10 år med Aalborg-Chokoladen: John startede i en dobbelt-garage

Skrevet af: Michael Qureshi
John Aslak Jensen har været på en eventyrlig rejse med Aalborg Chokoladen i de første 10 år
John Aslak Jensen har været på en eventyrlig rejse med Aalborg Chokoladen i de første 10 år

Ude i et industrikvarter i Aalborg Øst gemmer der sig et lille mekka for dem med en sød tand.

Det er her, at den populære Aalborg Chokoladen bliver produceret. Det er ikke nogen kæmpe fabrikshal med sådan en gigantisk maskine, som man måske har set i Peter Pedal og Chokoladefabrikken.

Men produktionen er effektiv og produkterne er velsmagende. Hvad mere kan chokolade-direktør John Aslak Jensen bede om i en helt speciel oktober måned i virksomhedens historie?

Det er nu præcis 10 år siden, at John Aslak Jensen købte sig ind i Aalborg Chokoladen og satte gang i en eventyrlig rejse. Fra en lille dobbeltgarage i Aalborg til at deres produkter nu sælges overalt i landet og ikke mindst ud over grænserne.

Chokoladefabrikken er kommet langt i deres første årti med John i spidsen som ejer og direktør. Det lå ellers slet ikke i kortene, at John skulle på et chokolade-eventyr.

”Jeg var udlært kok og tjener og havde arbejdet mange år i restaurationsbranchen. Jeg gik faktisk med overvejelser om at købe Rosdahls, da min revisor på det tidspunkt spurgte, om jeg ikke kunne være interesseret i en chokoladefabrik. Min første indskydelse var sådan lidt;

Man køber da ikke bare en chokoladefabrik.”

Men det endte det rent faktisk med. Det krævede noget overtalelse, og det krævede, at John Aslak Jensen selv var med inde i produktionen og mærkede passionen boble indvendigt.

Aalborg Chokolade
Det er toplækkert chokolade, man kan købe fra Aalborg Chokoladen

Pludselig stod John med en chokolade-fabrik i en dobbelt-garage i Aalborg. Eventyrrejsen begyndte.

”Allerede i min første uge som direktør ringede Salling og lagde en ordre på 12.000 marcipanbrød. Så var vi ligesom i gang. Det gik stærkt lige pludselig. Vi begyndte at lave nogle chokolade-kurser, og hvis der havde været 20 på kursus, så snakkede de så godt om os i deres netværk, at der så mange dobbelt så mange, der pludselig kendte til os. Det var lidt som om, at ringene i vandet hele tiden blev større. Vi fik flere butikker på som forhandlere og flere virksomheder, som købte vores produkter som julegaver.

John Aslak Jensen er behageligt selskab at være i lokale med. Det gør så heller ikke noget, at der ofte er chokolade i hans nærvær.

”Jeg smager på chokolade hver eneste dag. Det er vigtigt, at vi får mange input til smag i chokoladen hver eneste dag. Men jeg løber meget, så det kan heldigvis ikke ses så tydeligt,” griner han, da det bemærkes, at han er ret fit i betragtning af, at han nærmest dagligt drukner i chokolade.



På rundtur i chokoladefabrikken fortæller direktøren, at de har fået koblet en ekstra lagerhal på. Fra dobbelt-garagen rykkede man videre til andre lokaler, og de blev hurtigt for små igen, så var det til den nuværende lokation for fire år siden.

Aalborg Chokoladen
Aalborg Chokoladens flagship-store på Kennedys Plads

Derudover udvidede virksomheden med en fysisk butik på Kennedys Plads. Det er ikke den, der trækker et stort overskud hjem, men den er alligevel vigtig for helheden.

”Den er blevet taget rigtig godt imod her i Aalborg. Vi bruger den som branding for vores egne produkter. Som vores helt eget show-room. Det er også her, at vi har chokolade-kurser for at gøre produkterne mere kendte.

Det er egentlig fantastisk, hvad sådan en kursus kan gøre for sammenholdet i en virksomhed. Det er jo alt fra lagermanden til direktøren til bogholderen, der er med, og der bliver pjattet og lavet god chokolade på sådan et kursus,” forklarer John Aslak Jensen.

Det er sjovt og anderledes at være direktør for en chokolade-fabrik, fortæller John. Især når han møder nye mennesker, der spørger ind til hans arbejde.

”De fleste mennesker elsker jo chokolade, så der kommer ofte sådan en sjov reaktion, når man fortæller, at man har en chokoladefabrik. Det er også lidt surrealistisk at tage et smut over til Sjælland og se, at de sælger Aalborg Chokoladen her. En af fordelene ved jobbet er, at jeg sætter ret meget præg på, hvad vi producerer. Vi laver eksempelvis ikke en chokolade, jeg ikke selv kan lide, så vi har ikke så meget med kokos, for det kan jeg ikke foredrage.”

John Aslak Jensen finder det lune smil frem. Det er tydeligt at mærke, at han elsker at fortælle om chokolade og har en enorm passion omkring det. Især når han skal forklare, hvad der definerer en god chokolade.

”Vi ligger jo i den lidt dyrere ende af chokolade, og så er det vigtigt, at man kan smage ingredienserne, og de ikke bare er en sammenkogt ret. I vores marcipan har vi 66 procent mandler, som er den højeste mandelmasse, du kan få.

Laver man billigt chokolade, så fjerner man oftest kakaosmør, og så er man i en helt anden boldgade. Hos os har vi naturligvis fokus på kvalitets kakaosmør. Vi forsøger at ramme en smag, så hver eneste bid gerne skulle være ren nydelse, og hvor man kan smage det ægte ved chokolade,” forklarer chokolade-direktøren.

Der er stort set ikke tid til at fejre deres jubilæum, for julen står for døren, og det er sammen med Påsken årets vigtigste sæson for Aalborg chokoladen.

”Julen er helt klart det største på året. Påsken er også stor, men den er mere koncentreret. Julen er lang, for den starter teoretisk allerede i foråret på messen Formland i Herning, hvor man skal ned og præsentere sine juleprodukter. Mange større virksomheder lægger også bestillinger på deres julegaver i foråret, for de vil gerne have styr på det hurtigt.

I år har vi lavet en kæmpe opgradering på julen, og vi er kommet med tre nye julekalendere. Vi har endelig fået en til børn, og vi har også koblet en til par på, så der er to stykker i hver låge. Vi lytter meget til vores kunder, og hvad de efterspørger,” forklarer John Aslak Jensen.

Aalborg Chokolade
Aalborg Chokoladen har fire julekalendere i år

Hans passion for chokolade har også smittet af på børnene. Han har tre. Frederik på 15 år, Katrine på 12 år og Carla på tre år. Mens den mindste er en god tester, så er de to ældste allerede i arbejde i virksomheden. Frederik som en slags vicevært og medhjælper på det praktiske. Katrine er allerede med i udviklingsprocessen af nye produkter.

”Det er fedt at ens børn, synes det er spændende, hvad man laver og interesserer sig for det. Katrine og jeg elsker at lave kage sammen. Jeg kan også komme hjem, hvor hun selv står derhjemme og tempererer chokoladen. Hun er også god til at lave chokolade-roser og alle mulige andre ting ud af chokolade.

Man kan mange ting med chokolade, hvis man blander det med glykose. Børnene deler lidt den passion for chokolade, som jeg har, og generelt bliver man også lidt bombarderet med det på både sociale medier og tv-programmer som bagedysten.”

Aalborg Chokoladen er fyldt ti år, og kan se frem til mange flere spændende år. Men det handler også om at følge med tiden.

”Vi har nogle ting i støbeskeen for de næste tre år. Det er vigtigt, at man bliver ved med at forny sig, men vi går ikke på kompromis med kvaliteten. Selv om vi vokser, så skal kvaliteten og smagen stadig være den samme. Og så skal det stadig være sjovt. Ellers er jeg ikke med mere,” forklarer John Aslak Jensen.

Og sjovt, det var radio-programmerne med Chris og Chokoladefabrikken. Der hvor Chris hver eneste dag ringede ind til sin chef med en ny dårlig undskyldning for at blive hjemme.

Har John haft en Chris på sin chokoladefabrik?

”Aldrig. Og det kommer vi heller aldrig til. Men de var godt nok sjove de programmer,” siger John og slår en latter op.

Fik du læst?

Vil lave Danmarks bedste greasy burgere: Spændende restaurant åbner i Shoppen

Holy i Aalborg
Her er det Køkkenchef Jan Krogh (t.h.), der præsenterer lidt af menuen for ejeren, Ceraco Holdings chefkonsulent Jeanette Ulf Damsholt, og naboen biografchef Jan Ringtved. Foto: Svenn Hjartason

Her forkæles børnene: Sushidag for de yngste på SushiManiaXO

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nogle børn er vilde med boller i karry – andre foretrækker risen i en mere pyntet version.

Det ved SushiMania XO på Strandvejen 11; og derfor inviterer de endnu engang til Børnenes SushiDag.

Arrangementet finder sted lørdag d. 30. marts, og al indtjening går ubeskåret til Børns Vilkår.

Denne dag står i børnenes tegn, og eftermiddagen afsættes til 100 % forkælelse – imens de støtter andre børn i Danmark.

“Vi mener, at det er vigtigt at give lidt igen, og det er derfor Børnenes SushiDag er opstået,” siger medindehaver Nathalie Kühl.

Forkælelse for alle børn

Børns Vilkår arbejder for at sikre, at ingen børn i Danmark bliver svigtet: hvad enten det er svigt, skilsmisse eller mobning.

En vigtig indsats, og et vigtigt formål, mener SushiMania XO.

“Børnene bliver forkælet med vores lækre gourmetsushi, fordi vi ved, at sushi også kan smelte små børnehjerter,” forklarer Nathalie.

Alle børn mellem 3 og 12 år kan deltage, og prisen er kun 99 kr. pr. barn.

Prisen inkluderer også vand eller hjemmelavet sodavand.

Du kan booke plads til dit barn lige her eller på telefon 9810 9841.

Unik muh-lighed: Få din egen økologiske dele-ko på Egholm

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I 2018 oprettede Aalborg Kommune i samarbejde med en lokal landmand byens første Kogræsserforening.

Bagtanken med foreningen var at invitere borgerne indenfor i processen fra jord til bord.

Som medlem af kogræsserforeningen, får du ansvaret for passe din helt egen ko fra maj til oktober;

Herefter er du med til at aftage kødet, når dyrene bliver slagtet i efteråret.

Målet med etableringen er en forening med mindst 24 medlemmer, der hver får mulighed for at aftage 1/8 kvie.

Et lærerigt indblik i kødproduktion

Pasningen foregår således, at medlemmerne på skift får til opgave at se efter, om dyrene har vand, og om de trives.

Dyrene skal tilses dagligt, hvilket vil sige, at du i en forening med 30 medlemmer får ca. én arbejdsdag om måneden.

Foruden at være en hyggelig og god oplevelse for både små og store så er det også en oplagt mulighed for at blive mere bevidst om bæredygtigt forbrug af fødevarer samt at medvirke til produktionen af lokalt og økologisk kød.

“Kødet får en helt anden værdi, når man selv har været med til at passe dyrene.

Mange bybørn ved måske ikke, hvor maden kommer fra, eller hvad det egentlig er, de spiser – det kan de selv følge med i her,” fortæller Zacharias Brix Madsen, Grøn agent i Miljø- og Energiforvaltningen, til MigogAalborg, og uddyber:

“Jeg har selv fået kød derude fra, som jeg lavede culotte af.

Dagen efter brugte jeg resterne til biksemad – og dagen efter brugte jeg resterne til pizzafyld.

Jeg kunne simpelthen ikke få mig til at smide det ud.”

Muh-lighed for at få din egen økologiske ø-ko

Kogræsserforeningerne er allerede en stor succes mange steder i landet; hvilket foreningen i Hasseris Enge også blev.

Derfor er Grønt Aalborg nu klar med oprettelsen af endnu en lokal forening.

“Foreningen i Hasseris Enge blev en kæmpe succes, så nu prøver vi igen.

Denne gang på Egholm, hvilket var det oplagte valg for os.

Her kan borgerne både få lokalt og bæredygtigt og være med til at støtte arbejdet, mod at Egholm skal være Danmarks største økologiske ø,” fortæller Zacharias Brix Madsen.

Den 4. april kan du derfor deltage i infomøde vedrørende stiftelsen af den nye kogræsserforening på Restaurant Kronborg på ØkoØen.

Arrangementet finder sted fra 16.30-18.00, og det foreløbige program lyder:

16.30: Kaffe og kage samt velkomst
16.45: Egholm Øko-ø
17.00: Hvad er Egholm Kogræsserforening?
17.15: Afgræsning med kvæg
17.30: Erfaringer fra Hasseris Enge
17.45: Spørgsmål
18.00: Tak for i dag

Arrangementet er gratis, men tilmeld dig gerne via linket for at undgå madspild.

Og til det store nordjyske spørgsmål: Hvad KOster det?

Som medlem af foreningen skal du betale et beskedent KOntigent, men derudover er du udelukkende forpligtet til at afregne for det kød, du tager med hjem, når dyrene er blevet slagtet.

“Der er ikke nogen økonomisk risiko ved at være medlem.

Det er meget forskelligt, hvor store dyrene bliver. Hvis de dør, og man ikke får noget kød ud af det, så mister man ikke noget.

Man køber altså ikke dyret. Du betaler bare for det kød, du aftager,” siger Zacharias.

Hvad: Infomøde om Kogræsserforening
Hvor: Restaurant Kronborg, Egholm.
Hvornår: 4. april kl. 16.30-18.00

Læs mere her.

11.500 kvm Bowl’n’Fun åbner: Trampolinpark, Virtual reality og Wipeout-baner

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Tilbage i januar kunne vi her på MigogAalborg afsløre, at Bown’n’Fun åbner et kæmpe oplevelsescenter i City Syd på den tidligere Metro-grund.

Nu er der kommet endnu flere oplysninger om centeret, der bliver kædens største oplevelsescenter til dato.

Man har overtaget hele 11.500 kvadratmeter, så der er lagt op til masser af oplevelser for både børn og voksne.

2400 kvadratmeter stor trampolin-park

Som den helt store nyhed fortæller Bowl´n´Fun i en pressemeddelelse, at vi blandt andet kan se frem til en stor trampolinpark på hele 2400 kvadratmeter.

Udover masser af sammenhængende trampoliner fra gulv til vægge, vil området bestå at øvrige udfordringer som bl.a. wipeout-  og Ninjabattle baner.

Derudover er de også klar til at introducere nordjyderne for Cube Ultimate Challenge, der er et forholdsvis nyt koncept i Europa, hvor man skal igennem 30 aktivitetsrum og blive udfordret på sine tekniske, taktiske og fysiske færdigheder.

Men underholdningen stopper bestemt ikke der.

Legeland, Virtual Reality og Escape Rooms

Det fortsætter nemlig med oplevelser.

Blandt andet i et 1.500 kvadratmeter stort Happie´s Legeland og en medrivende Laser Hero bane, levende Virtual Reality -arena hvor op til 8 personer kan gå i kamp mod zombierne, 4 Escape room, 1 Break-In room, 16 bowlingbaner og 12 hullers mini golf bane.

Herudover en større morskabsmaskine med arkade, pool og airhockey.

Der vil i centret blive to spisesteder, hvor Restaurant The Grill vil blive hovedrestauranten med den store Big Time Grill buffet med lækre stege tilberedt over åbne ild og med tilhørende lækre forretter, crispy salatbar og lækker dessertbuffet.

Der vil også være en cafe til de mange trampolin- og legelandsgæster.

“At overtage hele lejemålet skaber nye og spændende muligheder for kæden Bowl´n´Fun. Vi har de seneste år ændret vores koncept fra at være et traditionelt bowling center til at blive et stort oplevelsescenter for hele familien.

Vi har et ønske om, at blive førende på indendørs oplevelsesparker med masser af aktiviteter og ikke mindst sørge for at der også er mulighed for gode restaurantoplevelser. Dette kan vi med stolthed sige, at Restaurant The Grill har bidraget til igennem de sidste 5 år, fortæller Steffen Larsen, bestyrelsesformand og ejer.

Bowl ´n´Fun i Aalborg bliver kædens 17. på landsplan, men altså den allerstørste. Man forventer at åbne oplevelsescenteret i starten af 2020.

Hvad: Bowl ´n´Fun oplevelsescenter
Hvor: City Syd (Den gamle Metro-bygning)
Hvornår: Primo 2020