10 år med Aalborg-Chokoladen: John startede i en dobbelt-garage

Skrevet af: Michael Qureshi
John Aslak fra Aalborg Chokoladen
John Aslak fra Aalborg Chokoladen

Ude i et industrikvarter i Aalborg Øst gemmer der sig et lille mekka for dem med en sød tand.

Det er her, at den populære Aalborg Chokoladen bliver produceret. Det er ikke nogen kæmpe fabrikshal med sådan en gigantisk maskine, som man måske har set i Peter Pedal og Chokoladefabrikken.

Men produktionen er effektiv og produkterne er velsmagende. Hvad mere kan chokolade-direktør John Aslak Jensen bede om i en helt speciel oktober måned i virksomhedens historie?

Det er nu præcis 10 år siden, at John Aslak Jensen købte sig ind i Aalborg Chokoladen og satte gang i en eventyrlig rejse. Fra en lille dobbeltgarage i Aalborg til at deres produkter nu sælges overalt i landet og ikke mindst ud over grænserne.

Chokoladefabrikken er kommet langt i deres første årti med John i spidsen som ejer og direktør. Det lå ellers slet ikke i kortene, at John skulle på et chokolade-eventyr.

”Jeg var udlært kok og tjener og havde arbejdet mange år i restaurationsbranchen. Jeg gik faktisk med overvejelser om at købe Rosdahls, da min revisor på det tidspunkt spurgte, om jeg ikke kunne være interesseret i en chokoladefabrik. Min første indskydelse var sådan lidt;

Man køber da ikke bare en chokoladefabrik.”

Men det endte det rent faktisk med. Det krævede noget overtalelse, og det krævede, at John Aslak Jensen selv var med inde i produktionen og mærkede passionen boble indvendigt.

Aalborg Chokolade
Det er toplækkert chokolade, man kan købe fra Aalborg Chokoladen

Pludselig stod John med en chokolade-fabrik i en dobbelt-garage i Aalborg. Eventyrrejsen begyndte.

”Allerede i min første uge som direktør ringede Salling og lagde en ordre på 12.000 marcipanbrød. Så var vi ligesom i gang. Det gik stærkt lige pludselig. Vi begyndte at lave nogle chokolade-kurser, og hvis der havde været 20 på kursus, så snakkede de så godt om os i deres netværk, at der så mange dobbelt så mange, der pludselig kendte til os. Det var lidt som om, at ringene i vandet hele tiden blev større. Vi fik flere butikker på som forhandlere og flere virksomheder, som købte vores produkter som julegaver.

John Aslak Jensen er behageligt selskab at være i lokale med. Det gør så heller ikke noget, at der ofte er chokolade i hans nærvær.

”Jeg smager på chokolade hver eneste dag. Det er vigtigt, at vi får mange input til smag i chokoladen hver eneste dag. Men jeg løber meget, så det kan heldigvis ikke ses så tydeligt,” griner han, da det bemærkes, at han er ret fit i betragtning af, at han nærmest dagligt drukner i chokolade.



På rundtur i chokoladefabrikken fortæller direktøren, at de har fået koblet en ekstra lagerhal på. Fra dobbelt-garagen rykkede man videre til andre lokaler, og de blev hurtigt for små igen, så var det til den nuværende lokation for fire år siden.

Aalborg Chokoladen
Aalborg Chokoladens flagship-store på Kennedys Plads

Derudover udvidede virksomheden med en fysisk butik på Kennedys Plads. Det er ikke den, der trækker et stort overskud hjem, men den er alligevel vigtig for helheden.

”Den er blevet taget rigtig godt imod her i Aalborg. Vi bruger den som branding for vores egne produkter. Som vores helt eget show-room. Det er også her, at vi har chokolade-kurser for at gøre produkterne mere kendte.

Det er egentlig fantastisk, hvad sådan en kursus kan gøre for sammenholdet i en virksomhed. Det er jo alt fra lagermanden til direktøren til bogholderen, der er med, og der bliver pjattet og lavet god chokolade på sådan et kursus,” forklarer John Aslak Jensen.

Det er sjovt og anderledes at være direktør for en chokolade-fabrik, fortæller John. Især når han møder nye mennesker, der spørger ind til hans arbejde.

”De fleste mennesker elsker jo chokolade, så der kommer ofte sådan en sjov reaktion, når man fortæller, at man har en chokoladefabrik. Det er også lidt surrealistisk at tage et smut over til Sjælland og se, at de sælger Aalborg Chokoladen her. En af fordelene ved jobbet er, at jeg sætter ret meget præg på, hvad vi producerer. Vi laver eksempelvis ikke en chokolade, jeg ikke selv kan lide, så vi har ikke så meget med kokos, for det kan jeg ikke foredrage.”

John Aslak Jensen finder det lune smil frem. Det er tydeligt at mærke, at han elsker at fortælle om chokolade og har en enorm passion omkring det. Især når han skal forklare, hvad der definerer en god chokolade.

”Vi ligger jo i den lidt dyrere ende af chokolade, og så er det vigtigt, at man kan smage ingredienserne, og de ikke bare er en sammenkogt ret. I vores marcipan har vi 66 procent mandler, som er den højeste mandelmasse, du kan få.

Laver man billigt chokolade, så fjerner man oftest kakaosmør, og så er man i en helt anden boldgade. Hos os har vi naturligvis fokus på kvalitets kakaosmør. Vi forsøger at ramme en smag, så hver eneste bid gerne skulle være ren nydelse, og hvor man kan smage det ægte ved chokolade,” forklarer chokolade-direktøren.

Der er stort set ikke tid til at fejre deres jubilæum, for julen står for døren, og det er sammen med Påsken årets vigtigste sæson for Aalborg chokoladen.

”Julen er helt klart det største på året. Påsken er også stor, men den er mere koncentreret. Julen er lang, for den starter teoretisk allerede i foråret på messen Formland i Herning, hvor man skal ned og præsentere sine juleprodukter. Mange større virksomheder lægger også bestillinger på deres julegaver i foråret, for de vil gerne have styr på det hurtigt.

I år har vi lavet en kæmpe opgradering på julen, og vi er kommet med tre nye julekalendere. Vi har endelig fået en til børn, og vi har også koblet en til par på, så der er to stykker i hver låge. Vi lytter meget til vores kunder, og hvad de efterspørger,” forklarer John Aslak Jensen.

Aalborg Chokolade
Aalborg Chokoladen har fire julekalendere i år

Hans passion for chokolade har også smittet af på børnene. Han har tre. Frederik på 15 år, Katrine på 12 år og Carla på tre år. Mens den mindste er en god tester, så er de to ældste allerede i arbejde i virksomheden. Frederik som en slags vicevært og medhjælper på det praktiske. Katrine er allerede med i udviklingsprocessen af nye produkter.

”Det er fedt at ens børn, synes det er spændende, hvad man laver og interesserer sig for det. Katrine og jeg elsker at lave kage sammen. Jeg kan også komme hjem, hvor hun selv står derhjemme og tempererer chokoladen. Hun er også god til at lave chokolade-roser og alle mulige andre ting ud af chokolade.

Man kan mange ting med chokolade, hvis man blander det med glykose. Børnene deler lidt den passion for chokolade, som jeg har, og generelt bliver man også lidt bombarderet med det på både sociale medier og tv-programmer som bagedysten.”

Aalborg Chokoladen er fyldt ti år, og kan se frem til mange flere spændende år. Men det handler også om at følge med tiden.

”Vi har nogle ting i støbeskeen for de næste tre år. Det er vigtigt, at man bliver ved med at forny sig, men vi går ikke på kompromis med kvaliteten. Selv om vi vokser, så skal kvaliteten og smagen stadig være den samme. Og så skal det stadig være sjovt. Ellers er jeg ikke med mere,” forklarer John Aslak Jensen.

Og sjovt, det var radio-programmerne med Chris og Chokoladefabrikken. Der hvor Chris hver eneste dag ringede ind til sin chef med en ny dårlig undskyldning for at blive hjemme.

Har John haft en Chris på sin chokoladefabrik?

”Aldrig. Og det kommer vi heller aldrig til. Men de var godt nok sjove de programmer,” siger John og slår en latter op.

Fik du læst?

Vil lave Danmarks bedste greasy burgere: Spændende restaurant åbner i Shoppen

Holy i Aalborg
Her er det Køkkenchef Jan Krogh (t.h.), der præsenterer lidt af menuen for ejeren, Ceraco Holdings chefkonsulent Jeanette Ulf Damsholt, og naboen biografchef Jan Ringtved. Foto: Svenn Hjartason

Fællesskål i trygge rammer: Virtuel ølsmagning med Nordjyllands bedste bryggerier

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvad siger du til at smage på syv øl fra nogle af Nordjyllands bedste bryggerier, mens du sidder dejligt afslappet hjemme i sofaen?

Det kan alt sammen blive virkelighed, når Nordjysk Madfestival holder virtuel ølsmagning onsdag den 26. august fra klokken 19.00- 21.00 i samarbejde med Øllets Dag Aalborg.

Prisen for 7 øl er 249 kr. og der skulle efter sigende være nok til, at tre venner kan dele. Øllene bestiller du online, og så kan du afhente dem på dit lokale bryggeri.

Sådan fungerer smagningen

De 7 bryghuse ved Virtuel Ølsmagning ”Nordjylland Rundt” er Frederikshavn Bryghus, Løkken Bryghus, Nibe Bryghus, Sæby Bryghus, Søgaards Bryghus, Thisted Bryghus og Ålbæk Håndbryggeri.

De kommer alle ”live” igennem med fortællinger om øllet og bryghuset ved smagningen som sendes live fra Aalborg onsdag den 26/8 i tidsrummet 19-21.

Smagningen afholdes via platformen Zoom, og du får tilsendt et link til at koble dig op.

Zoom baserer sig på 2-vejskommunikation. Flere informationer om dette vil blive tilsendt alle deltagerne, når datoen for arrangementet nærmer sig.

“Vi arbejder endvidere på, sammen med bryggerierne, at der kan blive mulighed for at deltage i smagningen hos bryggerierne/bryghusene.

Det vil naturligvis ske iht. gældende regler for forsamlingsforbud ifm corona pandemien. Endelig information om det følger, så snart de sidste detaljer er på plads,” skriver Nordjysk Madfestival.

Du finder mere info her.

De 7 bryggerier er:

  • Frederikshavn Bryghus 
  • Løkken Bryghus 
  • Nibe Bryghus 
  • Sæby Bryghus 
  • Søgaards Bryghus 
  • Thisted Bryghus 
  • Ålbæk Håndbryggeri

Få lækker kebab i Aalborg til 30 kr. – prøv vores Kebab-festival i denne uge

Flere af Aalborgs gode kebab-steder er med – læs mere og book lige her

Trafikken går i hårdknude: Nyt vejarbejde skaber kaos midt i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi er efterhånden vant til, at holde lidt længere tid i kø rundt omkring i det centrale Aalborg grundet vejarbejde.

Men det seneste projekt på Vingårdsgade i hjertet af Aalborg har for alvor skabt trafikkaos især hen på eftermiddagen, hvor myldretrafikken begynder.

Den 3. august påbegyndte Aalborg Kommune større forandringer på den centrale Vingårdsgade, som normalt forbinder Vesterbro og Boulevarden.

Det nye projekt skal sikre, at man grundet Plusbus ikke længere vil kunne køre fra Vesterbro – Boulevarden. Der skal desuden anlægges nye fortove, ny beplantning, nyt asfaltslidlag samt et nyt stoppested til busserne.

Trafikken går totalt i stå

Det betyder, at alle biler fra Vingårdsgade ender på den smalle Jernbanegade, hvor Aalborg Teater ligger placeret. Her går det så for alvor galt i myldretiden.

For Sankelmarksgade er også spærret ud til Boulevarden grundet vejarbejde og arbejde med at lukke den del permanent.

Så eneste udvej er som nævnt Jernbanegade, og her vil bilerne så gerne dreje til højre op af Prinsensgade og derefter op på Vesterbro.

Men både Prinsensgade og Vesterbro er i forvejen totalt proppet i myldretrafikken, hvilket skaber køer hele vejen ned gennem Jernbanegade og så ud på Vingårdsgade.

Ja faktisk ender det ofte som en slange, der bider sig i halen, for biler der vil køre ned af Vingårdsgade fra Vesterbro holder også i kø og dermed spærrer op på selve Vesterbro.

MigogAalborg kan selv overvære dette scenarie dagligt, da vi har kontor i Jernbanegade.

Mange vrede kommentarer på Facebook-opslag

På Facebook under Aalborg Kommunes opslag om arbejdet i Vingårdsgade er der også en del vrede i kommentarsporet.

Herunder er blot et udpluk.

“Det kan i simpelthen ikke mene?!?!?! Hvorfor skal trafikken kanaliseres igennem jernbanegade? I skaber en masse unødvendig trafik igennem meget små og i forvejen pressede gader!! Dårlig og unødvendig forvaltning af ressourcer, der kun skaber problemer for beboerne i teaterområdet,” skriver Frederik J. M. Kruse.

“Øøøh. Så står trafikken helt stille, da den ikke kan komme væk fra Jernbanegade, ud på Danmarksgade og videre på Prinsensgade. Kan se hjem til mit hjem og har holdt 15 min i krydset Vingårdsgade og Jernbanegade… Kære Aalborg Kommune. Det skal fixes… Nu!” skriver Niels-Lundbye Christensen.

“Kaos. Hele vejen ned ad Jernbanegade, det meste af Vingårdsgade og Danmarksgade. Er det nu også den klogeste løsning I har valgt? Måske skulle i gøre Jernbanegade ensrettet ned mod Danmarksgade i det mindste,” skriver Mikkel Fuglsang.

Aalborg Kommune svarer på kritik

MigogAalborg har spurgt Aalborg Kommune omkring, hvorvidt løsningerne på at få bilerne væk fra Vingårdsgade var helt gennemtænkt.

Her svarer Niels Bresemann Jensen, anlægsansvarlig hos Aalborg Kommune på kritikken;

“Når der er anlægsarbejder i midtbyen vil der være gener i et vist omfang.

Både Jernbanegade mod syd og mod nord kan anvendes til at komme fra Vingårdsgade.

Mod syd er der forbindelse til Danmarksgade, Boulevarden, området øst for Boulevarden og Vesterbro.

Mod nord er der forbindelse til Algade, Adelgade, Øster Å Gade, Boulevarden og sidevejene langs Boulevarden,” siger Niels Bresemann Jensen.

Vejarbejde på Vesterbro slutter snart

Han forklarer, at det nuværende kaos formentlig bliver mindre fra denne uge.

“Generne vedrørende fremkommeligheden kan med stor sandsynlighed henføres til vejarbejderne i krydset Vesterbro / Borgergade og på selve Limfjordsbroen.

Disse arbejderne vil være afsluttet medio denne uge og vil forbedre fremkommeligheden på Vesterbro betydeligt. Så arbejderne er koordineret med nogle få dages forskydning,” lyder det fra Niels Bresemann Jensen.

Aalborg Kommune oplyser desuden, at der kommer et nyt signalreguleret kryds i Prinsensgade ved Danmarksgade i efteråret 2020 / foråret 2021.

Det bliver en mere direkte vej til området øst for Boulevarden.

Pimp din vaffel: Nu kan du også få donut på isen

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Katerina Komselis
Foto: Katerina Komselis

Hvis du er en af dem, der har lyst til at udråbe “I donut care!” om de mange donut-nyheder i Aalborg, skal du nok ikke læse videre …

For nu kan vi nemlig præsentere endnu en nyhed til jer, der bare ikke kan få nok af det hypede stykke dej.

Denne gang er der dog ikke tale om en ny donut shop, men derimod en udvidelse af det i forvejen fristende og syndige sortiment i SALT Café i Vestre Fjordpark.

De fleste af os elsker at supplere isen med en flødebolle, softice og/eller en klat grattet guf, men nu udvider ejer Katerina Komselis sortimentet med et udvalg af mini-donuts, som du kan pryde isen med.

“De seneste par år har jeg altid købt et lille parti mini-donuts hjem for at teste dem, men jeg har aldrig været tilfreds med kvaliteten indtil i år, hvor der virkelig er sket noget.

Så købte jeg 100 stk. hjem for at teste om gæsterne var lige så vilde med dem som mig – de var væk på én dag,” siger Katerina.

Foto: Katerina Komselis

Som billederne afslører, har du valget mellem tre forskellige varianter, og du får 1 stk. for 10 kr og 3 stk. for 25 kr.

Du kan også blot vælge at købe de små donuts som en lille snack til kaffen.

Spis isen … og bægeret

På SALT Café har du, som så mange andre steder, valget mellem at få din is i en vaffel eller i et bæger.

I år er der faktisk sket noget ganske revolutionerende med bægeret. Det er nemlig 100 % bionedbrydeligt OG spiseligt.

Det bionedbrydelige (og spiselige) bæger. Foto: Katerina Komselis.

“Det er ikke nogen kulinarisk oplevelse at spise bægeret, men det er altså en mulighed, hvis man ikke kan finde en skraldespand. Det smager lidt som oblaterne i kirken,” siger Katerina med et grin.

SALT Café har åbent ALLE dage fra morgen til aften indtil september, hvor man holder åbent afhængigt af vejret.

Få lækker kebab i Aalborg til 30 kr. – prøv vores Kebab-festival i denne uge

Flere af Aalborgs gode kebab-steder er med – læs mere og book lige her