Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

1500 boliger bygges på Eternitten: Sådan bliver den nye bydel

Af Michael Qureshi
Carsten Enggaard på terrassen hos STORM advokater med view ud over Eternitten
Foto: Redaktionen
Carsten Enggaard på terrassen hos STORM advokater med view ud over Eternitten Foto: Redaktionen

Som et stolt symbol på historikken tårner en silo op blandt en masse nye moderne bygninger.

På siderne af siloen ser man tre forskellige mænd malet efter det populære Street Art koncept. Det er tydeligt, at mændene ikke er fra dette århundrede.

En kop kaffe med Carsten Enggaard senere er vi klogere på siloens betydning. Carsten Enggaard er direktør i ejendoms- og udviklingsselskabet Søren Enggaard A/S.

Han fortæller, at det er en hyldest til Eternittens historik. En markering af at her lå den gigantiske Dansk Eternits Fabrik. De tre mænd malet på siloen er alle tidligere arbejdere på Eternitfabrikken.

”Det var faktisk en ide, jeg fik sammen med Arne Schade og Birgit Elgaard, to aktive socialdemokrater i Aalborg Kommune. Det er sandfærdige malerier af tre eternit-arbejdere. Det er taget fra nogle fotos fundet på lokalhistorisk arkiv, og så fik vi en street art kunster til at male.

Faktisk ligger der i bunden af siloen et åbent museum, hvor man gratis kan komme ind og se lidt om Eternittens historie,” forklarer Carsten Enggaard.

”Vi respekterer historikken på Eternitten. Der har været negativt omkring fabrikken med asbest, og folk der desværre er døde af asbestose. Men vi ønsker også at hylde den arbejdsplads og det område, som betød og stadig betyder meget for mange aalborgensere.”

Vi har sat Carsten Enggaard stævne på Cafe Deli Marché på Eternitten.  For vil man vide noget om Eternittens fremtid, så ligger svarene hos Søren Enggaard A/S.

For at gøre en lang historie kort, så blev størstedelen af Eternitgrunden sat til salg, da Eternit-fabrikken flyttede i 2005. Det gigantiske område blev delt op i byggefelter, og Søren Enggaard A/S har løbende erhvervet sig hovedparten af byggefelterne.

Eternitten Aalborg

Nogle har de så solgt videre til boligselskaber, mens få investorer også har købt sig et eller to byggefelter.

Men når Eternitten forhåbentligt i 2020 står helt færdigt, så er det Søren Enggaard A/S, der har opført langt de fleste bygninger i området og udviklet de grønne arealer.

De mange forskellige boligprojekter talt sammen giver samlet set lidt over 1500 nye boliger.

Så det presserende spørgsmål til direktøren for foretagendet er, hvad Eternitten bliver for et område, når det står færdigt.

”Det bliver en ny fed bydel. En by i byen. Der skal ikke skjules, at der har ligget en fabrik her. Historien må gerne præge området. Det er jo lidt et slags eventyr, for Eternit-området har været genstand for meget negativitet omkring asbest og sygdomsforløb.

Og pludselig skyder der en masse liv op på området, som utvivlsomt bliver et meget attraktivt område,” lyder det fra Carsten Enggaard.

Eternitten Aalborg

Djævlens advokat vil selvfølgelig påpege, at det skal han jo sige. Men når man bevæger sig rundt ude på Eternit-grunden i dag, så kan man altså med egne øjne se potentialet i det.

Det nye Fronthus har fået topvirksomheder som Jutlander Bank og STORM Advokater. Det nye Kridtsløjfen, der står klar i april får et fantastisk view ud over Aalborg, og sådan er der så mange flere projekter, som får helt unikke detaljer.

Derudover ligger Aalborg centrum blot få minutters kørsel fra Eternitten. Man kan gå ned på Havnefronten og ind til byen på et kvarter og cykle det endnu hurtigere.

1500 boliger bygges på Eternitten: Sådan bliver den nye bydel
Fugleblik ud over Kridtsløjfen på Eternitten. Indflytningsklar i april 2017
Montage: Søren Enggaard A/S

Aalborg Kommune har endda planer om at føre en grøn sti direkte fra Eternitten og ind til bymidten.

”Man skal ikke gøre sig forhåbninger om, at Eternitten på længere sigt kan konkurrere mod det liv, der findes i byen. Men fordelen her er, at beliggenheden er så unik.

Du ser ikke et andet lige så stort område, som ligger inde midt i byen. Det var virkelig, de muligheder vi så, da vi valgte at investere i området,” forklarer Carsten Enggaard.

Der er for tiden stor debat om manglende parkeringspladser til de mange mennesker i centrum, men det bliver ikke et problem på Eternitten.

”Alle boliger har en parkeringsplads. På længere sigt kommer der et parkeringshus, som kan øge kapaciteten og resten af erhvervslivet. Det er planen, at det er gratis, men det er klart, at begynder alle dem, der arbejder inde i Aalborg at parkere herude, så må man kigge på noget betaling for gæster til Eternitten,” forklarer Carsten Enggaard.

Beboerne på Eternitten får også et stort grønt område at boltre sig på. En trappe kommer til at forbinde Eternitten med Vandværksparken, og det gør det yderligere attraktivt.

Eternitten Aalborg
View fra trappen der forbinder Vandværksparken og Eternitten

Vi er taget op i STORM Advokaters Café med en terrasse, der skuer ud over hele Eternitten. Når han står der og kigger på den udvikling området har taget, så er han stolt.

For uden at nogen skal have ondt af ham, eller virksomheden han repræsenterer, så har det ikke bare været en let opgave at håndtere.

”Vi begyndte at købe byggefelterne i 2006, og kort efter kom krisen. Der har måske ikke været søvnløse nætter, men der har været mange tanker om, det nu var det rigtige. Alt gik jo i sort.

Ingen ville eller turde noget, og vi stod sådan lidt alene med det her gigantiske projekt. Heldigvis vendte vinden, og vi er glade for den udvikling, projektet har taget,” siger Carsten Enggaard.

Veronicca
Den populære Delimarché Café ligger på Eternitten
Foto: Veronika Popova

Han erkender, at han ofte støder på fordommen om, at Enggaard-familien generelt får tildelt de største byggeprojekter i byen. Det kan han kun trække på skuldrene over.

”Man hører til tider, at folk siger, at det har vi bare fået foræret. Men man glemmer, at der er en risiko i at købe et stykke jord. Der er ingen garantier for hverken lejemål, eller nogen vil købe, det du bygger.

I Enggaard familien har man altid gået stille med dørene. Vi forsøger at lade vores produkter tale for sig selv. Vi har efterhånden bygget i rigtig mange år, og det er sjældent, at vi ikke oplever stor tilfredshed med kvaliteten,” lyder det fra direktøren for Søren Engggard A/S.

Del artikel

Andre læser også