Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Af Redaktionen

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at vi nu over en længere periode har været på fastelavnsbolle-rov i Aalborg.

Vi tør godt love, at vi har smagt alt det bedste fra fastelavnsbolle-scenen, så selvfølgelig er det vores pligt at samle dem i en guide til de af jer, der stadig ikke har været igennem hele listen.

I guiden har vi udvalgt de fastelavnsboller, som vi mener er de absolut bedste – men! Vi vil også sige, at når folk har spurgt os efter “byens absolut bedste”, har det været umuligt at svare.

Udvalget har simpelthen været så bredt og varieret, at det simpelthen kommer an på, hvad du selv er til.

Derfor har vi også valgt at opdele bollerne i forskellige kategorier, så du nemt og hurtigt kan udse dig din favorit.

God jagt!

Lagkagehuset: Den masseproducerede

Lagkagehuset lagde ud med at ødelægge alle aalborgensernes nytårsfortsæt om sunde spisevaner, da de som de første præsenterede årets fastelavnsboller.

Det fejrede vi naturligvis ved at kværne hele tolv af slagsen, da vi besøgte dem i samme anledning.

Lagkagehusets solide fastelavnsbolleudvalg består både af de klassiske wienerbrødsvarianter og en gammeldags fastelavnsbolle.

Helt ny på menuen er i år også en vegansk fastelavnsbolle, Vegansk hindbærballade.

Og selvfølgelig flere forskellige fra flødeskumsfamilien. Her kan du vælge mellem hindbær og Sarah Bernhardt, blåbær og nougat samt mokka og saltkaramel.

Faktisk tør vi godt at mene, at Lagkagehuset har de absolut bedste flødeskums-fastelavnsboller, vi har smagt i byen.

Masseproduceret eller ej – hos Lagkagehuset ved man til gengæld godt, hvordan man skal masseproducere dem rigtigt

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du er en fløde-gris, der drømmer om wienerdej og fløde i stride strømme.

Alle fastelavnsbollerne er i bagerierne indtil d. 26. februar.

OthelloBageriet: Den specielle

Har du nogensinde tænkt: Hvad sker der, når man kombinerer én af verdens bedste kager med … Ja, én af verdens bedste kager?

Othellobageriet har mange forskellige fastelavnsboller i montren, men der er én, der stjæler billedet i år.

De har nemlig reintroduceret deres fastelavnsbolle med brunsviger! Galt eller genialt? Bedøm selv, men vi er ikke i tvivl: Kæmpe JA!

Den er bygget op i tre lag:

Bunden er lavet af wienerbrød på den helt klassiske facon, lige som en fastelavnsbolle skal være.

I midten er der en sød blanding af flødecreme og flødeskum, der altså toppes med et stykke snasket brunsviger – selvfølgelig drysset med Click Mix.

Hvis man vil prøve noget helt nyt, så har de også lavet en fancy fastelavnsbolle med champagne.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller
Foto: Stine Kjølby Christensen

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du tør at kaste dig ud i noget nyt og vovet – og samtidig elsker brunsviger.

Hvor: Othellobageriet, Christiansgade 35

Penny Lane: Den populære

Never change a winning … fastelavnsbolle!

Hver eneste gang, vi har spurgt jer om jeres yndlingsfastelavnsbolle, så har svaret været klart: Penny Lane!

Hvorfor at netop Penny Lane igen og igen løber med titlen, er der ikke noget åbenlyst svar på. Sandheden er jo bare, at det kort og godt er en flad bolle med eksempelvis vaniljecreme. Men!

I år har de et endnu vildere sortiment end tidligere. Du kan som vanligt få en “bedstemorbolle” med både vaniljecremechokolade/cremenougat/marcipanæble/remonce og hindbær.

Som noget nyt i år har de tilføjet en “Ugens udvalgte”, der skifter løbende. Første skud på stammen var en brunsviger-variant.

For det første kommer fastelavnsbollen i hele sekt forskellige varianter, hvilket gør det nemt at dig at udvælge en favorit (eller seks?): Vanilje, vanilje/chokolade, æblekompot/borgmestermasse, hindbær, marcipan/nougat og ugens udvalgte.

Derudover så smager den altså bare godt. Helt traditionel, klassisk bagværk, der hverken er alt for sød, alt for fed eller alt for … meget.

Penny Lane Fastelavnsboller

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du er nysgerrig på, hvad alt hypen skal til for – og hvis du også mener, at det kan betale sig at “keep it simple”. 

Hvor: Penny Lane, Skipper Clements Gade 1a

Behag Din Smag: Den økologiske

Aalborgenserne er ikke i tvivl; Behag Din Smag laver byens bedste kaffe, men de brillerer altså også med deres bagværk, der er lavet helt fra bunden – og altid på økologiske ingredienser.

Sidste år var Behag Din Smag inspireret af vores svenske broderfolk, da de lavede deres version af en Semla (Semlor i flertal).

I år har Lene og co. valgt at lave to forskellige slags – men alle med samme fundament i form af den geniale vandbakkelse-dej.

Fælles for fastelavnsbollerne er, at de er skåret over på midten, og så er de ellers fyldt med udsøgt vaniljecreme og flødeskum.

Men der stopper sammenligningerne også. For i den ene version finder du en farlig nutellacreme, der er et must-try, hvis du er fan af det brune guld.

Vores favorit var – overraskende nok – ikke den med Nutella, men søsterkagen med solbær. Den friske solbærcreme var et perfekt modspil til den fede flødeskum og den syndige vaniljecreme.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge disse fastelavnsboller, hvis du synes, gammeldags lagkage kombineret med en fastelavnsbolle er WIN WIN!

Hvor: Behag din Smag, Gabels Torv
Hvor meget: 38 kr.

Caféministeriet: De(n) overdådige

Hvis man er på udkig efter noget, der pryder Instagram-feedet, så har Caféministeriet i den grad ramt plet.

Caféen er nemlig tilbage med deres særdeles flotte udgave af den populære sæsonbolle – og tilmed i to forskellige varianter.

De to versioner kaldes kort og kontant Mango/Passion og Mokka/Choko, og det gør det jo dejligt simpelt at gætte, hvad de smager af.

Den frugtige bolle er et friskt pust i en verden fyldt med traditionelle, flødefyldte og sukkersøde fastelavnsboller. Skummen er da sød, ja, men også frisk og syrlig, hvilket giver et genialt modspil til de sødere elementer.

We surrender ourselves, into the arms of a beautiful stranger!

Cafe Ministeriet fastelavnsboller

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du vil gå all in på alle parametre – lige fra #instapotentiale til snaskhedsfaktor. 

Hvor: Caféministeriet, Møllegade 19

Paradis: ‘Bobleren’

Hvis man er på jagt efter fastelavnsboller, er første tanke nok ikke at tage et smut forbi Paradis i Aalborg Storcenter.

Men som noget helt nyt har de været i det kreative hjørne og i år lanceret en fastelavnsbolle-is, der er deres seneste skud på stammen med at blande det bedste fra to verdener: is og kage.

Tidligere har de også lavet træstamme- og romkugle-is, og nu er det altså fastelavnsbollens tur til at få sin helt egen isvariant.

Fastelavnsbolle-isen er lavet på Paradis’ specialudviklede, økologiske mælkebase og fløde fra Thise Mejeri, rørt med kagecreme, hindbærsyltetøj og toppet med små stykker fastelavnsbolle.

Er man til cookie dough-is, så skal man bestemt tage en tur forbi og give den kreative nyfortolkning af fastelavnsbollen et forsøg.

Paradis Is Fastelavnsbolle Fastelavnsbolleis

Du skal vælge fastelavnsbolle-isen, hvis du elsker is og er på udkig efter et friskt og lettere alternativ til de dejede klassikere. 

Hvor: Paradis i Aalborg Storcenter, City Syd

Bread by Kaerup: Den æstetiske

WIlliam Kærup er manden bag det hyggelige mikrobageri Breadbykaerup, hvor der ofte er kø langt ud på gaden – og hvor det er mere reglen end undtagelsen, at man må melde alt udsolgt før lukketid.

William har i år kreeret to varianter, som er vidt forskellige.

Første variant er Williams udgave af en klassisk fastelavnsbolle.

Den klassiske variant er bagt med vaniljecreme, efterfyldt med vanilje og citron og efterfølgende overtrukket med chokolade.

Når man skærer igennem fastelavnsbollen, bliver man bare glad indeni, for midten er FYLDT med alt det gode – og ikke unødig luft!

William har bare styr på sit bagværk, og dejen er tilpas svampet, så selv en bid uden creme ikke bliver en tør omgang.

Er du mere til den eksperimenterende slags, så skal du give dig i kast med wiener-fastelavnsbollen, der er lavet på wienerdej med konditorcreme, citrontimian og mango.

Denne variant ligger sig lunt i svinget som en af de bedste fastelavnsboller, vi har smagt i 2023.

Der er perfekt balance mellem det fede konditorcreme og den friske mango – og så er alle herlighederne pakket ind i den vildeste wienerdej, der er både sprød og fuld af smag!

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller
Foto: Simone Kjølby Christensen

Du skal vælge de her fastelavnsbolle, hvis du gerne vil have noget flot at poste på Instagram – uden at gå på kompromis med gennemført velsmag.

Hvor: Bread by Kaerup, Kastetvej 15A
Hvor meget: 35 kr.

På Fjorden: De(n) sprøde

Selvom På Fjorden har fået ny ejer, betyder det ikke, at de er gået ned på kreative kræfter.

De har jo altid været kendt og elsket for deres afsindigt lækre bagværk, hvor især croissanterne tager kegler. Derfor kommer årets fastelavnsbollevarianter også (heldigvis) i en croissant-indpakning.

Der er tre at vælge mellem: Lemon curd & saltet karamelMarcipan & vanilje med flødeskum og Croissant med jordbær, fløde og daim.

Alle tre er sprøøøde som bare pokker, og der spares ikke på smørret.

Croissant fastelavnsbollen er smurt op med rigeligt flødeskum, drysset med daim og har jordbærmarmelade i midten. Den er nærmest et måltid i sig selv, men ærligt talt kunne vi godt spise en ekstra; så god er den.

“Bollen” med lemon curd og saltkaramel er perfekt til dem, der elsker syrlige desserter. Curden smager af et skud frisk citron og vores eneste anke er, at der godt kunne være endnu mere curd i de mange sprøde lag.

Rosinen i pølseenden er fastelavnsbollen med vaniljecreme og marcipan. Også denne smager fremragende, og vi har ærlig talt svært ved at vælge en favorit.

på fjorden fastelavnsboller

Du skal vælge disse fastelavnsboller, hvis du elsker croissanter så meget, at du ikke engang kan undvære dem i et enkelt måltid. 

Hvor: Akvavitvej 23
Hvor meget: 35 – 40 kr.

Brasserie Kunsten: Den kunstneriske

I efteråret sidste år hentede Kunsten to gastronomiske profiler til Brasserie Kunsten i form af Thomas Mathiesen som køkkenchef og Cæcilie Dolleris som ny souschef og konditor.

I anledningen af fastelavnbolle-sæsonen har Cæcilie tryllet et vaskeægte kunstværk frem i kagemontren.

Fastelavnsbollen er lavet på en klassisk gærdej med smør i rigelige mængder, kardemomme, ægte vanilje og naturligvis en masse kærlighed.

Inde i vidunderet finder du den uimodståelige borgmestermasse, der er lavet af marcipan, smør og sukker.

Når man kreerer kager og andre søde sager i Alvar Altos ikoniske marmorbygning, skal fastelavnsbollerne naturligvis pyntes med en smuk “marmor-“-glasur.

Fastelavnsbollen fortjener næsten sin egen særudstilling på kunstmusset, for den smager bare som en klassisk fastelavnsbolle skal smage.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge disse fastelavnsboller, hvis du forkæle dine øjne såvel som dine smagsløg.

Hvor: Brasserie Kunsten, Kunsten, Kong Christians Alle 50, 9000 Aalborg
Hvor meget: 35 kr.

Vejgaard Bageri: De(n) gammeldaws med et twist

Et af byens mest populære bagerier er selvfølgelig også leveringsdygtige på fastelavnsboller.

Vejgaard Bageri er flere gange blevet kåret til både Nordjyllands og Aalborgs bedste, og i år har de valgt at pryde montren med flere forskellige slags fastelavnsboller.

Vejgaard Bageri har tre forskellige varianter at vælge mellem i år: Creme og ristet marcipan, hindbær og borgmestermasse og Romkugle.

Fælles for dem er den gammeldaws dej, der omfavner fyldet i midten. Dejen er, med deres egne ord, “en fed gærdej”.

Vi kan ikke være de eneste, der ofte går taktisk til værks, når vi indtager en fastelavnsbolle. Den taktik går ofte ud på altid at få en bid med fyld for til sidst at ende med en halvkedelig bolle – hvor alt fyldet er væk …

Den manøvre har man slet ikke lyst til at lave med Vejgaard Bageris fastelavnsboller, for dejen er hverken tør, kedelig eller uden smag. Den er tværtimod både svampet, krydret, og derfor er hver en bid en sand nydelse!

Og så er vi også super begejstrede for, at de prøvet noget nyt ved at fusionere flere former for dansk bagværk; i dette tilfælde en fastelavnsbolle og en romkugle.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge disse fastelavnsboller, hvis du vil have godt gammeldags bagværk med styr på dej og smage, som ikke koster en formue.

Hvor: Vejgaard Bageri, Hadsundvej 10, 9000 Aalborg
Hvor meget: 20 kr.

GuldBageren Vestbyen: Den gigantiske

Man siger, at størrelse ikke betyder noget.

Men…

Når det kommer til fastelavnsboller, får det altså et ekstra nøk på stjerneskalaen, når bagværket vejer tæt på 1 kg.

Hos GuldBageren Vestbyen kan du få en ordentligt moppedreng, hvor der er kage nok i én portion til 6 personer.

Du kan vælge mellem fem forskellige smage: karamelcreme, flødecreme, hindbærcreme, svesker og hindbærsyltetøj med creme.

Vi valgte at mæske os med hindbærsyltetøj varianten, og vi kunne knap nok komme gennem ét stykke, så meget fyld var der.

Cremen er meget sød, så er du en ægte fløde- og sukkergris, vil du være over the moon med denne fastelavnsbolle.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge disse fastelavnsboller, hvis størrelsen faktisk betyder noget…

Hvor: GuldBageren Vestbyen, Kastetvej 115, 9000 Aalborg
Hvor meget: 90 kr.

Surdejsbageren: ‘Mesterværket’

Surdejsbageren har igen samarbejdet med Bagedyst-vinderen fra 2021, Sæþór Kristínsson, der har årets fastelavnsbolle-varianter til bageren på Budolfi Plads.

Der er tre varianter, der byder på en med tonka/citron, en med hindbær/passion og sidst – men bestemt ikke mindst – en med nutella/hasselnød.

Fælles for alle tre varianter er dejen, der udenpå minder om en sprød og knasende, nærmest brændt, croissant-dej. Når tænderne bryder med det sprøde ydre, mødes de af en klassisk blød croissant-dej.

Men her stopper sammenligningen også, for herefter render de i tre meget forskellige retninger.

Hindbær/passion har en meget frisk og syrlig smag af hindbær, der fungerer enormt godt med den lækre croissantbund og er et friskt og kærkomment afbræk fra de gængse fastelavnsboller.

Tonka/citron er lidt spændende og deler vandene. Den har en anderledes og uvant smag, men – når man lige har vænnet sig til smagen – med en mild og frisk smag af citrus.

Nutella/hasselnød var den klare forhåndsfavorit og ender også som vores klare favorit. Der er ikke så meget hurlumhej med den lækre croissantbund, der ellers er udstyret med en lækker kerne af Nutella og toppet med lækre stykker af hasselnød.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge nutella/hasselnød- fastelavnsboller, hvis du er vild med den klassiske croissant med chokolade – for her er dens overmand!

Hvor: Surdejsbageren, Budolfi Pl. 16, 9000 Aalborg
Hvor meget: 45 kr.

Fru Søgaard: Den nye på scenen

Det ikoniske Søgaards Bryghus er blevet opdelt i henholdsvis en Hr. Søgaard og en Fru Søgaard.

I pub-området af Søgaards Bryghus finder man gastropub-konceptet Hr. Søgaard, mens man i den anden afdeling har åbnet et helt nyt bageri og spisested under navnet Fru Søgaard.

Når man har eget bageri, er det naturligvis nærliggende også at melde sig ind i fastelavnsbolle-kampen i Aalborg.

Derfor var det med store forventninger, at vi drog ned for at hente de tre varianter af fastelavnsboller som den nye pige i klassen byder på.

Du kan vælge mellem en gammeldags med creme og så de to mere moderne udgaver med henholdsvis creme og rabarber og creme og solbær.

En helt gammeldags fastelavnsbolle skal man altså ikke undervurdere, men der er både godt og skidt at sige om Fru Søgaards udgave. Dejen er desværre til den tørre side, selvom både duften og smagen af kardemomme er dejlig.

Vi kan til gengæld ikke få armene ned over Fru Søgaards to “moderne” fastelavnsboller, der både er en fryd for øjet – og smager ganske fortrinligt.

Kombinationen af den sprøde dej, cremen og de friske input fra henholdsvis solbær og rabarber spiller altså bare.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge de moderne udgaver med creme, hvis du elsker en sprød dej, et frisk pift og bagværk, der er en fryd for øjet.

Hvor: Fru Søgaard, C. W. Obels Pl. 1, 9000 Aalborg
Hvor meget: 

IsVærftet: Den traditionelle “utraditionelle”

Det føles måske ikke som is-vejr lige nu, men efter vores mening kan du spise is alle årets 365 dage – og den holdning deler isbutikken på Stjernepladsen heldigvis.

Med genåbningen følger der også nogle nyheder, og den første i rækken er, at IsVærftet fra nu af vil køre en “månedens specialitet”.

Denne måned er det (meget) passende en fastelavns-is!

Fastelavns-isen består af, hvad vi vil kalde den hellige fastelavnstrio: Hindbær, chokolade og vanilje.

Det er også et bevidst valg fra IsVærftet, at det skulle være disse smage i fokus for at lede tankerne hen på de mere traditionelle fastelavnsbollevarianter.

Når du bestiller desserten, får du et scoop vaniljeis og hindbærsorbet, chokoladesovs, hindbær-mælkebøtte sauce, hindbærstøv, flødeskum og en knasende smørkiks.

Alt bliver smukt serveret i et godt gammeldags dessertglas, og det smager lige så godt, som det ser ud.

Hindbærsorbeten er helt fantastisk, og de forskellige smage blender sammen i en perfekt harmoni.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Du skal vælge fastelavns-isen, hvis du er vild med de traditionelle smage fra fastelavnsbollerne (og generelt velsmagende is), men trænger til en pause fra dej.

Hvor: Fru Søgaard, C. W. Obels Pl. 1, 9000 Aalborg
Hvor meget: 45 kr.

Du kan få det helt store overblik over samtlige fastelavnsboller i byen her.

Del artikel

Andre læser også