oplevelse ud over det sædvanlige, og det er en stor fornøjelse, at vi i år kan præsentere et af landets største navne på den danske musikscene,” siger Sallings direktør Marianne Bedsted.

Intimkoncert med hitmageren Kesi

Årets kunstner på scenen foran Salling er i år ingen ringere end hitmageren Kesi, der netop er udråbt til årets danske solist ved Danish Music Awards.

Siden 2014 har den danske rapper toppet hitlisterne med singler som ”Mamacita”, ”Følelsen” og ”Søvnløs”, og 65 mio. streaminger på Spotify taler sit eget tydelige sprog.

Der er derfor lagt op til en koncertoplevelse ud over det sædvanlige, når Kesi indtager scenen og giver en intim minikoncert.

Kesi giver desuden koncert på Skråen i Aalborg den 15. november og Train i Aarhus den 23. november.

Kesi

Det summer af jul på alle etager

Stormagasinet vil hele dagen være pyntet op til jul, og når lysene funkler på Strøget og koncerten er slut, inviterer Salling indenfor til julefest.

Alle etager vil emme af julestemning med hyggelig musik, smagsprøver og små serveringer.

I Salling Bageren kan du smage årets første brunkager, og Salling Super byder på lækre, lune æbleskiver og hjemmelavet gløgg. I den store juletombola kan du prøve lykken og vinde lækre præmier for over 30.000 kr., og som noget ganske særligt får alle modtagere af Sallings nyhedsbrev et gavekort på 125 kr., som man kan indløse hver gang, man handler for 500 kr. (dette gælder fra torsdag den 31. oktober til søndag den 3. november).

Alle har mulighed for at melde sig til nyhedsbrevet på salling.dk eller i Salling i løbet af weekenden.

Program

Det er en god idé at komme i god tid til lystændingen, da der forventes mange mennesker.

Stormagasinet holder i dagens anledning åbent helt frem til kl. 22.

Kl. 10-17: Vi varmer op til julehyggen i Salling

Kl. 17: Karin Salling tænder julelysene

Kl. 17.10: Minikoncert med Kesi

Kl. 17.35-22: Salling byder indenfor i julevarmen

Fakta om julelysene

  • Det koster 12 kr. i timen at have julelysene tændt, da juleudsmykningen består af LED-lys
  • Julelysene er designet af lysfirmaet Sirius, der også er kendt for deres julebelysning på Hotel D´Angleterre
  • Det tager to uger at sætte julebelysningen op – Julebelysningen er tændt i to måneder og bliver dermed taget ned d. 2. januar

 

Kæmpe overraskelse: Allan Gaarde færdig i AaB

Skrevet af: Michael Qureshi

AaBs sportsdirektør Allan Gaarde er færdig i AaB.

Klubben stopper samarbejdet med Gaarde med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser AaB i en Fondsbørsmeddelelse.

“Efter drøftelser mellem bestyrelsen og direktionen omkring den fremtidige struktur i vores sportslige afdeling er vi imidlertid enige om, at revurdere vores sportslige setup.

Bestyrelsen vil snarest sætte sig sammen og beslutte den fremtidige struktur,” oplyser AaBs bestyrelsesformand Torben Fristrup i en pressemeddelelse.

Han fortsætter;

“Allan Gaarde skal blandt andet huskes for sin medvirken til vores historiske The Double i 2014 med såvel et dansk mesterskab og en pokaltitel samt AaB’s største spillersalg nogensinde i form af Christian Bassogog i 2017, og vi har været glade for at have Allan som sportsdirektør.”

Tid til nye udfordringer

Allan Gaarde takker selv for en god tid i AaB, hvor han nåede at være sportsdirektør i seks år efter han overtog sædet fra Lynge Jakobsen.

“Jeg har haft en fantastisk tid i AaB med mange unikke udfordringer og oplevelser, men tiden er kommet til at søge nye udfordringer, og jeg ønsker kun klubben alt det bedste fremover,” siger Gaarde.

I første omgang fordeles Allan Gaardes opgaver imellem administrerende direktør Thomas Bælum og cheftræner Jacob Friis.

Opdateres

Et stærkt makkerpar: Louisiana og Kunsten indgår unikt partnerskab

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Igennem de seneste år har der været et udstillingssamarbejde mellem Kunsten og Louisiana, der har betydet, at publikum har kunnet opleve store internationale kunstnere på Kunsten.

Aktuelt viser Kunsten udstillingen Twilight Zone, hvor Kunsten har udvalgt en række stærke værker fra Louisianas verdensberømte samling af samtidskunst.

Tidligere har der været en større udstilling med den sydafrikanske kunstner William Kentridge.

Glade direktører

De to institutioner har nu i lyset af de gode erfaringer, besluttet at bringe samarbejdet et afgørende skridt videre ved at udvide og formalisere det kunstfaglige samarbejde til at omfatte hele udstillingsprogrammet.

Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, siger:

“På Louisiana har vi altid følt et slægtskab med kunstmuseet i Aalborg, fordi det er det andet moderne arkitektoniske hovedværk på museumsfronten i Danmark.

Kunsten og Louisiana klæder hinanden. Vi glæder os til et partnerskab, en nydannelse i dansk museumsliv, hvor Kunstens kommende direktør og kuratoriske stab bliver en del af det faglige miljø på Louisiana.

Kunsten får glæde af Louisianas store internationale netværk, af Louisianas kompetencer og ikke mindst af Louisianas efterhånden store internationale samling af samtidskunst.

Louisiana får glæde af at samarbejde med et velfungerende museum med en fornem samling, men også af at tage et større ansvar i samarbejde med en regional institution.

Kulturel vækst er på dagsordenen i Aalborg, hvor der findes en offentlighed, som ikke kommer forbi Louisiana med samme selvfølgelighed som de mennesker der bor, hvor vi ligger.

Jeg ser frem til samarbejdet med stor nysgerrighed og forventning.”

Stillingen som ny direktør for Kunsten genopslås derfor på nye forudsætninger, men Kunsten fortsætter som en selvstændig og selvejende institution.

Bestyrelsesformand på Kunsten, Christen Obel siger:

”Kunsten har igennem en lang periode været i en rigtig positiv udvikling, men med adgangen til Louisianas ressourcer og brand forventer vi at kunne accelerere denne udvikling yderligere.

Derfor har vi også – trods mange stærke ansøgninger til det oprindelige direktøropslag – besluttet at genopslå stillingen, så kandidaterne er fuldt bekendt med forudsætningerne, selvom det grundlæggende er den samme selvstændige og markante profil, vi leder efter.”

Formelt vil Louisianas direktør have det overordnede ansvar for det kunstfaglige program.

Det kunstfaglige miljø skal styrkes

I samme forbindelse vil Kunsten i langt større omfang kunne lade Louisianas samling og netværk indgå i sit udstillings- og aktivitetsprogram i Aalborg, ligesom det kunstfaglige miljø kan styrkes gennem samarbejdet.

Der er enighed om, at den klare ambition er, at dette skal styrke niveauet for udstillingerne yderligere, og at ambitionen er fuldt forenelig med at forblive en stærkt lokalt forankret kulturinstitution i Aaltos smukke rammer.

Et museum, der skaber udstillinger af høj kvalitet og som appellerer både til det lokale publikum og det nationale og internationale. Mulighederne bliver blot større gennem det tætte samarbejde mellem de to institutioner.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen siger: ”Aalborg Kommune bakker naturligvis op, når bestyrelsen på Kunsten er positive overfor at udvide samarbejdet.

Det er meget glædeligt, og vi ser det som et stort skulderklap til Kunsten, når en stor internationalt respekteret og succesfuld institution, som Louisiana, på denne måde anerkender den position som Kunsten gennem en målrettet indsats har bragt sig i.”

Aftalen træder i kraft ved årsskiftet, og den nye direktør skal være drivkraften bag en opdateret strategi for Kunsten.

Aftalen skal have lejlighed til at virke i 2-3 år, før man endegyldigt vurderer samarbejdets succes.