Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nordkraft udvikler Aalborg: Her er tre gode grunde til at kigge forbi

Af Michael Qureshi

Af Kathrine Larsen

Nordkraft står som et levn fra gammel tid, hvor Aalborg mest af alt var en industriby. Det har tidligere været et kraftværk, der forsynede Aalborg med strøm, og det er det vel egentlig også stadig. Bare på en lidt anden måde.

Nordkraft er blevet lavet om til et kulturhus, som i dag huser 30 forskellige typer beboere. Her findes både restauranter, universitets-afdelinger, DGI-huset, en biograf, og det er også her spillestedet Skråen ligger.

migogaalborg.dk har kigget på tre ting, man kan opleve i Nordkraft og området omkring, da det omkringliggende område også har en hel del forskellige kulturelle muligheder for den interesserede.

Kunsthal NORD

Kunsthal NORD ligger placeret på anden etage i Nordkraft. Den store sorte trappe fører lige op til det.

Her kan man få udfordret sit syn på kunst.

”Vi har en forpligtelse til at vise aktuel og eksperimenterende kunst. Vi gør det ikke for at provokere, men for at vise at den findes, og for at vise den måde kunstnere arbejder på i dag.

Vores er mål at give folk en oplevelse af, at de ser og møder den samtidskunst, der er til stede her og nu. Den kunst nulevende kunstnere skaber. Det er en kunst, der kræver formidling. Det er eksperimenterende kunst, avantgarde kunst. Det er et sprog, man først skal lære”, fortæller Henrik Broch Lips, som er kunstfaglig leder i Kunsthal NORD.

Den kommende udstilling "Core, Mantle, Crust" kan opleves fra lørdag d. 8. november. Foto: Rosenmunthe & Von Platen
Den kommende udstilling “Core, Mantle, Crust” kan opleves fra lørdag d. 8. november. Foto: Rosenmunthe & Von Platen

Fra lørdag d. 8. november kan man opleve Kunsthal NORDs nye udstilling “Core, Mantle, Crust”. Denne udstilling er et unikt cross over mellem videnskab og kunst. De to kunstnere Johan Rosenmunthe og Markus von Platen har eksperimenteret med at få naturens og videnskabens mønstre og systemer til at indgå i deres kunstneriske udtryk.

”I 2015 kunne vi se, at en tredjedel af vores publikum har været her en halv time eller mere til et eller andet, som har et læringsmæssigt formål i sigte. Det kan have været et foredrag, en debat, en masterclass eller en workshop; noget som gør, man forhåbentlig får muligheden for at blive lidt klogere, og det er vi ret stolte af”, fortæller Henrik Bloch Lips om Kunsthal NORD som en læringsplatform.

For Henrik Bloch Lips er det meget vigtigt, at Kunsthal NORD er med til at rykke på bevidstheden ved folk.

”Vi kan være med til at skabe en kritisk bevidsthed, så man på en eller anden måde kan udvikle sig, når man står foran kunsten. Få indsigt i noget, man normalt ikke ser.

De bedste kunstnere kan få os til at se nogle steder hen, vi normalt ikke ser. Det kan være afsindigt grimt eller virkeligt smukt, men en sådan kunst har evnen til at rykke vores forhold til den måde, vi normalt ser verden. Vi kan være med til at få skabt nogle dialoger baseret på kunsten men også frie, kritiske samtaler, som er så vigtige i øjeblikket, hvor det nærmest kan være farligt at udtrykke sin mening”, forklarer Henrik Bloch Lips.

”Vi viser ikke folkelig kunst, men vi er for alle, og vi er glade for, vi har gratis entre”, slutter Henrik Bloch Lips af.

Læs mere om Kunsthal Nord her



Fødevaremarked

En anden ting, man kan opleve i Nordkraft, er Fødevaremarkedet. Hver første lørdag i måneden afholdes der et fødevaremarked i Kedelhallen i Nordkraft.

Fødevaremarkedet blev startet af Smagen af Nordjylland, Skråen og Jan Fjord som tidligere har været restaurantchef på Azzurra.

Markedet bliver besøgt af 17-25 fødevareproducenter af den ene eller den anden slags, som sælger fra hver deres stand.

Fødevaremarkedet foregår i Nordkrafts Kedelhal. Foto: Fødevaremarked i Nordkrafts Facebook-side
Fødevaremarkedet foregår i Nordkrafts Kedelhal. Foto: Fødevaremarked i Nordkrafts Facebook-side

En af dem man kan møde på Fødevaremarkedet, er Rosenbeck Frilandskød, som blandt andet også leverer kød til nyåbnede restaurant Tabu.

”Nogle af gæsterne kommer fordi, de meget gerne vil komme og handle kød hos ham. Hans forretning ligger i Hjallerup-området, og hvis folk ikke gider at køre op til ham, kan de komme og handle ved ham her. Han sælger frilandsvarer, som er populært hos mange”, fortæller Mads Bang Pedersen, som er midlertidig tovholder på projektet.

Fødevaremarkedet er populært hos mange, og især også fordi, man får en ny oplevelse hver gang.

Stadeholderne bliver hyppigt udskiftet, så der er nye at besøge næsten hver første lørdag i måneden. Dog er det den anden lørdag i den kommende november måned.

”Man får en oplevelse af nogle spændende kvalitets-produkter inden for fødevarer. Derudover vil man opleve anderledes produkter end dem, man finder i supermarkeder, og så får man muligheden for at tale direkte med producenten, som er den, der ved allermest om produktet, modsat et supermarked, som har masseproduceret varer”, fortæller Mads Bang Pedersen om, hvorfor folk besøger Fødevaremarkedet.

”Nordkraft ligger tæt på boligområder og byen. Her er mange spændende tiltag og tilbud, så det er et godt sted at svinge forbi, hvis man vil opleve noget for øjnene og ørene”, slutter Mads Bang Pedersen af.

Læs mere om Fødevaremarked i Nordkraft her

Center for Dansk Jazzhistorie

Lige overfor Nordkraft, dog ikke en del af Nordkraft, finder man Center for Dansk Jazzhistorie. Her kan man bestemt opleve noget for ørene.

Her kan man gå på opdagelse i en af Europas største Jazz-samlinger. Arkivet startede med fire store samlinger, men nu består arkivet hovedsageligt af donationer fra afdøde kunstnere og samlere.

I arkivet kan man finde plader, cd’er bøger, udklip og masser af bånd, som ikke findes andre steder end lige præcis her.

”Vi er et arkiv, men vi er et levende arkiv, som forsøger at trække folk ind til de forskellige arrangementer, vi afholder”, fortæller Tore Mortensen som er jazzdirektør på stedet.

”Vi har skrevet bøger og artikler, og vi har lavet forskning i samarbejde med universitet. Men vi ved jo godt, det er også kedeligt, og det sælger ikke som Dan Brown bøger, men vi føler, vi har en forpligtelse til at fange de folk, der ikke nødvendigvis interesserer sig for de ting, vi skriver om, og sørge for tingene ikke forsvinder men bliver bevaret ”, fortæller Tore Mortensen videre.

Center for Dansk Jazzhistorie er også populært hos mange musikstuderende fra universitetet og konservatoriet. Foto: Center for Dansk Jazzhistories Facebook-side
Center for Dansk Jazzhistorie er også populært hos mange musikstuderende fra universitetet og konservatoriet.
Foto: Center for Dansk Jazzhistories Facebook-side

Hos Center for Dansk Jazzhistorie kan man ikke kun opleve en kæmpe jazz-samling; arkivet afholder også forskellige arrangementer, som både involvere unge og ældre mennesker.

Der bliver afholdt koncerter, foredrag, og fredagscafeer for musikstuderende på universitet, konservatoriet osv. Det gør man, for at folk skal have lov at møde hinanden på tværs af institutioner og diskutere musikken og spille for hinanden.

På nuværende tidspunkt er man i gang med at lave en biograf. Det bliver ikke en helt normal biograf.

”Vi kommer nok ikke til at vise James Bond-film. Det bliver nok mere skæve film og optagelser, man vil kunne opleve her. Måske også noget, hvor der bliver talt henover”, fortæller Else Egeberg, som er sekretær på stedet.

”Vi har unge mennesker, der ringer til os, fordi de ønsker at spille her, og det gør de, selvom de ikke som sådan selv får noget ud af det”, fortæller Tore Mortensen ivrigt.

Center for Dansk Jazzhistorie er en selvejende institution, som hovedsageligt er drevet af frivillige ildsjæle.

”Vi får støtte fra universitetet, og vi modtager også beløb fra vores medlemmer, men vi skal finde en mere permanent løsning, hvis vi ønsker at blive i 2017. Så lige nu er vi i gang med at søge fonde og finde sponsorer”, slutter Tore Mortensen af.

Skulle man have lyst til at besøge Center for Dansk Jazzhistorie, har de åbent mandag- fredag kl. 11-15.

Læs mere om det her

Nordkraft og området omkring byder på en masse spændende aktiviteter, oplevelser, restauranter og caféer i Aalborg, man bestemt ikke skal snyde sig selv for.

Så skulle man en dag kede sig, er det værd at tage turen ned forbi.

 

Del artikel

Andre læser også