ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance

Af Stine Kjølby Christensen

Den 1. august er en stor dag for Aalborgs kulturliv.

Dagen markerer nemlig, at det officielt er 10 år siden, at én af Danmarks mest eksperimenterende kunsthaller, Kunsthal NORD, blev indviet på initiativ af Aalborg Kommune.

Formålet var dengang, at kunsthallen skulle “udstille og formidle eksperimenterende, nutidig, dansk og international billedkunst med fokus på høj kvalitet og en særlig forpligtelse for den regionale kunstscene”.

Det må siges at være lykkedes – og Kunsthal NORD har tilmed formået at opnå stor anerkendelse og respekt på den nationale kunstscene.

“Gennem ti år har kunsthallen, trods sin beskedne størrelse og driftstilskud, udviklet sig til at blive en kulturinstitution, man virkelig regner med, når det handler om at opleve landets mest eksperimenterende, stedspecifikke og non-kommercielle nutidskunst,” fortæller Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder i Kunsthal NORD.

Jubilæum markeres med ny udstilling

I anledning af 10-års dagen inviterer Kunsthal NORD derfor alle forbi til party, pølser og performance fra kl. 17.

Her vil gæsterne, foruden håndbajere og hotdogs, kunne opleve åbningen af den nye jubilæumsudstilling Provisorisk landskab, der er de to billedkunstnere, Jan Danebod og Peter Olsens, hidtil største udstilling.

Her vil 40-50 installatoriske værker, der alle er lavet specifikt til Kunsthal NORD og Nordkrafts arkitektoniske karakter og særpræg, danne rammen om kunsthallens første runde jubilæum.

Du kan læse mere om jubilæet her.

10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance
Kunstner: E.B. Itso, foto: Niels Fabæk

Et non-kommercielt foretagende

I Aalborg har vi stor grund til at være stolte over at huse Kunsthal NORD; her er tale om et sted, der i den grad har formået at ældes med ynde.

I dag er institutionen anerkendt og respekteret af kunstnere såvel som connoisseurs – og ikke mindst Statens Kunstfond, der gennem tiden har støttet op mod 95% af alle kunsthallens udstillinger økonomisk.

“Vi har haft stor succes med at få støtte fra Statens Kunstfond, fordi den kunst vi præsenterer er non-kommerciel eksperimenterende og skabt af professionelle, akademiuddannede kunstnere” forklarer Henrik Broch-Lips.

10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance
Kunstner: Hesselholdt & Mejlvang, Foto: Niels Fabæk
10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance
Kunstner: Adam Saks, Foto: Niels Fabæk

Der er altid gratis adgang til alle udstillingerne, omvisninger, events, foredrag og kunstsaloner.

“Den kunst, vi viser er sjældent kommerciel og vi har da heller ingen intention om at sælge nogen noget – ‘dialog’ er i stedet blevet et nøgleord og med publikum i centrum ønsker vi, at Kunsthal NORD fungerer som en aktiv, nyskabende og kritisk medspiller på kunstscenen.

Vi vil gerne være en platform for debat, formidling og samtale om den aktuelle kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance
KN1-15, Foto: Niels Fabæk

Kunst skal udfordre os

Blot fordi udstillingerne bliver skabt ud fra et non-kommercielt aspekt, er det langt fra ensbetydende med, at Kunsthal NORD sparer på noget.

Én af præmisserne for kunsthallens udstillere er blandt andet, at de skal kunne arbejde stedspecifikt og være akademiuddannede billedkunstnere, der arbejder med kunsten som en faglig videnskab.

10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance
Kunstner: Krista Rosenkilde, Foto: Niels Fabæk

Ifølge Henrik Broch-Lips er det med til at undgå gentagelser og i stedet udvikle forståelse for kunsten:

”Ligesom de fleste hellere vil få deres hjerte opereret af en universitetsuddannet læge, så udstiller vi også helst kunst, der er skabt af akademiuddannede billedkunstnere.

Det er vigtigt som kunstner i dag at kende kunsthistorien, især fordi der så er større chance for at undgå at producere ’farceagtige repetitioner’, som den tyske teoretiker Peter Bürger har kaldt de mange kedelige gentagelser, som især maleriet er så belastet af og som ret beset ikke har noget med kunst at gøre,” forklarer han.

”Kunsthal NORD er et attraktivt sted at udstille, fordi der ikke er plads til ligegyldige gentagelser, men tværtimod rum til eksperimenter, undersøgelser og vilde forsøg.

De bedste kunstnere betragter jeg som forskere. De har en særlig evne til at få os til at se verden på nye måder og i nye perspektiver, så hvis der er nogen, der kan redde os fra undergang, så er det kunstnerne.”

10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance
Kunstner: Theis Wendt, Foto: Niels Fabæk

Et pissoir kan også være kunst

Men skal kunst nødvendigvis altid være nytænkende og eksperimenterende? Er Kunsthal NORD i virkeligheden bare interesseret i at provokere sit publikum?

” De værker og den kunstneriske praksis, vi udstiller er ikke for at provokere unødigt – men vi viser gerne kunst, der kan udfordre og provokere vores tanker. Jeg synes tværtimod, det kan være noget provokerende, at nogle kan finde på at vise og markedsføre trivielle malerier som samtidskunst og som om vi var i 1912.

Al materiale kan i princippet blive til kunst, og vores publikum er nødt til at have tillid til, at når de besøger os, er det kunst, de bliver præsenteret for,” forklarer Henrik og bruger her et pissoir som eksempel:

”Siden historien om den verdensberømte kunstner Marcel Duchamps værk ’Fountain’ fra 1917, er vi nødt til at acceptere at selv en massefremstillet pissekumme kan optræde som et kunstværk, hvis kunstneren vælger, at vi skal se den som et sådant,” forklarer han og uddyber:

”Der er stor forskel på at betragte en genstand på et professionelt ledet udstillingssted og efter fire fadbamser på et herretoilet på en natbar i Jomfru Anegade.

Selvom det måske ikke var Marcel Duchamps intention, så er en sådan tissekumme vendt på hovedet faktisk en smuk, æstetisk genstand”, siger Henrik Broch-Lips.

10 år med Kunsthal NORD: Fejres med Party, Pølser og Performance
Core, Mantle, Crust, foto: Niels Fabæk

Er du ikke typen, der kan se skønheden i en tissekumme – eller bare nægter at anskue det som et kunstværk, så er du stadig velkommen hos Kunsthal NORD.

Jo mere forvirret du er – jo bedre.

“At man ikke altid kan forstå det, er faktisk det ultimative og meningen med kunst: Den bedste kunst kan sætte os i tvivl, udfordre vore vante tankesæt og gøre os fortvivlede, fordi vi ikke umiddelbart forstår, hvad vi oplever.

Lige præcis dén tilstand, hvor vi er nødt til at arbejde med at forstå, kan skabe forandring og udvikling.

På den måde kan man sammenligne kunst med kærligheden: Det er ofte det, vi ikke forstår, som vi bliver tiltrukket af og som binder os sammen. For så er der noget at arbejde for og kæmpe med i forholdet.

På samme måde er det med den bedste kunst,” siger Henrik Broch-Lips.

FAKTA OM KUNSTHAL NORD:

Kunsthal NORD har gratis adgang for alle og er en vigtig vidensplatform for debat og samtale om den aktuelle nutidskunst.

Kunsthallen driver Åbent Akademi og Nordjyllands Kunstnerværksted, men kan nu også fra september tilbyde unge mellem 18 og 29 år en ny, gratis toårig deltidsuddannelse i kunstformidling, hvor de bliver uddannet i at forstå samtidskunsten, formidle og kuratere den samt samarbejde med kommuner, institutioner og virksomheder.

Kunsthallen tilbyder jævnligt gratis filosofiske kunstsaloner, børnekunstsaloner, foredrag, omvisninger og andre events.

I de seneste par år har Kunsthal NORD rykket kunstnere og kunst ud af kunsthallen og ud til folk ved at initiere en kunstfestival med femten hvide kuber i AA, drive en satellit på Aalborg Banegård og køre mobile satellitter ud til bl.a. Mors, Aalborg Øst og Kunsten Summerlounge.

Del artikel